Nová duševná choroba? V Ázii sa šíri závislosť od smartfónov

Nomofóbia, teda panický strach z toho, že človek pri sebe nebude mať mobilný telefón, je predmetom diskusií odborníkov už niekoľko rokov. V Ázii teraz psychológovia varujú, že prudko stúpa počet ľudí závislých od smartfónov, pričom vek takto závislých osôb sa, naopak, znižuje.

25.09.2015 12:44
Ázia, smartfón Foto:
Mnoho ľudí pokladá svoj smartfón za jediný kľúč ku kontaktu s ostatnými ľuďmi, bez ktorého sa s nimi nedokážu spojiť.
debata

Podľa štúdie uskutočnenej v Južnej Kórei má 72 percent detí smartfón skôr, než dosiahnu 11 alebo 12 rokov. Priemere na ňom potom trávia 5,4 hodiny denne. V dôsledku toho odborníci uvádzajú, že približne štvrtina detí spadá do kategórie závislých od chytrých telefónov.

Chytré telefóny sa stali neoddeliteľnou súčasťou mnohých spoločností na svete, ale do ázijských kultúr sa vtlačili v mnohých ohľadoch vrátane napríklad takmer povinnej fotografie pokrmu na začiatku akéhokoľvek jedla.

Ázia a jej 2,5 miliardy obyvateľov poskytujú médiám nepretržitú sériu správ spojených s telefónnymi priestupkami – jedna je napríklad o taiwanskej turistke, ktorú bolo treba zachrániť z vody, keď pri kontrole Facebooku zišla z móla do mora. Ďalšia je zase o žene z čínskej provincie S'-čchuan, ktorú zachraňovali hasiči z odpadovej stoky, kam sa vydala hľadať padnutý telefón.

Značné obavy potom vyvoláva závislosť od smartfónov v Singapure, ktorý so svojimi šiestimi miliónmi obyvateľov patrí medzi krajiny, kde má smartfón najvyšší podiel obyvateľov. Telefóny dostávajú deti už vo veľmi skorom veku. V niektorých školách sú dokonca povinnou pomôckou, pretože nie je nijako nezvyčajné, keď učitelia rozosielajú domáce úlohy práve pomocou aplikácií pre inteligentné telefóny.

Devätnásťročná juhokórejská študentka Emma sa lieči z nomofóbie od apríla 2013. „Môj telefón sa stal celým mojím svetom,“ citoval ju spravodajský server BBC. „Bol mojou súčasťou. Rozbúšilo sa mi srdce a začali sa mi potiť dlane, keď som ho pri sebe nemala. A tak som bez neho nikdy nikam nechodila.“ Okrem toho ju prestali baviť koníčky aj školské aktivity.

Problém podľa juhokórejských expertov spočíva v tom, že mnoho ľudí pokladá svoj smartfón za jediný kľúč ku kontaktu s ostatnými ľuďmi, bez ktorého sa s nimi nedokážu spojiť.

Niektoré krajiny preto začali zavádzať pravidlá, ktoré používanie smartfónov regulujú. V Južnej Kórei vyvolala rozvášnenú diskusiu kontroverzná vládna aplikácia, ktorá sleduje, ako inteligentné mobilné telefóny používajú teenageri. Úrady už v roku 2011 zaviedli sériu opatrení zakazujúcich deťom prístup k on-line hrám po polnoci.

Čína, ktorá ako jedna z prvých krajín na svete zaradila internetovú závislosť medzi klinické poruchy, vytvorila kliniky vo vojenskom štýle, kde sa snaží zakročiť proti závislostiam od nových médií.

Podľa singapurského psychologického poradcu Thomasa Leeho by sa mali podobne zachovať aj ďalšie ázijské krajiny a zaradiť závislosť od smart telefónov medzi „oficiálne duševné poruchy rovnako ako napríklad gamblerstvo“. Použiť smartfón na to, aby si človek zlepšil náladu, je takmer totožné s tým, ako môžu správanie ľudí ovplyvniť drogy," povedal. „A rovnako ako závislí od drog, aj závislí od mobilných telefónov môžu mať abstinenčné príznaky, ako je nepokoj, úzkosť a dokonca aj záchvaty hnevu,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #závislosť #Ázia