Sexshopy v Zakaukazsku? Sex áno, obchody nie

Arménsko, Azerbajdžan a Gruzínsko majú jedno spoločné - väčšina ľudí tam neakceptuje predajne s erotickými pomôckami. Kým inde sú sexshopy úplne bežné, na južnom Kaukaze sú tabu, píše BBC.

14.01.2016 16:26
sexshop, nakupovanie Foto:
V krajinách južného Kaukazu fungujú sexshopy len na internete, prevádzka kamenných obchodov nie je možná.
debata (3)

Na sociálnych sieťach niektorí užívatelia tvrdia, že rodinné typy žiadne také hračky nepotrebujú. Niekto ich dokonca odmieta ako hriech. Veľa ľudí hovorí, že podobný tovar je potrebný, ale Tbilisi je malomesto a nikto si nepraje, aby ho pristihli so „šteklivým“ nákupom. Odmietaví sú viac muži, ženy bývajú otvorenejšie.

„Prichádzalo veľa ľudí, aj z vidieka, a kupovali toho veľa, ale schovávali si tváre,“ hovorí bývalá majiteľka gruzínskeho sexshopu, ktorá si neželala byť menovaná. Jediný sexshop v Tbilisi však museli zavrieť. Po prvom pogrome sa sexshop schoval na nenápadnejšom mieste, po niekoľkých mesiacoch však nasledoval druhý pogrom. Polícia potom obchod zapečatila, aby nedráždil cirkev.

Sexshopy sú len na internete

„Tlupa veriacich mávala drevenými krížmi a zdevastovala obchod. Zbili predavača aj nás. Kričali, že sex je dielo diablovo, že náš tovar kazí mravy v kresťanskej krajine a že sme satanove deti,“ zaspomínala bývalá majiteľka. „Medzi útočníkmi boli aj naši stáli klienti,“ tvrdí. „Dalo by sa po 15 rokoch znovu podnikať? Nie! V akejkoľvek inej krajine áno, ale v Gruzínsku nie! S vplyvom cirkvi je to ešte horšie. Mentalita sa nezmenila. Gruzínsko je príliš patriarchálna krajina,“ dodala.

Treba poznamenať, že namiesto sexshopov v Gruzínsku fungujú internetové obchody so širokým sortimentom tovaru. Podľa sexuológa Arčila Bakradzeho tieto obchody spolupracujú s klinikami, ktoré sa venujú liečbe sexuálnych problémov. „Bezpochyby je tovar zo sexshopov potrebný, užitočný či príjemný. Vďaka internetovým obchodom je ľahko dostupný,“ hovorí lekár. „Vzhľadom na kresťanské prostredie ide o najvhodnejší typ sexshopu. Tí, ktorí sú proti, ho nevidia a neprotestujú,“ cituje sexuológa ruskojazyčná verzia spravodajského serveru BBC.

Podľa spisovateľky a prekladateľky Anny Kordzajovej sa sexshopy v Gruzínsku neobjavia ani o niekoľko desaťročí. Dve veci sú totiž podľa nej tabu: „Je to náboženstvo a sex. O ostatnom si môžete písať podľa ľubovôle.“

Nikto sa nechce znemožniť

Ani v Jerevane nie sú sexshopy, hoci zákon ich takisto ako v Gruzínsku nezakazuje. Presnejšie, neexistujú v reálnom Jerevane, na internete je ich veľa. Niektorí obyvatelia mesta však považujú za sexshop aj obchody so spodnou bielizňou, iní si zasa myslia, že sú zdraviu nebezpečné. Tovar vraj pochádza z Číny a kvalitné výrobky sú nedostupné. Psychológ Šamiram Rštuni tvrdí, že spolu s Arménmi v internetových sexshopoch nakupujú Iránčania.

Jeden z on-line obchodov po desivých varovaniach mladším ako 18-ročným v troch jazykoch – anglickom, ruskom a arménskom – ponúka pestrý sortiment vibrátorov, masturbátorov a ďalších pomôcok sexuálneho potešenia. Prečo niečo také chýba v obyčajnej realite? Ak by niekto do sexshopu vstúpil, večer by to všetci vedeli a dotyčný by bol navždy znemožnený, vysvetľuje jeden z jerevanských kultúrnych antropológov.

V Azerbajdžane nepovolili ani doménu so slovom sex

V Azerbajdžane sexshopy nie sú. Gynekologička Zarifa Kulijevová, ktorá viac ako desať rokov pracovala s rizikovými skupinami, si myslí, že sexshopy by mohli pomôcť mnohým osamelým mužom a ženám. Užitočné by podľa nej mohli byť aj manželským párom. „Naši muži nepomýšľajú na sexuálne experimenty s manželkami. Buď využívajú služby prostitútok, alebo si vydržiavajú milenku. To je finančne škodlivé, nežiaduce voči manželke a navyše to ohrozuje zdravie,“ hovorí a tvrdí, že výrobky zo sexshopov by mohli intímny život manželov obohatiť.

Sprevádzkovanie sexshopov samozrejme nepovažuje za reálne. „Nemyslím si, že je to v našej krajine možné. Stali by sa terčom posmechu a odsúdenia. Ľudia by sa tam báli vstúpiť,“ pripúšťa.

K nepriazni verejnosti sa v Azerbajdžane pridávajú aj právne problémy. Podľa trestného zákona sa šírenie a zhotovovanie pornografických materiálov a predmetov, ich reklama a obchodovanie považuje za trestný čin," pripomína právnik Fariz Namazly s tým, že tieto ustanovenia sa vzťahujú aj na tovar zo sexshopov. Pokiaľ by si niekto želal otvoriť taký obchod, pravdepodobne by mu to ani nepovolili. „Bol tu pokus zaregistrovať si doménu sex.az, ale nepovolili to.“

„Z náboženského hľadiska sa antikoncepčné pilulky, sexuálne príručky či erotická bielizeň môžu predávať v lekárňach a obchodoch. Ale materiály napomáhajúce sebauspokojovanie sú neprípustné. Zakazuje ich nielen islam, ale aj iné náboženstvá,“ tvrdí miestny znalec islamu Nija Agilja.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #Gruzínsko #Azerbajdžan #Arménsko #tabu #sexshop