Súd nepriznal makakovi autorské práva na selfie

Opičiak Naruto, ktorého autoportrét pred niekoľkými rokmi obletel svet, nemá na svoju snímku autorské práva. Rozhodol o tom kalifornský súd, ktorý sa zaoberal žalobou ochrancov zvierat proti britskému fotografovi, ktorému fotografia prispela k popularite.

29.01.2016 15:00
opica, makak, Naruto, selfie
Podľa súdu si opičiak Naruto nemôže uplatniť na svoju selfie autorské práva.
debata (4)

Indonézsky makak chocholatý sa tak nedočká peňazí, ktoré chcela organizácia Ľudia za etické zaobchádzanie so zvieratami (PETA) venovať na ochranu jeho životného prostredia.

Príbeh, ktorý sa skončil kalifornským rozsudkom, sa začal roku 2011, keď dovtedy nepríliš známy fotograf David Slater zamieril do Indonézie, kde sa na ostrove Sulawesi snažil zachytiť život makakov chocholatých.

Zvedavý Naruto mu v nestráženej chvíli zobral položený fotoaparát a začal sa s ním hrať s ostatnými členmi skupiny. „Opice nezbedne skákali okolo môjho vybavenia a vyzeralo to, akoby pózovali, keď jedna stlačila spúšť,“ opisoval po návrate do Európy Slater, ktorému vtedy fotografie priniesli celosvetovú publicitu.

PETA však vlani usúdila, že po tom, čo americkí zákonodarcovia priznali zvieratám právnu ochranu na ľudskej úrovni, môže si Naruto nárokovať autorské práva na svoje selfie. Sudca William Orrick bol však iného názoru. Podľa neho „neexistuje žiadny náznak toho, že by tak (Kongres a prezident) urobili aj v súvislosti so zákonom o autorských právach“. Vedenie PETA podľa agentúry Reuters uviedlo, že zvažuje ďalšie právne kroky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #opica #selfie #autorské práva