V Mexiku napriek zákazom liečia marihuanou

"Naozaj mi to robí dobre," uisťuje päťdesiattriročná žena a natiera si boľavé nohy alkoholom, v ktorom bola macerovaná marihuana.

22.02.2016 09:17
Mexiko, Mexičan, Mexičania, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tento babičkovský, ale neautorizovaný liek sa v hojnej miere používa v Mexiku, kde sa začínajú diskusie o tom, že používanie marihuany by mohlo byť povolené.

Žena tvrdí, že sa udržala vo forme vďaka tancu a rozpráva o tom, ako sa zoznámila s týmto magickým liečebným prostriedkom už v detstve. „Keď som unavená, natieram si nohy aj celé telo týmto alkoholom a veľmi mi to pomáha. Nemohla by som bez neho žiť. Už moja babička to tak robila,“ hovorí.

Sama pokračuje v tejto tradícii so svojimi tromi deťmi a rovnakým počtom vnúčat. Kladie bavlnou omotané drievko namočené v alkohole na bruško tých najmenších, aby im zrazila teplotu, alebo na prsičká či chrbát, keď majú zahlienené dýchacie cesty.

V Mexiku je v plnom prúde diskusia o legalizácii marihuany už od novembra, keď najvyšší súd vydal historický výnos, ktorý otvára cestu k legalizácii: sudcovia povolili štyrom osobám pestovať marihuanu a používať ju pre osobnú potrebu.

Krátko predtým sa stala osemročná Graciela, ktorá mávala denne 400 epileptických záchvatov, prvou legálnou spotrebiteľkou konope na liečebné účely v krajine, kde je konzumácia marihuany oficiálne zakázaná.

„Marihuana macerovaná v alkohole je tradične používaná na liečbu reumatizmu a bolesti kĺbov a svalov. Je to liek zdedený po predkoch a mladí ľudia vedia, že ho ich matky a babičky používajú,“ vysvetľuje doktor Humberto Rocca.

Sušená marihuana sa používa v čaji na zmiernenie bolesti hlavy, na upokojenie a lepšie zaspávanie. Môžu ju tiež fajčiť pacienti s rakovinou, aby zmiernili nevoľnosť.

Jorge Hernández Tinajera, člen mexickej asociácie pre štúdium konope a dlhodobý priaznivec jej legalizácie, vysvetľuje, že konope používali pôvodní obyvatelia pri obradoch a na liečebné účely. „Od 16. storočia sa marihuana používala rôznymi spôsobmi, pri rituálnych obradoch šamanov, ako to doteraz zostalo v niektorých dedinách zachované,“ uvádza.

Tridsaťtriročný mexický expert na reklamu bojuje za legalizáciu marihuany. V izbe svojho domu vybavenej ventilátormi, silnými lampami a hydroponickými systémami pestuje dvadsiatku rastlín marihuany. „Mám to pre svoju vlastnú potrebu a na liečebné účely. Nepredávam ju, nekupujem, robím to len preto, aby som zmenil systém,“ hovorí. Sám sa naučil rôzne postupy pri príprave marihuany na liečebné účely.

„Marihuanu používam len na liečbu svojich príbuzných. Keď má matka migrénu, dám jej trochu čaju z marihuany a bolesť prejde. Keď má babička mojej priateľky bolesti v rukách alebo nohách kvôli artritíde, pripravím jej macerovanú marihuanu,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečebná metóda #legalizácia marihuany