Izrael - krajina zasľúbená vegánstvu

V Izraeli, krajine nespočetných vyznaní, si nový kult vegánstva - radikálnej verzie vegetariánstva - získava čoraz viac stúpencov, a to do tej miery, že ho uznala dokonca aj armáda. Vegáni, alebo tiež vegetaliáni, nielenže nejedia mäso, ale na rozdiel od vegetariánov odmietajú aj mlieko, vajcia, med a všetky potraviny pochádzajúce zo živočíšnej ríše.

30.10.2014 14:00
debata (3)

Mnohí sa dokonca neobmedzujú len na takýto spôsob výživy, ale riadia sa rovnakými pravidlami aj v iných oblastiach života: neobliekajú si žiadne kožené výrobky a nepoužívajú žiadnu kozmetiku testovanú na zvieratách.

Štyri percentá Izraelčanov sa označujú za vegánov a Izrael je teda nejvegánskejšou krajinou na svete, tvrdí Omri Paz, usporiadateľ festivalu Vegan Fest. Tento vegánsky veľtrh prilákal 13. októbra do Tel Avivu až 15-tisíc ľudí, ktorí tu mohli nájsť stánky s hotdogmi na báze hrášku, švarmu, teda grilovaného mäsa na spôsob kebabu, ktoré nahradilo tofu, či guláš zo seitanu, náhrady mäsa na báze pšeničného lepku.

Najnavštevovanejší bol stánok Domino 's Pizza. Tento americký gastroreťazec, ktorý zabezpečuje dodávku pizze až do domu, v Izraeli vlani začal s výrobou svojej svetovo prvej verzie pizze s gratinovaným sójovým syrom, ktorej predal odvtedy okolo 300-tisíc kusov.

Nekožené kanady

Najviac stúpencov si vegánstvo získava v Tel Avive. Jedna z najznámejších reštaurácií Nanuška, známa grilovaním s vodkou, tento rok vo februári náhle oznámila, že prestupuje na vegánstvo, a úplne pretvorila jedálniček.

Zároveň vegánska aktivistka Tal Gilboová, účastníčka veľmi populárnej izraelskej verzie televíznej reality šou Veľký brat, premenila súťaž na tribúnu na obranu práv zvierat. Diváci ju vyhlásili za víťaza.

Dokonca aj armáda, zrkadlo izraelskej spoločnosti, ktorým prechádza všetka mládež mužského aj ženského pohlavia, teraz ponúka vojakom topánky, ktoré nie sú vyrobené z kože, a dáva im aj malú sumu určenú na nákup vegánskych potravín.

Na Facebooku sa to len tak hemží skupinami, ktoré patria k izraelskej vegánskej komunite. Tá sa delí ešte na podskupiny, ako sú vegays, vegánski homosexuáli, či vegánski adolescenti, ktorí bojujú za vegánske menu v jedálňach.

Vegánstvo z presvedčenia

Zdá sa, že Izrael je predurčený na úspech vegánstva. Ovocie a zelenina tu zaujímajú na tanieri významné miesto. Niektoré charakteristické produkty môžu vegáni rovno prevziať: humus a falafel. Židovské kóšer pravidlá tiež podnecujú k vareniu s náhradnými potravinami. Na Facebooku sa stretla mládež, ktorá si potom na Vegan Feste dohodla stretnutie v tričkách s nápismi ako „Mäso rovná sa vražda“ či „Tofu nekričí bolesťou“.

„Mojim rodičom trvalo tri roky, kým prišli na to, že to u mňa nie je len nejaký rozmar, a pochopili, prečo sa nemôžem zúčastniť rodinných barbecue,“ cituje agentúra AFP šestnásťročnú Tamar. Vysvetľuje, že sa k tomuto hnutiu pripojila po tom, ako videla video s vegánskym guru Garym Jurofským, ktorý prirovnáva konzumácii mäsa k holokaustu.

V Izraeli toto prirovnanie hrá na veľmi citlivú strunu. „Preto má vegánstvo u nás takú silnú presvedčovaciu moc,“ usudzuje sociológ z telavivskej univerzity Rafi Grosglik.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #tel aviv #vegetariánstvo #vegánstvo