Prečo Juhokórejčania utekajú z najväčšej sociálnej siete v krajine?

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje pohrozila, že bude stíhať osoby, ktoré o nej šíria nepravdy prostredníctvom internetových komunikačných aplikácií. A tak teraz začali z najväčšej juhokórejskej sociálnej siete húfne utekať užívatelia, ktorí vyhľadávajú "azyl" na šifrovanej nemeckej alternatíve, napísal spravodajský server BBC News.

23.10.2014 13:00
Južná Kórea, Kakao Talk Foto:
Majitelia spoločnosti, ktorá prevádzkuje aplikáciu Kakao Talk, zaznamenali obrovský odliv užívateľov.
debata

Tento príbeh sa začína na mori. V apríli tohto roku zahynulo 304 ľudí pri katastrofe trajektu Sewol, ktorý sa potopil pri južnom pobreží Kórey. Išlo o jednu z najhorších tragédií v histórii krajiny.

Vláda prezidentky Pak Kun-hje sa stala terčom všeobecnej kritiky za to, že v čase nešťastia dostatočne účinne nezasiahla, a mohla tak prispieť k vysokému počtu obetí. V Soule prepukli protesty a rodiny niektorých obetí sa trpko sťažovali na nepodarené záchranné práce aj následné pátranie po obetiach.

Olej do ohňa priliala správa japonského denníka, podľa ktorého prezidentka Pak Kun-hje, ktorá je slobodná, nebola v deň potopení trajektu vo svojom úrade. Namiesto toho sa údajne stretla so svojím nedávno rozvedeným bývalým poradcom. Soul túto správu ostro poprel a označil ju za „nepodloženú a zlovoľnú“.

Avšak klebety a urážky sa neprestávali šíriť. Koncom septembra preto prezidentka oznámila, že zakročí proti tým, ktorí ich rozširujú. Jedným z jej hlavných terčov sa stala aplikácia pre smartfóny Kakao Talk, ktorú na posielanie správ využívalo 35 miliónov z 50 miliónov obyvateľov Južnej Kórey.

Vitaj v exile

Firma prevádzkujúca Kakao Talk sídli v Južnej Kórei a niektorí užívatelia aplikácie už údajne dostali vyrozumenie, že ich účty prehľadávali vyšetrovatelia.

Pak Kun-hje Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Južná Kórea, prezidentka, Pak Kun-hje Pak Kun-hje

Odvtedy sa už z tejto služby odhlásilo približne 400-tisíc užívateľov, uviedol server Rankey.com, ktorý sleduje užívanie jednotlivých aplikácií. Juhokórejský novinár Hwang Pong-čung povedal BBC, že „ľudia sa cítia nepríjemne“ – a prevádzkovateľ Kakao Talk nemôže poprieť, že ho vláda požiadala o informácie o užívateľoch.

Exodus z juhokórejskej aplikácie sa ukázal ako výhoda pre inú podobnú službu – Telegram Messenger – sídliacu v Nemecku, ktorá pri komunikácii používa obojstranné šifrovanie a nemá servery na území Južnej Kórey. Podľa spoločnosti prevádzkujúcej Telegram Messenger len za posledných sedem dní aplikácii pribudlo 1,5 milióna nových juhokórejských používateľov.

Podľa juhokórejskej tlače používajú užívatelia, čo opúšťajú Kakao Talk, špecifický druh pozdravu pre každého nového prichádzajúceho, ktorého nájdu na aplikácii Telegram Messenger: „Vitaj v exile,“ píšu.

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť #Južná Kórea #trajekt