Panda zabezpečuje potomstvo promiskuitou

Pri slove panda si väčšina ľudí predstaví čierno-biele zvieratko, pandy v bratislavskej zoo sú však červené. Tento rok dali svojim chovateľom veľký dôvod na radosť - narodilo sa im totiž mláďatko.

11.11.2013 08:00
panda, zoo, Foto:
Pandy červené pripomínajú plyšovú hračku.
debata

„Ešte donedávna sme ani nevedeli, či je to samec, alebo samička, pretože sa tri mesiace skrývala v búdke, kde sme ju nechceli rušiť. Pandy sú totiž veľmi plaché a v tomto období potrebujú pokoj,“ hovorí Jana Zamecová.

Práve pandy sú jej miláčikmi, pretože na rozdiel od veľkých šeliem sa k nim môže priblížiť a občas ich aj pohladkať. Panda sa pritom pári len od decembra do marca a plodná je len dva dni z tohto obdobia. Preto je samička promiskuitná a v tomto období sa pári s viacerými jedincami, aby čo najviac zvýšila pravdepodobnosť počatia.

Tak ako šimpanzia dáma Uschi aj samec pandy Pung má skúsenosť s ľudským lekárom. Pred pár rokmi sa totiž pod ním zlomil konár a Pung si zlomil nohu. Klin mu do nej následne dával odborník na reparáciu ľudských kostí – a úspešne.

Jazvec má svoju latrínu

Dnes si jazvec ešte možno pochutnáva na melóne, onedlho však nebude také jednoduché uvidieť ho. Usilovne sa totiž pripravuje na zimu, buduje si chodbičky a zhŕňa potravu, aby z nich nemusel vychádzať von. Keďže by sa mohol chodbičkami dostať kade-tade, má klietky podbetónované. Jedna chodbička pritom slúži ako latrína, ktorú na jar zahádže a už sa do nej nikdy nevráti.

Jazvec si buduje chodbičky ostošesť. Foto: ZOO Bratislava
jazvec, melón, zoo Jazvec si buduje chodbičky ostošesť.

Nosorožcom umelé oplodnenie nepomohlo

Nemalý záujem návštevníkov vzbudzuje aj pár nosorožcov – Ada a Niko. Zložitý bol už ich samotný transport do výbehu bratislavskej zoo. Keďže vážia vyše tony, musel ich v špeciálnej klietke prenášať na ich miesto žeriav. Navôkol panovalo absolútne ticho, aby sa zvieratá nesplašili, a nakoniec celá akcia prebehla úspešne.

Nosorožce na pohľad môžu pôsobiť trochu špinavým dojmom, blato na ich koži má však viacero pozitívnych vlastností. Napriek tomu, že koža nosorožca pôsobí hrubo, je pomerne citlivá na slnko aj na mráz. Vrstva blata jej teda v lete slúži ako krém s UV faktorom. Okrem toho má blato aj čistiaci účinok – keď uschne, opadajú spolu s ním z kože aj parazity. Hoci vo svojich prirodzených podmienkach nosorožce sneh nepoznajú, na Slovensku sa z neho veľmi tešia. Nemôžu v ňom síce tráviť veľa času, lebo by im hrozili omrzliny, ale každý deň sa chvíľu prebehnú. V bielej pokrývke sa jašia ako malé deti, vyhadzujú ju rohom do vzduchu, skrátka, majú snehové kúpele.

K úplnému šťastiu páriku nosorožcov chýba už len potomok. Na prvý pohľad sú ich podmienky takmer ideálne. Takmer tridsaťročná Ada totiž ako jedno z mála zvierat v bratislavskej zoo nepochádza z inej záhrady, ale z rezervácie v Afrike, kde ju odchytili ako štvorročnú. Z pohľadu párenia ide o výbornú situáciu, pretože nie je pokrvne spriaznená so samcom v žiadnej zoo na svete a môže sa teda páriť s kýmkoľvek.

Žiaľ, zatiaľ sa zdá, že narodenie mláďaťa predsa len nebude také jednoduché. „O potomkov sa naše nosorožce pokúšali prirodzenou cestou, ale nedarilo sa. Keďže ide o ohrozený druh, obrátili sme sa na odborníka zo zahraničia a vyskúšali sme aj umelé oplodnenie. Najskôr sme skúšali spermie od nášho samca, potom od cudzieho. Ukázalo sa, že nosorožce majú podobné problémy pri počatí ako ľudia – Niko má málo pohyblivé spermie a Ada zas nemá celkom v poriadku vaječníky. Umelé oplodnenie je finančne náročné a pre zviera veľmi stresujúce, takže sme prenechali situáciu prírode. Ak sa má potomok podariť, tak sa podarí,“ vysvetľuje Katarína Matejovičová z bratislavskej zo­o.

Nosorožce sa tešia z trávy aj zo snehu. Foto: ZOO Bratislava
nosorožec, zoo, Nosorožce sa tešia z trávy aj zo snehu.

Prevoz žirafy je zložitý projekt

Žirafa je najvyšším živočíchom na svete a pohľad na ňu je zážitkom nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Môže dorásť až do výšky 5,5 metra, ale vo svojom dlhom krku má len sedem stavcov – tak ako človek. Pre jej výšku je jej prevoz zo zoo do zoo pomerne komplikovaný. „Už sme žirafy viezli aj do Francúzska či Talianska. Keďže nákladiak je vysoký ako žirafa, musíme vopred veľmi opatrne vyberať trasu tak, aby na nej neboli žiadne podjazdy, tunely či elektrické vedenie, ktoré križuje cestu,“ približuje situáciu Katarína Matejovičová.

V Bratislave sú štyri žirafy – k samcovi Jimmymu pribudla v roku 2011 samica Tejla so svojimi dvomi dcérkami. Zo zoo v Ústí nad Labem cestovala Teila tehotná a jej mladšia dcérka sa narodila už v Bratislave. Začiatky malej Salome na tomto svete neboli vôbec jednoduché. „Žirafa rodí postojačky a novorodenec je otočený nohami napred. Pomaly sa na zem zosúva z výšky asi dvoch metrov, samica si preto pod seba nazhŕňa pred pôrodom slamu. Naši odborníci ju sledovali, ale pôrod prebehol bez problémov, takže doň nezasahovali. Museli sme však načas oddeliť žirafy od zebier, pretože na malú Salome začal zebrí samec útočiť. Dnes už povyrástla a vie sa ubrániť,“ vysvetľuje Katarína Matejovičová.

„Spolu so žirafami možno teda opäť vidieť aj zebry. Každá z nich má na srsti svoj špecifický vzor páskovania. Pre vlastnú ochranu sa tieto zvieratá zdržujú pokope. Keď na ne predátor pozrie, v horúcom africkom vzduchu vyzerajú pohybujúce sa zvieratá ako jeden veľký mihajúci sa obraz. Mačkovitá šelma má problém oddeliť si jedinca, ktorého chce napadnúť“, vysvetľuje Katarína Matejovičová. „Keď sa však mláďa zatúla ďalej od matky a začne vydávať zvuky, musí sa k nemu matka čo najrýchlejšie dostať a upokojiť ho. Inak by ho stádo udupalo, aby ho umlčalo. Zvuky by naň totiž privolávali pozornosť a aj ostatné zebry by sa tak pre krik mláďaťa stali zraniteľnými. Preto je dôležité, aby mala matka jeho kresbu čo najskôr v pamäti a vedela ho rýchlo nájsť.“

Žirafy v zoo žijú so zebrami. Foto: ZOO Bratislava
žirafa, zoo, Žirafy v zoo žijú so zebrami.

Medveď hrá s návštevníkmi volejbal

V lese by pri pohľade na neho zamrel dych nejednému turistovi a rešpekt majú pred ním aj návštevníci zoo. Hoci plyšový medvedík patrí medzi obľúbené detské hračky, v skutočnosti sa k nemu veľmi túliť nemožno. Blíži sa zima a vo voľnej prírode by sa medveď už chystal na zimný spánok. Medvedica dokonca počas neho aj porodí a mláďa sa samo vyškriabe k prsníku po mlieko. V bratislavskej zoo je situácia iná. Keďže medveď Felix o stravu nemá núdzu ani počas najhrubšej snehovej prikrývky, zostáva hore, hoci je menej aktívny a žerie tiež menej potravy. Chovatelia mu aj preto pripravujú rôzne rozptýlenia – napríklad vyrezanú halloweensku dyňu. Keďže medveď je známy maškrtník a kvôli jedlu spraví čokoľvek, keď ho chcú chovatelia inšpirovať k šplhaniu, potierajú mu kmeň stromu marmeládou. Na narodeniny mu radosť robí torta a medzi jeho letné kratochvíle zas patrí kúpanie sa a vyhadzovanie lôpt medzi nadšených návštevníkov, ktorí mu ich následne prihrávajú späť.

Medveď Felix sa hraje s vodou. Foto: ZOO Bratislava
medveď, felix, zoo, voda Medveď Felix sa hraje s vodou.
Šimpanzie mláďatko sa v Bratislave narodilo po...
Šelmy sú v bratislavskej zoo jednou z...
+9Orangutany sa vedia zabaviť aj s tými...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Zvieratá #zoo #panda