Hit plastických operácií opantal Brazíliu. Budú fatálne nepodarky varovaním?

Andressa Urachová bola pôvodne len neznáma brazílska dievčina, ktorá ešte ako tínedžerka otehotnela a ako osamelá matka vychovávala dieťa. Potom sa zmenila na sexbombu a hviezdu televíznej reality šou vďaka silikónovým implantátom, anabolickým steroidom, operácii nosa a gélovým a botoxovým injekciám - čo boli skutočnosti, o ktoré sa nehanbila podeliť so svojimi fanúšikmi.

02.02.2015 11:30
debata (3)
Andressa Urachová Foto: SITA/AP, Nelson Antoine
Andressa Urachová, Brazília, sexbombra, platická chirurgia, Andressa Urachová

„Na svete je veľa škaredých žien,“ povedala. „Ak máte peniaze, môžete byť krásna. Takáto pekná tvárička, ktorú tu, drahúšikovia, vidíte, ma niečo stála.“

Ako sa však ukazuje, stála ju viac, ako by chcela dať. Teraz dvadsaťsedemročná Urachová, ktorá je nepochybne najotvorenejšou brazílskou zástankyňou plastických operácií, pred časom utrpela septický šok a skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti po nepodarenej operácii na zväčšenie stehien. Jej prípad vyvolal diskusiu o rizikách, ktoré sú Brazílčanky ochotné podstúpiť vo svojej honbe za krásou. Táto diskusia sa odvíja v čase, keď Brazília predbehla Spojené štáty, ktoré boli dovtedy hlavným svetovým strediskom plastických operácií, napísala agentúra AP.

Zdá sa, že teraz už dozrela aj Andressa Urachová, ktorá sa svojho času umiestnila na druhom mieste v brazílskej súťaži Miss Bumbum (Miss zadoček). Ešte z nemocnice, kde sa zotavuje, vyjadrila ľútosť nad rozhodnutím vystavovať na obdiv svoje chirurgicky vylepšené telo kvôli sláve a peniazom. „Pripravujeme sa o zdravie, aby sme zbohatli,“ napísala pred časom na svojom profile na Instagrame. „Žijeme, ako keby by sme nemali nikdy umrieť.“ Odvtedy, ako sa začala plastická nočná mora Andressy, sa tiež niekoľko ďalších celebrít zverilo s tým, že ich podobné zákroky dostali do zdravotných komplikácií a nemocníc.

Odborníci a aktivisti sa obávajú, že brazílska kultúra krásy otupila ženy voči možným rizikám a povzbudzuje ich, aby experimentovali s riskantnejšími, nevyskúšanými materiálmi a metódami, a neváhali sa zverovať dokonca aj do rúk nelicencovaných osôb. „Predávajú plastické operácie a syntetické injekcie, ako keby to bol akýkoľvek iný produkt,“ povedala Sara Winterová, bojovníčka za ženské práva, ktorá vlani v decembri protestovala na slávnej pláži Copacabana v Riu s veľkou ihlou z papierovej lepenky a nápisom prajúcim Urachovej skoré uzdravenie.

V Brazílii je zhruba 5 500 certifi­kovaných plastických chirurgov. Ale ďalších 12-tisíc doktorov bez špeciálneho výcviku vykonáva zákroky kozmetickej chirurgie, uviedla brazílska Federálna lekárska rada, ktorá udeľuje lekárske licencie. A niektoré ženy sú ochotné nechať si vykonávať zákroky aj od ľudí, ktorí nemajú vôbec žiadny lekársky výcvik.

Podľa brazílskej Spoločnosti plastickej chirurgie dostala Andressa Urachová dávku silikónu, ktorá je 200-krát vyššia, ako vládou povolená. Navyše bol použitý hydrogél, ktorý nie je schválený americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv. Nie je však jasné ani to, kde procedúru podstúpila, ani kto ju vykonal – akokoľvek je vo všetkom ostatnom veľmi otvorená, toto Urachová neprezradila.

Jessica Lopesová, jedna z najbližších kamarátok Andressy Urachovej, s ktorou sa zoznámila počas súťaže Miss Bum Bum, sa zverila internetovému serveru EGO, že spolu chodievali k plastickému chirurgovi, ako keby to bola rutinná „cesta do nákupného centra“. A sama Urachová povedala, že si nechala operovať nos, aby „získala tvár bohatého dievčaťa“.

Problémy, ktorými teraz Andressa prechádza, dobre pozná aj tridsaťjedenročná právnička z Ria Vania Priscová. Doteraz sa ešte úplne nezotavila z chirurgického zákroku v roku 2013, ktorý jej vykonala žena, ktorá – ako sa neskôr ukázalo – nemala žiadne lekárske vzdelanie. Pri procedúre jej mala do zadku vstreknúť akrylovú výplň, aby jej pozadie získalo lepší tvar. Výsledkom však bola infekcia, ktorá sa Priscovej rozšírila do celého tela a na pol roka skončila v nemocnici. Právnička podala na samozvanú „lekárku“ žalobu, ale polícia ju zatiaľ nedokázala nájsť.

„Nechala som sa zblbnúť. Počula som len dobré veci. Nikto vám nepovie o všetkých tých problémoch, ktoré vám to môže spôsobiť,“ povedala Priscová. „Urobila som hlúposť. A ani som to nepotrebovala, pretože som vyzerala dobre. Zabudla som, že najdôležitejšie je byť zdravý a šťastný,“ dodala.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #plastické operácie #plastická chirurgia