Do Ruska sa vracia móda pesničiek, ktoré ospevujú Putina

V Rusku sa opäť vracajú na výslnie pesničky oslavujúce prezidenta Vladimira Putina, z ktorého si ešte pred pár rokmi pesničkári aj hitmakeri robili dobrý deň. Lenže po minuloročnej anexii Krymu Putinova popularita medzi Rusmi vzlietla k nevídaným výšinám.

30.01.2015 11:00
George Bush a Vladimir Putin v Soči Foto:
Vladimir Putin
debata (164)

„Som okúzlená, očarovaná, nemôžem na Teba zabudnúť,“ spieva speváčka z Novosibirska, vystupujúca pod umeleckým menom Mašani. Svoj idol v refréne vzýva jednoducho „Môj Putin, milý Putin“. Hoci ruského poslucháča asi zarazí, že si dievča s hlavou štátu tyká, samotný text podľa serveru Newsru.com predstavuje „súbor rýmujúcich sa banalít“.

Ale kto vydrží až do konca, zistí, že speváčke nejde len o zovretie v Putinovom náručí, ale aj o konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Počas klipu sa ustavične prezlieka do ruských a ukrajinských farieb: ako Ruska si pospevuje medzi šírymi lánmi, ako Ukrajinka si zúfa, uväznená medzi múrmi, až kým nakoniec nájde dieru v stene, vedúcu zrejme za ospevovaným idolom. Koniec koncov, skladba okrem iného predpovedá, že sa Putin postará aj o znovuzrodenie Sovietskeho zväzu.

„Spievať len o láske je nuda. V živote sú aj dôležitejšie témy,“ zverila sa sama speváčka v rozhlasovom rozhovore. Armádnej televízii potom vysvetlila, že „klip vyjadruje želanie, že Rusi a Ukrajinci by ako bratské národy mali ísť ruka v ruke rovnakým smerom“. A speváčka zdôraznila aj „vlastný občiansky postoj“, ktorý znie: „Náš prezident je jediný človek, ktorý môže Ukrajine nejako pomôcť.“

Mašani sľubuje, že svoj hit zaspieva aj v angličtine, pod umeleckým menom Mashany, text vraj už má pripravený.

Spevácku dráhu začala Mašani pred pár rokmi piesňou „Like Your Bike“. Tá si však získala len pár stoviek poslucháčov. V prípade piesne o Putinovi ide už o desaťtisíce.

Skladba, zverejnená na YouTube 28. januára vyvolala aj príval komentárov, ruských a ukrajinských, v ktorých sa len to tak hemží silnými výrazmi typu „Rusi zostali otrokmi“, „vrchol marazmu“, „putinizmus je mozgové ochorenie“, alebo „zakaždým, keď sa zdá, že Rusi dosiahli dno, klesnú ešte hlbšie“.

V dejinách moderného ruského popu ani zďaleka nejde o prvú pesničku o Putinovi. Pred rokmi, na vrchole očarenia novým prezidentom, keď sa hovorilo o naozajstnej „putinománii“ v Rusku, oslavoval úspech hit dievčenskej skupiny, túžiacej po mužovi, ktorý by bol „Taký ako Putin“.

O niekoľko rokov neskôr, s úderom hospodárskej krízy, sa objavila paródia na Putina, predstavujúca ruskú verziu niekdajšieho hitu Ivana Mládka Jožin z bažin. A krátko pred poslednými parlamentnými voľbami a vypuknutím masových protivládnych demonštrácií, ruské kapely ešte pritvrdili, o čom svedčila aj skladba „Náš blázinec hlasuje za Putina“.

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #speváčka #Vladimir Putin #pieseň #Ukrajina