Motorkári Noční vlci sú 'Putinova svorka'. Chcú prísť aj na Slovensko

Ruskí motorkári chcú 9. mája oslavovať v Berlíne Deň víťazstva nad hitlerovským Nemeckom. Lenže Noční vlci sú viac ako motorkársky klub: ich šéf tvrdí o Stalingrade, že je "taký posvätný ako Jeruzalem" a v Moskve zastrašuje opozíciu.

16.04.2015 13:30
Noční vlci, motorkári, Rusko, antimajdan,... Foto: ,
Vladimir Putin s Nočnými vlkmi.
debata (377)

Predvlani ich výlet do nemeckého hlavného mesta nikomu nestál za zmienku, tento rok je to však inak, píše nemecký týždenník Der Spiegel na svojich internetových stránkach.

V Poľsku sa proti Nočným vlkom zdvihol hlasný odpor nielen zo strany verejnosti, ale aj politikov, nemecké médiá varujú pred nájazdom „pravicových rockerov“ z Ruska. Táto zmena oproti minulosti má svoj dôvod: je ním úloha, akú motorkársky klub, ktorý má asi 5-tisíc členov, hrá od svojej poslednej návštevy v Berlíne v roku 2013 jednak v Rusku, jednak na Ukrajine.

Prezidentovi muži a Stalin

Noční vlci sa prezentujú ako akási osobná stráž prezidenta Vladimira Putina. Oslavovali minuloročnú anexiu Krymu, členovia klubu bojujú po boku proruských separatistov na východe Ukrajiny proti jednotkám kyjevskej vlády. Na šéfa klubu Alexandra Zaldostanova sa vzťahujú sankcie.

"Chirurg" zakladateľ Nočných... Foto: Reuters, MAXIM ZMEYEV
Noční vlci, motorkári, Rusko, antimajdan, Alexander Zaldostanov "Chirurg" zakladateľ Nočných vlkov Alexander Zaldostanov.

Zaldostanov absolvoval ešte počas sovietskej éry medicínu, celé Rusko ho preto teraz pozná pod prezývkou Chirurg. Ide o symbolickú postavu pre atmosféru vlastenectva, ktorá v Rusku panuje už niekoľko rokov. Jej základom je hrdosť na víťazstvo Červenej armády v druhej svetovej vojne.

Spomínanie na tieto udalosti sa už neodohráva v zádumčivom tichu, stále viac ide o mučenícke happeningy. Napríklad k 70. výročiu bitky pri Stalingrade zorganizovali Noční vlci vo Volgograde obrovskú motorkársku show. Pred očami 200-tisíc divákov sa nad scénou vznášalo nemecké bojové lietadlo, z reproduktorov hrmeli bojové výzvy sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

Za zvukov diel vstúpil na scénu Zaldostanov a kričal: „Stalingrad je pre ľudstvo rovnako posvätný ako Jeruzalem, Mekka a Betlehem. Stalingrad je ohnivá ikona skrytá pod nič nehovoriacim pseudonymom (Volgograd – pozn.prekl.). Pri Stalingrade išlo o mýtické víťazstvo.“ Ruská televízia show prenášala naživo.

Drsný Putin si šiel v čele svorky obhliadnuť budúce teritórium

Zaldostanov klub založil koncom 80. rokov. Jeho hlavné sídlo sa nachádza na západe ruského hlavného mesta, pri rieke Moskva. Plot a fasády budovy sú z čiernej ocele a pripomínajú kulisu z filmu Šialený Max. Zaldostanov svoje hlavné sídlo pomenoval Sexton, možno po rovnomennom rockovom klube v Berlíne z 80. rokov. Tam pracoval ako člen stráže.

Ruský prezident Vladimir Putin na motorke, v... Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
Noční vlci, motorkári, Rusko, antimajdan, Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin na motorke, v čele Nočných vlkov.

Putin sa v Sextone objavil prvýkrát v roku 2009. Stretnutie s motorkármi sa dobre hodilo k jeho imidžu drsného chlapa. A čoskoro našiel v Nočných vlkoch záľubu. Sprevádza ich pri ich výjazdoch, prijíma ich v Kremli.

V roku 2010 išiel v čele kolóny motorkárov, ktorí brázdili cesty Krymu. Rovnako ako všetci ostatní motorkári bol aj Putin celý v čiernom. Cieľom výpravy bolo prístavné mesto Sevastopoľ a z celej cesty na polostrov bolo v zásade jasné, že si na naň Putin robí nárok.

Občas to vyzerá, akoby Putin závidel motorkárom, že sa bez akýchkoľvek ohľadov na možné diplomatické komplikácie oddávajú snívaniu o znovuzrodení imperiálneho Ruska. V roku 2011 ich nazval „svojimi bratmi“ a o rok neskôr, pri štátnej návšteve Ukrajiny, nechal tri hodiny čakať vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča, lebo sa navzdory svojmu pôvodnému plánu zastavil u svojich kamarátov-motorkárov.

Chirurg sa za to Putinovi odvďačil bezpodmienečnou vernosťou. Je spoluzakladateľom ruského Antimajdanu. Koncom februára sa tomuto hnutiu podarilo dostať do ulíc Moskvy desaťtisíce priaznivcov Kremľa. Nadávali vodcom revolúcie z kyjevského Majdanu a rozšliapali portréty ruských opozičných politikov. Zaldostanov chce Putinových kritikov vystrašiť. Svojich plánov vraj vzdajú, „len ak budú mať strach“.

Vizitka Nočných vlkov, ktorých stúpencom je Putin aj cirkev

  • História Nočných vlkov (rusky Nočnyje volki) siaha do roku 1983, keď začala skupina ruských motorkárov organizovať v Moskve nelegálne rockové koncerty. Oficiálne klub vznikol pod menom Noční vlci – Night Wolves MC Russia 31. mája 1989. V tej dobe tiež vznikol oficiálny znak klubu – hlava vlka v plameňoch.
  • Na začiatku 90. rokov motorkári založili v Moskve údajne prvý rockový klub v Rusku Sexton a neskôr svoje aktivity rozšírili napríklad o tetovací salón, organizovanie motorkárskych pretekov a exhibícií a klub tiež stál pri zrode ruskej Asociácie motorkárov.
  • Svoje pobočky majú okrem niekoľkých desiatok ruských miest tiež v Bielorusku, na Ukrajine, v Lotyšsku, Macedónsku, Srbsku, Bulharsku a Nemecku.
  • Klub má v súčasnosti asi 5 000 členov, novým členom sa môže stať ten, koho odporučí už existujúci člen a minimálne dva roky sa podieľa na aktivitách klubu. Má vlastné internetové stránky www.nwrussia.info.
  • V čele Nočných vlkov stojí Alexandr Zaldostanov (52), známy pod prezývkou Chirurg. Tento rodák z ukrajinského Kirovohradu totiž za sovietskej éry vyštudoval medicínu. Jeho prvou motorkou bola československá Ja­wa.
  • Nočná vlci sa označujú za apolitickú organizáciu, avšak netaja sa sympatiami a podporou ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý s nimi udržiava kontakt. Putin sa v sídle klubu objavil prvýkrát v roku 2009 a často ich sprevádza na motorke pri ich výjazdoch a prijíma ich v Kremli.
  • V roku 2012 Putin navštívil ich tábor v krymskom Sevastopole a zmeškal kvôli tomu o štyri hodiny stretnutie s vtedajším prezidentom Viktorom Janukovyčom.
  • O rok neskôr Putin udelil Zaldostanovovi Rád cti za „vlasteneckú východu mládeže“. Blízke vzťahy má Zaldostanov i s hlavou ruskej pravoslávnej cirkvi patriarchom Kirillom.
  • Po ruskej anexii Krymu Putin vyznamenal niektorých členov klubu, ktorí na polostrove „hliadkovali“ a údajne aj pacifikovali ukrajinských aktivistov. Kvôli napomáhaniu ruskej okupácii Krymu sa vodcovia klubu ocitli na sankčnom zozname USA.
  • Ruské liberálne médiá označujú Nočných vlkov za gang radikálnych nacionalistov a násilníkov vyznávajúcich agresívny formy pravoslávnej viery. Predvlani boli členovia klubu zapletení do prestrelky s nepriateľských motorkárskym gangom Tri cesty, ktorá sa nezaobišla bez obetí na životoch.
  • Individuálni členovia klubu sa označujú hlavne za vlastencov. Napríklad k 70. výročiu bitky pri Stalingrade zorganizovali vo Volgograde obrovskú motorkársku show, ktorú navštívilo 200-tisíc ľudí.
  • Tento rok v januári sa šéf klubu Zaldostanov stal jedným zo zakladateľov ruskej odnože hnutia Antimajdan, ktoré na Ukrajine podporovalo niekdajšie proruské smerovanie krajiny.
  • Teraz budí pozornosť plánovaná cesta klubu do Berlína, ktorá má byť oslavou víťazstva Červenej armády nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Z Ruska má smerovať do Minska, Vroclavi, Brna, Bratislavy, Viedne, Mníchova, Prahy a cez nemecké mesto Torgau, kde sa na konci vojny na Labe stretli spojenecké armády Sovietskeho zväzu a Spojených štátov, do berlínskej štvrti Karlshorst. Z Moskvy chcú motorkári vyjsť 25. apríla a do Berlína plánujú doraziť 9. mája.
377 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #pravoslávie #Kirill #Ukrajina #kríza na Ukrajine #motorkár #anexia Krymu #Antimajdan