'Otec' klonovanej ovce Dolly oslavuje sedemdesiatku

V roku 1997 svet obletela fotografia na prvý pohľad obyčajnej ovce, ktorá spôsobila nebývalú senzáciu. Ovca Dolly bola totiž prvým zvieraťom naklonovaným z dospelej bunky cicavca.

06.07.2014 09:22
debata (2)

Experiment vykonal vedecký tím škótskeho Roslinovho ústavu pod vedením genetika a priekopníka klonovania Iana Wilmuta, ten 7. júla oslávi sedemdesiatiny.

Ovca Dolly vznikla metódou nukleárneho transferu – z vajíčka jednej ovce bolo odstránené jadro, ktoré vedci nahradili jadrom bunky z vemena inej ovce. A keďže pravdepodobnosť úspechu bola veľmi nízka, nechali škótski vedci pod vedením Iana Wilmuta a Keitha Campbella splynúť 277 párov buniek, z ktorých sa uspokojivo vyvinulo 29 embryí. Tie vedci implantovali do maternice 13 oviec, aby sa nakoniec narodilo len jedno jediné mláďa Dolly.

Najznámejšia ovčia celebrita sa ale dožila len zhruba polovičného obvyklého veku oviec, vo februári 2003 ju utratili pre pľúcnu infekciu.

Ian Wilmut sa narodil 7. júla 1944 v dedine Hampton Lucy v grófstve Warwickshire v strednom Anglicku. Pôvodne chcel ísť pracovať k námorníctvu, čo sa mu kvôli očnému problému nesplnilo. Už ako chlapec pomáhal cez víkendy na rodinnej farme. Rozhodol sa tak pre štúdium na poľnohospodárskej fakulte na univerzite v Nottinghame.

Potom vyštudoval aj Cambridge a začal sa venovať vedeckej práci. V roku 1996 jeho tím z Roslinovho ústavu v škótskom Edinburghu vstúpil do histórie naklonovaním prvého cicavca z bunky dospelého jedinca. Naklonovanie ovce Dolly, oznámené vo februári 1997, otvorilo cestu pre bezprecedentný výskum genetickej manipulácie chovných zvierat.

V Roslinovom ústave pôsobil Wilmut aj naďalej a v roku 2005 dostal od britskej vlády licenciu pre klonovanie ľudských embryí na lekársky výskum. Stal sa vôbec druhým držiteľom tejto licencie. V roku 2007 bol tento emeritný profesor Škótskeho centra regeneratívnej medicíny povýšený britskou kráľovnou na rytiera.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ovca Dolly #Ian Wilmut