Prečo vo Francúzsku vyčíňajú diabolskí klauni?

Zlí, ozbrojení klauni rozsievajú hrôzu v rámci strašidelného trendu, ktorý sa šíri od mesta k mestu. Môže to znieť ako najnovší hollywoodsky trhák. Ale nie je to tak - je to skutočnosť, ktorá sa teraz odohráva vo Francúzsku.

29.10.2014 16:30
Obit, klaun, šašo, topánky Foto: ,
Prečo práve klauni? Môže s tým mať niečo spoločné blížiaci sa Halloween?
debata (2)

Polícia už v posledných týždňoch zadržala alebo uväznila po celej krajine viac ako desiatku mladistvých, ktorí sa prezliekli za klaunov a páchali v uliciach neprávosti. Niekedy boli ozbrojení pištoľami, nožmi či bejzbalovými pálkami a niekedy bili ľudí.

Tento fenomén vo Francúzsku dokonca viedol k vzniku protiklaunských občianskych hliadok, na ktoré polícia zareagovala výzvami na pokoj a neprepadanie hystérii.

Ale prečo práve klauni? Môže s tým mať niečo spoločné blížiaci sa Halloween? Od Batmanovho protivníka Jokera, cez zabijaka detí To v rovnomennom románe Stephena Kinga a jeho filmovej adaptácii, až po klauna Twistyho v televíznom seriáli American Horror Story; pestro oblečený a pomaľovaný šašo, ktorý by mal rozosmievať deti, sa vo filmoch a knihách často mení na vtelenie čistého zla.

„Už 30 rokov je zlý klaun postavou, ktorú populárna kultúra využíva vo filmoch a knihách. Takže sa z neho postupne vyvinul motív, ktorý každý pozná,“ povedala antropologička Veronique Campionová-Vincentová, odborníčka na klebetenie a ohováranie.

Strach z neznámeho

„Mestské legendy sú založené na myšlienke, že žijeme vo svete, kde veci nie sú tým, čím sa zdajú byť. A to je presne prípad zdanlivo zábavných bytostí, ktoré sú v skutočnosti naozaj strašné. Na klauna je tiež možné pozerať sa ako na obeť, na niekoho, kto sa za svoju trápnosť rozhodne pomstiť,“ dodala.

Či tieto fiktívne postavy boli inšpirované, alebo či naopak prispeli k rozšíreniu coulrofóbie – chorobného strachu z klaunov – to zatiaľ nie je jasné. O príčinách tejto fóbie je toho zatiaľ známeho len veľmi málo. Predpokladá sa však, že tento strach vychádza z neistoty, kto alebo čo sa skrýva za oným nánosom líčidla, červeným nosom a farebnými vlasmi.

Rovnako ako v prípade ďalších fóbií – napríklad arachnofóbie, teda strachu z pavúkov – sa spisovatelia a filmári nechali inšpirovať aj coulrofóbiou v knihách či filmoch. Avšak nie je to len fikcia, čo rozdúchava strach z klaunov. Americký sériový vrah a násilník John Wayne Gacy, ktorého v roku 1994 popravili za mučenie a vraždu 33 ľudí, bol známy ako „Klaun Zabijak“, pretože sa obliekal ako šašo na detské oslavy.

Terajšiu vlnu klaunskej agresivity môžu rozdúchavať tiež obľúbené videonahrávky na serveri YouTube, na ktorých osoby prezlečené za klaunov páchajú rôzne kanadské žartíky. Videonahrávka, na ktorej figurant oblečený ako klaun predstiera, že palicou ubil na smrť človeka pred očami zdesených okoloidúcich, už má viac ako 31 miliónov zhliadnutí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #násilie #Klauni