Býky pri zápasoch v emirátoch neumierajú, ani sa na ne nestavia

Býčie zápasy v Spojených arabských emirátoch sú iné ako v Španielsku. Žiadni matadori ani pikadori, avšak rovnako početné a zapálené publikum. Proti sebe tu stoja výhradne zvieratá, často do seba nemilosrdne zaseknuté rohami. Porazené je to, ktoré to ako prvé vzdá a odvráti sa od súpera.

15.01.2015 14:00
Postará sa o vás, aj vám polichotí. Muž v... Foto:
Staršia generácia chce, aby sa tradícia býčích zápasov udržala, preto k nej vedie aj mládež. Odkiaľ sa tento zvyk vzal, nikto presne nevie.
debata

Hodinu cesty od fontán pompézneho dubajského centra leží emirát Fudžajra. Schádzajú sa tam stovky fanúšikov zápasov, pri ktorých síce môže tiecť krv, ale nikdy nie ľudská. Proti sebe sú tam postavené dva býky a očakáva sa od nich, že počas troch až štyroch minút predvedú niečo ako sumo zápas. Kolosy s rohami zapasovanými do seba bojujú a funia.

„Chodím sa na tie zápasy pozerať 20 rokov a za ten čas sa museli utratiť len dva býky,“ tvrdí majiteľ pätnástich obrovských zápasníkov Hamad bin Hamdán Matrúší. Zápas vraj nikdy netrvá tak dlho, aby si zvieratá stačili vážne ublížiť. Ich rohy sú však dosť špicaté na to, aby zasadili rany, z ktorých tečie krv. „Niekedy si zrania aj hlavu,“ priznáva Fahad Muhammad, ktorému patrí šesť býkov. Diváci sú vraj ale v takomto prípade vždy pripravení zasiahnuť a rozvášnených bojovníkov od seba lanami odtiahnuť.

Na nezvyčajne mierumilovnú šou sa každý piatok tešia ľudia z Fudžajra aj odinakiaľ. Ako píše server Gulfnews, zápasy tu majú dlhú tradíciu. Odmenou víťazovi je znásobenie prestíže a zvýšenie ceny zvierat. Naopak, porazený môže v komunite, ktorá sa navzájom dobre pozná, počítať s ochabnutím záujmu. Ak sa skončí zápas smrťou, môže to pre ten deň znamenať aj zrušenie celej koridy.

Hoci sa situácia nedá s vášňou známou zo španielskych arén porovnať, ani tu nie je všetko úplne bez rizika. Diváci totiž sedia priamo v ringu, niektorí na plastových stoličkách, iní na zemi. Vždy sú však pripravení vziať nohy na plecia, keby sa tony mäsa a svalov rozvášnené bojom nebezpečne priblížili k ľuďom. „Keď sa býky dostanú príliš do varu, je ťažké ich upokojiť. Chcú proste len ďalej bojovať a je im jedno, proti komu. Sedieť blízko nich je ale vzrušujúce,“ vysvetľuje Muhammad.

Pravidlá stanovujú, že za porazeného je označené to zviera, ktoré sa ako prvé vyslobodí zo zovretia protivníka a odvráti sa. Ak to neurobí ani jedno, vyhlási sa remíza a nastúpia desiatky mužov s lanami, ktorí ťahajú býkov od seba. „V Španielsku je to iné, tam býkov zabíjajú. U nás ide o prestíž. Keď zviera odíde, je víťazom to druhé,“ hovorí Matrúší, ktorý do Fudžajra priviezol šesť svojich najlepších zvierat.

Stávky nie sú povolené, avšak býky svojimi výkonmi v ringu majiteľovi vybojujú prestíž a ovplyvnia hodnotu jeho chovu. Našiel sa tu divák, ktorý zaplatil za dva býky milión dirhamov (vyše 200-tisíc eur). Medzi emirátom Fudžajra a susedným Ománom existuje čulý obchod, pretože býčie zápasy sú v Ománe ešte populárnejšie ako v Spojených arabských emirátoch. Muhammad dokázal na svojom škuľavom býkovi Džamrovi zarobiť v prepočte 7-tisíc eur. Kúpil ho za 90-tisíc dirhamov a v Ománe predal za 120-tisíc.

Víkendové zápasy vo Fudžajre sú vítanou zmenou v bohatej spoločnosti, ktorá sa zameriava skôr na aktivity spojené s luxusom a utrácaním. K ringu sa dostaví 40 zvierat, diváci sa usadia dokola, tí opatrnejší na strechy svojich džípov so zmrzlinou alebo nakrájaným mangom na občerstvenie.

Staršia generácia chce, aby sa tradícia udržala, preto k nej vedie aj mládež. Odkiaľ sa tento zvyk vzal, nikto presne nevie. Jedni tvrdia, že ju priniesli Portugalci, keď v 16. storočí obsadili časť Arabského polostrova, iní trvajú na tom, že tu bola už dávno predtým.

S výcvikom býkov sa začína skoro, keď majú zvieratá šesť mesiacov, do ringu sa potom dostanú okolo druhého roka. Cvičia v mori, aby sa podporovala ich vytrvalosť, a tiež preto, že vo vode sa tak rýchlo neunaví. Tréneri tiež tvrdia, že zápasy vo vode býkom posilni prsné svaly.

debata chyba
Viac na túto tému: #býk #zápas #Spojené arabské emiráty