Kim Čong-un a ďalšie severokórejské záhady

Záhadné zmiznutie severokórejského vodcu Kim Čong-una vyvolalo po celom svete smršť špekulácií. Kým sa v utorok neukázal na verejnosti s vychádzkovou palicou, mnohé správy hovorili, že najvyšší vodca je buď chorý, mŕtvy alebo zosadený pri prevrate, prípadne že sa zasa raz pohráva s okolitým svetom. Avšak celá táto epizóda dokazuje, ako málo vieme o tom, čo sa deje vo vnútri uzavretej ríše, napísala na svojich internetových stránkach agentúra Bloomberg.

15.10.2014 07:00
KĽDR, Severná Kórea, Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejské médiá zverejnili zábery, na ktorých sa Kim vydal na inšpekciu bytového komplexu s vychádzkovou palicou.
debata (3)

To málo, čo predpokladáme, je navyše často nesprávne. Keď si väčšina ľudí predstavuje Severnú Kóreu, vidí pred sebou krajinu v rozklade, ktorej na kosť vychudnutí obyvatelia sa vlečú pod sivastou oblohou. Cudzinci, ktorí sa v poslednom čase dostali do Pchjongjangu, však objavili mesto, ktorého obyvatelia sú síce chudobní, ale rozhodne nie bez prostriedkov. Obéznych tam vidno veľmi zriedka, avšak to isté platí o hladujúcich; značný rozkvet oslavujú reštaurácie. A ničím nezvyklým nie sú ani dopravné zápchy.

K pochopeniu súčasnej Severnej Kórey musí človek pripustiť, že jej ekonomika, akokoľvek neradostná, sa rozhodne neblíži ku kolapsu. V skutočnosti od konca 90. rokov, keď sa v KĽDR zrútil štátny priemysel a hladomor zabil odhadom 600-tisíc ľudí, severokórejská ekonomika neustále rastie. Síce pomaly, ale vyrovnane.

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa po 40 dňoch... Foto: SITA/AP, Ahn Young-joon
KĽDR, Severná Kórea, Kim Čong-un Severokórejský vodca Kim Čong-un sa po 40 dňoch v ústraní podľa všetkého objavil na verejnosti.

Pchjongjang prestal zverejňovať štatistiky pred pol storočím, a preto je nemožné zistiť presné čísla, pokiaľ ide o nárast hospodárstva. Juhokórejská centrálna banka však odhaduje, že za posledné desaťročie rástol hrubý domáci produkt KĽDR priemerne o 1,3 percenta. A súkromne niektorí pozorovatelia pripúšťajú, že skutočný údaj môže byť ešte o niečo vyšší – možno okolo dvoch percent.

Nie je to príliš vysoké číslo, najmä v porovnaní s podstatne vyšším rastom prakticky v celej východnej Ázii. Avšak dokazuje, že Severnej Kórei sa darí lepšie, ako sa všeobecne predpokladá. V minulom roku potom svet prakticky nezaznamenal podstatný severokórejský úspech: Prvýkrát za takmer tri desaťročia sa severokórejským poľnohospodárom podarilo vypestovať dostatok poľnohospodárskych surovín, aby uspokojili základné potreby obyvateľov. A napriek suchu tento rok na jar predbežné správy naznačujú, že aj tohtoročná úroda bude dobrá.

Tento úspech vzišiel z nutnosti. V 90. rokoch klesla priemyselná výroba v KĽDR na polovicu a kolaps poľnohospodárstva viedol k hladomoru. Veľká väčšina Severokórejčanov prežila vďaka tomu, že vytvorila nelegálnu trhovú ekonomiku. Nemali na výber. Keď boli regály s potravinami v miestnych obchodoch prázdne, stali sa z prídelových lístkov bezcenné zdrapy papiera.

Záhadné zmiznutie severokórejského vodcu Kim... Foto: SITA/AP, Wong Maye-E
KĽDR, Severná Kórea, Kim Čong-un Záhadné zmiznutie severokórejského vodcu Kim Čong-una dokazuje, ako málo vieme o tom, čo sa deje vo vnútri uzavretej ríše.

Toto súkromné ​​podnikanie sa začalo v malom. Poľnohospodári si začali pestovať vlastnú úrodu na políčkach na horských svahoch. Robotníci začali používať (alebo kradnúť) vybavenie zo štátnych tovární na výrobu vlastných produktov. Niektorí ľudia si otvorili tajné reštaurácie, iní neoficiálne krajčírske dielne. Trhovisko, ktoré dovtedy režim sotva toleroval, začalo fungovať otvorene.

Ako sa dalo očakávať, niektorí z tejto novej severokórejskej „podnikateľskej triedy“ relatívne zbohatli a začali sa obzerať po lukratívnejších príležitostiach. Objavili sa súkromné ​​dielne, krčmy a reštaurácie.

Niektorí pozorovatelia, ktorí pripúšťajú, že podmienky sa zlepšujú, tvrdia, že podobné zmeny sú obmedzené len na Pchjongjang. Ale dostupné dôkazy naznačujú, že život sa mení k lepšiemu aj na vidieku.

Umiernené reformy začaté v tichosti v roku 2012 umožnili ďalšiu premenu poľnohospodárskeho sektora. Severokórejskí farmári teraz smú zaregistrovať svojich rodinných príslušníkov ako svojich zamestnancov, a potom si môžu ponechať pre vlastnú potrebu tretinu toho, čo vyprodukujú. Zvyšok odvádzajú štátu.

Svetové médiá upozornili, že správy médií z... Foto: SITA/AP, Ahn Young-joon
KĽDR, Severná Kórea, Kim Čong-un Svetové médiá upozornili, že správy médií z KĽDR nezmieňujú termín Kimovej návštevy bytového komplexu a že nie je možné časový údaj overiť.

Niet pochýb, že Pchjongjang bol, je a bude privilegovaný a jeho obyvatelia si tu užívajú veci, ktoré by ľudia na vidieku považovali za nepredstaviteľný luxus – napríklad príležitostne tečúcu teplú vodu. A počas posledného desaťročia sa priepasť medzi Pchjongjangom a vidiekom ešte zväčšila.

Dalo by sa predpokladať, že priaznivejšie ekonomické podmienky by mohli poskytnúť severokórejskému režimu oddychový čas. Ale revolúcie len zriedka vypuknú, keď sú ľudia zúfalí; oveľa častejšie ich rozpútajú ľudia, ktorí veria, že by život mohol byť podstatne lepší pod iným vedením.

Ekonomický rast prináša väčšie povedomie o úspešnejšom okolitom svete a vďaka zmenám sa tiež ľudia začínajú menej báť vlády, pretože ich živobytie už nie je závislé od štátu. Svetlejšie zajtrajšky pre obyvateľov Severnej Kórey by tak mohli znamenať temnejšie časy pre severokórejský re­žim.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #životná úroveň #ekonomický rast