Vysoký tlak pribrzdí víno aj čokoláda

Polovica tabuľky kvalitnej 60- a viacpercentnej čokolády či pohár červeného vína môže byť nielen príjemným, ale aj účinným doplnkom liečby vysokého krvného tlaku, hypertenzie.

19.04.2016 13:00
Stefan Lukac Foto: ,
Štefan Lukáč chce výsledky výskumnej štúdie uplatňovať aj vo svojej budúcej lekárskej praxi.
debata (6)

Dokazuje to experiment medika Štefana Lukáča z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Výskumná úloha priniesla autorovi druhé miesto na medzinárodnej študentskej vedeckej konferencii v Budapešti a jej výsledky plánuje uplatňovať aj vo svojej budúcej lekárskej praxi.

Za všetkým je prírodný antioxidant – epikatechín, ktorý sa v čokoláde a vo víne nachádza. Nedokáže síce hypertenzii úplne zabrániť, ale výrazne ju spomaľuje. Dvadsaťštyriročný študent medicíny sa k experimentu s touto látkou dostal cez svoju diplomovú prácu.

„Chcel som dobrého školiteľa, ktorý robí kvalitný výskum. Natrafil som na svoju školiteľku, ktorá mi sprostredkovala možnosť robiť výskum v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied. S myšlienkou celého projektu prišla doktorka Bernátová z akadémie ako šéfka celej experimentálnej skupiny," spomína na začiatky Lukáč.

Znižovanie krvného tlaku čokoládou nie je úplnou novinkou. Upozornilo naň už objavenie indiánskeho kmeňa Kuna v panamskom pralese. Jeho príslušníci mali aj vo vyššom veku normálny krvný tlak. Vedci zistili, že je to vďaka vysokej spotrebe produktov z kakaa, ktoré je na epikatechín mimoriadne bohaté. Práve preto sa ho vedecká skupina rozhodla skúmať.

„Rôzne pracovné skupiny často pracujú na podobných pokusoch," upozorňuje medik. „Experimenty s epikatechínom sú už známe, tento objav nie je nový. Ide však o to, že my sme ho podávali už v počiatku rozvoja vysokého krvného tlaku," doplnil.

U ľudí nie je možné presne určiť, kedy sa u nich začne rozvíjať vysoký tlak. Na experiment bol vybraný špeciálny druh potkanov, u ktorých k tomuto javu dochádza okolo piateho týždňa života. Vedci ich rozdelili na dve skupiny, pričom jedna dostávala prírodný antioxidant a druhá žila bez neho bežne ďalej. Skúmanie trvalo dva týždne, počas ktorých u zvierat sledovali krvný tlak a pulzovú frekvenciu.

„Zistili sme, že epikatechín nezastavuje rozvoj vysokého krvného tlaku, teda potkany z nášho experimentu dosiahli vysoký krvný tlak, ale mali oveľa nižšie hodnoty ako potkany, ktoré nedostávali epikatechín. Táto látka zlepšuje reaktivitu ciev a antioxidačnú kapacitu krvnej plazmy a zlepšuje syntézu látok, ktoré pomáhajú cievy rozširovať, teda zlepšuje prietok krvi tkanivami. Okrem toho znižuje produkciu voľných radikálov, veľmi agresívnych látok, ktoré dokážu poškodzovať iné molekuly v ľudskom organizme," vysvetlil Lukáč.

Ako samostatné liečivo sa táto látka podľa neho v súčasnosti uplatniť nedá. Obsahuje ho čokoláda či červené víno, ktoré môžu byť doplnkom k liečbe, samozrejme, v primeraných množstvách. „Dať si čokoládu k obedu alebo ráno, ak má niekto chuť, nie celú tabuľku, ale tak 50–60 gramov. Je tam aj ďalší sociálny aspekt, v súčasnej dobe existuje ďalší rizikový faktor hypertenzie a to je stres. Môžeme si povedať s kamarátmi, že si dáme večer dve deci červeného vína, uvoľní to trochu stres a alkohol tiež znižuje cholesterol," uvažuje budúci lekár.

Vysoký krvný tlak, ktorý trápi viac ako tretinu celej našej populácie, však nezníži ktorákoľvek čokoláda. Liečebné účinky má tá s vysokým podielom kakaovej masy. Odporúča sa minimálne 60-percentná, 50 až 60 gramov, čiže asi polovica klasickej tabličky už by mala mať preukázateľný účinok. Ľuďom, ktorých krvný tlak je v normách tabuliek, ho nezníži.

„Určite chcem pokračovať v línii výsledkov týchto experimentov vo forme študovania ďalších možností prevencie. Je možné, že budem k liekom na hypertenziu odporúčať aj čokoládu a víno. Pre pacienta je to jednoduchšie uchopiteľné ako príliš odborné rady. Všetko, ale s mierou, " pripomenul Lukáč.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #vysoký krvný tlak #červené víno #epikatechín