El Niňo prinesie extrémne zimy aj na Slovensko

Čaká nás premenlivá a nestabilná zima. Striedanie sneženia s dažďom nepoteší ani lyžiarov. Za všetkým je prírodný jav El Niňo, ktorý má byť mimoriadne intenzívny a zásadne ovplyvní počasie na celom svete. Americký Národný oceánsky a atmosférický úrad predpovedá 90-percentnú šancu, že potrvá počas zimných mesiacov a 80-percentnú, že sa natiahne až do júla budúceho roka.

28.10.2015 10:00
počasie, vietor, dážď, sneženie, prehánky Foto: ,
Premenlivé počasie, striedanie sneženia s dažďami - to sú javy, za ktorými stojí fenomén El Niňo. (Ilustračné foto)
debata (21)

Niektoré médiá vo svete ho pomenovali „Godzilla El Niňo“, podľa expertov môže prekonať extrémne úkazy v Tichomorí na prelome rokov 1997 a 1998. V jeho dôsledku vtedy prišli silné jarné povodne a následne letné suchá. Klimatológ Pavol Faško spomína, že v tých rokoch bola v Európe zima mierna. Povodne a sucho si vyžiadali viac ako 2-tisíc životov a na celom svete boli zaznamenané škody vo výške 33 miliárd dolárov (asi 29 mld. eur).

„Aktuálne gradujúce El Niňo je predbežne kandidátom na najsilnejšie od začiatku jeho monitorovania. Ovplyvňuje predovšetkým charakter počasia na južnej pologuli a spôsobuje destabilizáciu celého svetového klimatického systému, teda neobíde ani Slovensko,“ povedal Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Podľa odhadov fenomén El Niňo spôsobí na Slovensku striedanie extrémov. V zime, ale aj na jar by sa mali chladné dni meniť s teplými, sneh s dažďom. Očakáva sa sneženie od 1 300 až 1 500 metrov nad morom, pritom množstvo našich lyžiarskych stredísk je pod touto hranicou. „Niektoré strediská by mohli mať problém s udržaním prírodného snehu. Nevieme s určitosťou povedať, v akej výške budú snehové a v akej dažďové zrážky,“ poukázal Faško. Zima by tak mala byť menej mrazivá.

Keďže sa tento jav neopakuje každý rok, nedá sa len na základe neho presne predpovedať, aká bude zima. „Čo sa však s určitosťou povedať dá, je, že bude premenlivé a nevyvážené počasie. Môžu nastať také extrémnosti v počasí, ktoré mnohých prekvapia,“ upozorňuje Faško. Premenlivosť počasia má na svedomí striedanie tlakových níží nad Stredozemným a Jadranským morom, ktoré súvisia s El Niňom. „Na toto je napríklad dosť citlivá Bratislava, kde sa často stáva, že v jej západných častiach pri takomto type poveternostnej situácie začne snežiť a vo východných častiach zase zvykne pršať,“ uviedol Faško.

Karty pre túto zimu môže zamiešať ešte Atlantický oceán a intenzita slnečného žiarenia. Atlantik vo svojej severnej polovici momentálne vykazuje nižšie teploty ako za normálnych okolností. To môže istým spôsobom brzdiť aktivitu tlakových níží a spomaliť otepľujúci efekt.

Ďalší faktor, ktorý môže meniť zimu, je intenzita slnečného žiarenia, a tá je teraz tiež nízka. Nedostatok slnka sa prirodzene odráža nižšími teplotami. „Ktorý z týchto troch vplyvov bude dominantnejší, to sa dá len ťažko povedať,“ mieni Faško. Prírodný jav známy ako El Niňo je opakujúca sa odchýlka v systéme morského prúdenia v Tichom oceáne. Výrazne sa vtedy zvyšuje prísun povrchovej teplej vody od západnej časti oceánu k západnému pobrežiu Južnej Ameriky. Teplá voda funguje ako akási pokrievka, ktorá bráni prenikaniu studenej vody z hlbiny k hladine oceána. O extrémnom El Nine klimatológovia hovoria, ak povrchová teplota vody stúpne oproti dlhodobému priemeru o viac ako dva stupne Celzia. Zmeny, ktoré sprevádzajú El Niňo, sa prejavujú po celom svete vrátane Európy. Predovšetkým extrémnymi dažďami alebo, naopak, suchami. Zosilnenie zrážok je najvýraznejšie na západnom pobreží Južnej Ameriky, respektíve na východe Tichého oceánu, a horúčavy zase postihujú Austráliu a Indonéziu. S týmto javom sa niekedy spájajú rôzne prírodné katastrofy. Zvykne sa mu pripisovať napríklad aj povodeň na Morave v roku 1997.

Predpovede El Niňa sa podľa klimatológa netýkajú krátkodobých poveternostných javov, ale abnormálnych klimatických podmienok nad veľkými oblasťami a na celé mesiace. S javom El Niňo súvisí aj takzvaná La Niňa. Pri nej sa v rovníkovom pásme Tichého oceána zhromažďuje namiesto teplej studená voda. Vzniká zvyčajne počas leta nasledujúceho po silnom El Niňu a máva za následok zmiernenie výskytu hurikánov na východe Tichého oceánu a aktívnejšiu hurikánovú sezónu v Atlantiku. „Jej vplyv na Európu je neurčitý,“ povedal na záver Faško.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #El Niño #Americký Národný oceánsky a atmosférický úrad