Drevená paleta namiesto električky? Čech sa na nej vozil po Bratislave

Český študent Tomáš Moravec sa ešte v roku 2008 rozhodol, že si vyskúša jazdu po bratislavských električkových koľajniciach na pozoruhodnom dopravnom prostriedku – drevenej palete.

08.07.2014 14:00
debata (20)

Na paletu namontoval štvoricu koliesok a pustil sa dole ulicami nášho hlavného mesta. Svoju jazdu nakrútil na video, ktoré sa teraz stalo hitom internetu na Slovensku aj v zahraničí a na Facebooku ho zdieľajú pobavení fanúšikovia.

Pallet © Tomáš Moravec, 2008 from Tomáš Moravec on Vimeo.

Na internetovom portáli USA today nazvali tento „the best new sport“ (anglicky najlepší nový šport) ako Slovakian trolley-line pallet skateboarding.

Oficiálna webová stránka Tomáša Moravca uvádza, že toto nové „vozidlo“ je nositeľom zmeny v priestorovej perspektíve pohybu cestujúceho a vo všeobecnosti aj zmenou v živote mesta, po ktorom táto paleta môže jazdiť riadenou mapou koľajníc.

A prečo si kreatívny Čech vybral práve Bratislavu? „Rozstup bratislavských električkových koľají je o 435 milimetrov užší ako medzi koľajnicami v Plzni alebo v Prahe (1435 milimetrov). Bežná súčasť skladov a hál, drevená europaleta, pri štandardných rozmeroch 1 200 krát 800 milimetrov môže po úprave jazdiť len po koľajniciach v Bratislave,“ zdôvodňuje výber miesta Moravec.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #električka #palety #koľajnice