Moderná domácnosť: Vyhrňme si rukávy a stlačme gombík

Dnešné gazdinky už neplieskajú bielizňou o kamene v bystrom potoku. Nemusia miesiť cesto na koláče v drevenom korýtku, až sa im bude z kečky pariť. Pomáhajú im roboty. Naši tichí spoločníci, ktorí trpezlivo čakajú, kým ich zapneme. Potom za nás pracujú. Život s prístrojmi v domácnosti je síce pohodlný, ale neraz prináša aj konflikty a nedorozumenia.

29.03.2015 10:00
žehlenie, domáce práce Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Mne robia veľké problémy už návody. Neraz sú také zložité, že by som si ich mala podrobne a viackrát prečítať, aby som ich pochopila. Obyčajne však volím cestu ľahšieho odporu a idem na to skusmo. Nejaké gombíky postískam a skúšam, čo sa bude diať. Ak mi program vyjde, už pri ňom zostanem. Tak na práčke používam asi tri overené spôsoby prania a ostatné nechávam ležať ladom. Zistila som, že podobne postupujú aj iné gazdiné.

Respondentka Veronika mi napríklad porozprávala, že pochádza z rodiny, kde bolo upratovanie posvätné a pred každým väčším sviatkom sa u nich dôkladne gruntovalo. Vyberali sa matrace z postelí a gaučov, prášili a tepovali sa koberce, vysávalo sa, drhlo a leštilo. V rodinnej tradícii chcela Veronika pokračovať aj vo vlastne domácnosti, a tak jednou z prvých túžob, ktorú si po svadbe splnila, bola kúpa mimoriadne výkonného vysávača: tepoval a vedel umývať okná.

Drahý vysávač kúpili na splátky a boli šťastní, keď si ho doniesli domov. Ukázalo sa, že vysávač mal programov ako kozmická loď, bol aj z takého ušľachtilého materiálu, ale po čase sa ukázalo, že na jeho dokonalosť majitelia nemajú. Nedokázali využiť všetky jeho rafinované ponuky, zvládali len základné funkcie a okná ďalej umývali po starom. Na obyčajné vysávanie sa ukázal prístroj príliš veľký a nemotorný. Hodil by sa asi do grandhotela. Napokon vysávač darovali niekomu v rodine a kúpili si menší, svižnejší, ktorý lepšie zvládali.

Elektrické prístroje si očividne vyžadujú partnerov na svojej úrovni, mala by vládnuť intelektuálna rovnováha. Už pri kúpe by sme mali vedieť, do čoho ideme a aký charakter – aké „znamenie“ spotrebiča – je pre nás vhodné. Na toto neexistujú horoskopy, pomôcť môžu návody a predavači v obchode, ktorí dávajú cenné ústne odporúčania.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
vysávač, domáce práce Ilustračné foto.

S kladivom len opatrne

Raz som si takto, po podrobnej konzultácii v obchode, úspešne kúpila práčku. Montovali mi ju susedia, boli dvaja, ja tretia. Pridŕžali sme sa návodu, oni mali skúsenosti, a predsa sme niečo urobili zle. Práčka skákala ako živá, vzpínala sa, pochodovala po kúpeľni, chcela sa katapultovať. Zároveň trocha prala a ja som už bola zmierená s tým, že budem mať doma takúto neskrotnú Angeliku, že je to asi nejaký nový typ a má výhody oproti neskáčucim práčkam.

Prišiel však zať, povedal, že také niečo ešte nevidel, a rozriešil záhadu: neodmontovali sme poistné šrauby či pliešky, on to urobil a práčka už neskákala. Bola ideálna, kým mi manžel nepodstrčil na pranie nohavice, v ktorých mal vo vreckách velikánske hrubé klince. Tie poškodili bubon, ale kladivom som ho hravo opravila. Tento spôsob však neodporúčam ostatným gazdinkám, dá sa použiť len výnimočne – keď človek virtuózne narába s kladivom a kliešťami.

Prístroje zmúdreli a opekneli

Naša respondentka Galina sa zasa horko-sladko posťažovala, že na radu predavačov a priateľov si obstarala vysávač, ktorý bol taký silný, že jej vydúval plávajúcu podlahu. Zregulovali ho, dlážku udupali a odvtedy žijú v súlade.

Respondentka Janka nám vyrozprávala, ako jeden muž, ešte „za socíku“, prišiel domov a jeho žena smutne sedela pred kontaktným grilom. Posťažovala sa mu, že ten solux je pokazený, lebo síce hreje, ale nesvieti. Táto epizóda mi je veľmi blízka. Inak, v minulosti boli niektoré prístroje celkom iné ako dnes – mohutné mikrovlnky by ste asi nespoznávali, mixér Eta existoval iba v jedinej podobe, podobné boli sporáky, variče, lampy. Vzhľad elektrospotrebičov sa neuveriteľne vyvinul – dnes očarúvajú nielen výkonmi, ale aj dizajnom.

Som maniačka na rôzne zlepšováky, prístroje a spotrebiče, ale je to pre mňa zároveň krajina záhad. Čo sa napríklad deje v takej mikrovlnke? Fascinuje ma jej otáčací tanier a modré iskrenie, keď do nej vložím nevhodný riad. To je krásny horor! Zohrievanie v mikrovlnke veľmi uľahčuje život najmä za kariérou sa ženúcim gazdinkám, ale aj muž v dôchodku ju ocení: môže si ohriať obedík z mrazničky. A funkcia rozmrazovania – to už samo osebe je čudo! Na chvíľu dáte balíček ľadu na kolotoč v mikrovlne a už môžete krájať! Dajú sa tam nahriať aj ponožky!

Niekto si však nevie vážiť takéto vymoženosti! Jedna z respondentiek sa sťažovala, že jej manžel tak brojil proti mikrovlnke – vraj jedlo z nej nie je chutné – až ju naschvál zašantročil. Podarilo sa mu to pri sťahovaní, keď mikrovlnku zaradil (akože omylom) medzi „smeti“ a bola vyhodená.

Ako vidno, aj v týchto intímnych spolužitiach so spotrebičmi môže panovať neznášanlivosť a prichádza k rozbrojom. Niekedy niektorý člen rodiny priam znenávidí jemu nesympatický spotrebič, alebo sa mu nezdá zaobchádzanie s ním, a to môže byť zdrojom hádok. V domácnosti sa pravidelne ozýva: Zasa si nezavrel poriadne chladničku! Prečo si pustil tak silno klimatizáciu? Ten fén vyhodím, páli ma!

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
práčka, domáce práce Ilustračné foto.

Miláčik plazivý

Kto by netúžil mať najnovší hit – vysávač, ktorý chodí po byte sám, vyzerá ako lietajúci tanier a vysáva. Je priateľský a vytrvalý. Respondentka Janička V. nám o svojom povedala: „Náš guľatý samochodiaci vysávač voláme Spock. Pripomína mi tvarom vesmírny koráb, a keďže mi zo sci-fi seriálu Star Trek utkvelo len meno Spock, voláme ho tak. Naša mačka si asi myslí, že je to nejaká vrčiaca korytnačka a po počiatočnom ostychu sa ho snaží naháňať po izbe.

Minule som takmer od smiechu odpadla, keď pri ňom ležala, chcela ho naháňať labkou a milý Spock nelenil a prešiel jej cez ňu! Tak odtiaľ mazala a dlhý čas na neho striehla len spoza dverí, v bezpečnej vzdialenosti. Náš Spock sa aj pre mňa stal takmer členom rodiny, minule som sa pristihla, ako sa s ním rozprávam a nadávam mu, že chodí tam, kde stojím práve ja… Keby ma niekto pozoroval, tak sa asi dobre nasmeje.“

K zvyku pomenovávať prístroje sa nám priznala aj respondentka Lenka. Žehličku vraj volá Pali, vysávač Tonko a práčku Ňuňa. Keď sa Tonko upchal, hneď na to prišla a hadicu mu prepláchla horúcou vodou. Tonko vraj potom už nehučal, ale radostne priadol. Ňuňa tiež raz štrajkovala, začala tiecť, musel prísť opravár, bolo to tesnenie. Prístroje treba občas opraviť, ale počúvajú aj na dobré slovo. (Do starých televízorov sa však aj udieralo, aby nebehal obraz.)

Vymyslite si aj vy reč, ktorou sa budete s pomocníkmi dorozumievať. Rozmaznávajte ich a nechajte sa nimi rozmaznávať. Kulmujte a žehlite si vlasy, robte si jogurty, mieste cesto v robote, odstreďujte šťavy, varte si voňavú kávu v kávovaroch, pečte si chlieb v pekárničkách, koláče v rúrach, vysávajte, perte, aby všetko svietilo čistotou, aby to u vás voňalo a aby sa všetko lesklo tak, ako to bolo na starodávnych reklamách na vysávače, ktoré predával pán Popper z filmu Smrť krásnych srncov podľa knižky Otu Pavla.

Jemu sa preto tak darilo propagovať vysávače a chladničky – dokázal predať aj chladničku bez chladiaceho zariadenia – lebo ku všetkému pridával svoj šarm a milotu. Mnohé prístroje ako keby ju dodnes mali.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #domáce spotrebiče