V Škótsku sa pestuje výnimočný biely čaj

Tam O'Braan bol predtým vojakom, agrochemikom a podnikateľom. Dnes pestuje čaj na úpätí Škótskej vysočiny. Jeho úspechy vyvolávajú závisť všetkých, ktorí ho predtým považovali za blázna, píše agentúra AFP.

05.04.2016 12:00
debata (3)
Biely čaj (Ilustračné foto). Foto: SHUTTERSTOCK
22-biely caj Biely čaj (Ilustračné foto).

Štyri roky odvtedy, ako začal svoje čajovníky pestovať v Dalreochu, bývalej farme s chovom oviec ležiacej niekoľko kilometrov od mestečka Amulree, sa dočkal toho, že mu vlani za biely dymový čaj udelili na salóne v Paríži zlatú medailu.

Odvtedy tento Ír predáva čaj prestížnym spoločnostiam, ako je Mariage Frères (20 gramov v prepočte za 74 eur) alebo Fortnum & Mason (20 gramov v prepočte za 52), ako aj luxusným hotelom, ako je Dorchester v Londýne. „Susedia si mysleli, že som blázon. Experti nás uisťovali, že to nie je možné, hovorili, že sme blázni a že to nikdy nedokážeme,“ spomína Tam.

Už v 19. storočí škótsky botanik Robert Fortune, ktorý sa preslávil tým, že zaviedol pestovanie čínskeho čaju v Indii, ubezpečoval, že je možné pestovať čaj aj v Škótsku. Nemal však správne rastliny a jeho snaha stroskotala.

Tam O'Braan bol odhodlaný nedopustiť sa rovnakých chýb, a preto doviezol čajovníky rastúce na úpätí Himalájí (Camellia sinensis sinensis) a pomaly ich prispôsoboval drsnej škótskej klíme. „Tým, že sme semená podobajúce sa malým orieškom nechávali vzísť vnútri a potom sme rastlinky presadili do malého nevykurovaného skleníka, získali sme čajovníky, ktoré už boli schopné odolávať snehu,“ vysvetľuje O'Braan.

Len čo sa čajovník aklimatizoval, ukázalo sa, že Škótsko je so svojimi hmlami, častým dažďom, údoliami a bohatou pôdou takmer dokonalým miestom na jeho pestovanie. „Najlepšie čaje Dárdžiling a Ásám pochádzajú z lokalít, ktoré sú po väčšinu roka zahalené hmlami,“ uvádza Tam O'Braan. Odroda Camellia má rada veľa vody, ale je potrebné, aby táto voda mohla dobre odtekať, dodáva. Škótska zima má rovnako svoje výhody: vzbudzuje v rastlinách akýsi stres, ktorý dodáva bielemu čaju z Dalreochu jeho skôr jemnú chuť, zdôrazňuje O'Braan.

Úroda, ktorá teraz začína a trvá až do septembra, sa sústreďuje na tie najmladšie listy pre biely čaj, zatiaľ čo vnútorné listy slúžia na výrobu zeleného a čierneho čaju.

Nikdy predtým nebol biely čaj dymový, a to robí nápoj z Dalreochu revolučným a unikátnym, uvádza spoločnosť Mariage Frères. „Podnebie si vychutnáva takmer nepostrehnuteľnú mliečnu chuť, ktorá sa snúbi s gurmánskymi príchuťami mirabeliek a lotosu,“ opisuje táto spoločnosť na svojich internetových stránkach biely dymový čaj, ktorý sa predáva pod názvom Škótsky princ.

Vlani sa Tam O'Braan neuspokojil s produkciou 500 kilogramov čaju zo 14 000 rastlín a založil združenie producentov škótskeho čaju Scottish Tea Growers Association s cieľom preniknúť na trh v krajine whisky. Nasledovalo ho desať ľudí, ktorí založili malé čajovníkové plantáže na jednom hektári na ostrove Mull pri západnom pobreží Škótska.

„Začiatkom budúceho roka nás bude 20. Z rovnakej rastliny môžete urobiť 300 typov čaju. A každá lokalita v Škótsku mu odovzdá svoju príchuť,“ zdôrazňuje Tam O'Braan. Odbytísk je veľa. „V Dalreochu je celá naša produkcia predaná na štyri roky dopredu. Niektorých záujemcov sme museli odmietnuť, napríklad obchodný dom Harrods,“ dodáva.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #Škótsko #biely čaj