E-knihy papier nezabili. Teraz sa od neho musia odlíšiť

Keď sa objavili prvé elektronické čítačky kníh, niektorí tlačeným knihám predpovedali taký rýchly koniec, že by ho bolo možné opísať nanajvýš v poviedke. Dnes to už viac vyzerá na novelu, a navyše s pozmeneným dejom. Virtuálne a papierové knihy sa viac dopĺňajú, než by spolu bojovali. A ak raz vyjde o ich koexistencii román, zrejme sa bude predávať tak ako dnes - v oboch formátoch. V budúcnosti nás skôr prekvapí, ako sa zmenil štýl kníh a ako sa zmeníme my ako čitatelia.

27.04.2016 07:00
čítačka Foto:
Aká bude budúcnosť elektronických kníh?
debata (20)

Rýchly koniec papierových kníh predpovedali často ľudia, ktorí si pomáhali prirovnaním k radikálnemu poklesu predaja fyzických nosičov s muzikou. Veľmi zlá paralela. Len malé porovnanie: Hudbu dokáže ľudstvo zaznamenávať 159 rokov, z nich posledných 23 na formát MP3, ktorý vyvolal digitálnu hudobnú revolúciu. Keby sme masové rozšírenie kníh počítali len od vynálezu kníhtlače, išlo by o 580 rokov, z ktorých len posledných desať poznáme „elektronický papier“, ktorý neťahá oči, a ktorý zase odštartoval revolúciu elektronických kníh.

Kým teda v hudbe sú digitálne formáty dnes už významným evolučným krokom, elektronické knihy sú zatiaľ iba malou epizódkou. Epizódkou, ktorá však priniesla niekoľko šokujúcich novinových titulkov. Umieračikom zvonili papierovým knihám najmä v roku 2011, keď internetový gigant Amazon oznámil, že v predchádzajúcom roku predal na každých 100 papierových kníh až 105 elektronických. To všetko len päť rokov po tom, čo elektronické knihy začal prvýkrát predávať a tri roky po uvedení dodnes najpopulárnejšej čítačky kníh na svete Kindle.

Akurát vtedy mnohí ignorovali fakt, že nárast elektronických kníh neprebieha až tak veľmi na úkor papierových. Ako pripomenul britský spisovateľ Lloyd Shepherd, v kritickom roku 2010 napríklad medziročne poklesol predaj papierových kníh v Británii iba o šesť percent. Keď sa navyše pozrel viac do histórie, zistil, že sa knihám darí vlastne veľmi dobre – kým v roku 2001 sa predalo na ostrovoch len 162 miliónov kníh, o desať rokov neskôr to už bolo 229 miliónov – a to bez zarátania predaja všetkých elektronických! Ďalšie prekvapujúce správy prišli vlani.

Najskôr na začiatku roku 2015 oznámila agentúra na prieskum trhu Nielsen, že v roku 2014 zaznamenali v USA zvýšenie predaja papierových kníh o tri percentá. Následne v polovici roku kníhkupci oznámili prepad predaja e-kníh o 10 percent. To odvetvie, ktoré medzi rokmi 2008 a 2010 narástlo o neuveriteľných 1 260 percent, zrazu strácalo dych. Na Slovensku zase agentúra GfK tento mesiac oznámila, že sa u nás za posledný rok znížil predaj tabletov a elektronických čítačiek kníh až o tridsať percent. Dôvody, prečo to tak je, nás opäť privádzajú k porovnaniu s muzikou.

Knižný publicista Michael Cader pre časopis Wired vysvetľuje, že digitálna kniha nenahrádza plnohodnotne zážitok z čítania klasickej knihy. Ak počúvate hudbu, je vám jedno, či pieseň hrá z CD alebo cez digitálnu službu Spotify. "Fyzické knihy sú však bližšie k dokonalej technológii. Knihy tu sú veľmi, veľmi dlho, zmenili modernú spoločnosť a je na nich veľmi málo, čo sa dá z pohľadu pohodlia užívateľa zlepšiť,” myslí si Cader. Inými slovami, niektorí ľudia si čítanie z čítačky vyskúšali, ale neoslovilo ich, pretože mali menejcenný čitateľský zážitok.

Internetovým fenoménom je domaľovávanie... Foto: FLICKR/Mike Licht
starý obraz, technológia Internetovým fenoménom je domaľovávanie technológií do starých obrazov. Budú raz na obrazoch klasikov ľudia s čítačkami namiesto kníh?

Frank Catalano z GeekWire našiel hneď niekoľko dôvodov, prečo niektorých ľudí po krátkom a náhlom vzplanutí láska k čítačkám omrzela. Viacero štúdií napríklad poukázalo na to, že ľudia majú problém pri čítaní e-knihy dostať sa do deja či sa dobre sústrediť. Cítia sa technickými možnosťami stále rozptyľovaní. Iným zase práve technické možnosti robia problémy pri klasických činnostiach – ako si napríklad niečo poznačiť? Treba sa naučiť pracovať so systémom, čo sa mnohým nechce. Nuž a napokon – niektorým jednoducho chýba dotyk papiera.

Malý slovenský trh

Podobne ako v hudobnom priemysle, kde k nám prišli streamovacie služby s niekoľkoročným oneskorením, aj v prípade e-kníh zaostávame. Podľa Daniela Kollára, predsedu Združenia vydavateľov a kníhkupcov SR, v súčasnosti tvoria elektronické knihy asi len jedno až dve percentá celkového trhu a tento segment podľa neho u nás rastie minimálne. Kníhkupectvá, ktoré sme oslovili, hovoria o trochu vyšších číslach. V Artfore tvoria e-knihy päť až desať percent predaja, v Martinuse päť až sedem percent. Radovan Ščibrany z Martinusu ešte dodáva, že význam e-kníh sa u nich vytrvalo posilňuje.

Konkrétnejšie čísla o knižnom trhu je u nás problém získať, čo dosvedčuje aj Združenie vydavateľov a kníhkupcov SR. Celoplošné medziročné porovnávania počtu predaných kníh nejestvujú, a tak sa opierame skôr o názory ľudí z brandže. Čo si myslia o ústupe papierových kníh oni? Kollár je presvedčený, že z trhu nezmiznú. Ščibrany hovorí, že e-knihy sú dnes skôr alternatívou, a nie katom klasických kníh. Dodáva, že ak aj v budúcnosti príde k ústupu tlačených kníh, na papieri vždy ostane "kvalita”. Niečo, čo si chce človek odložiť do poličky.

Oneskorený nástup e-kníh u nás je badať nielen pri dopyte, ale aj pri ponuke. Artforum ich napríklad nemá v ponuke ešte ani celý rok. Martin Müssler z tohto kníhkupectva pokladá za príčinu menšieho záujmu aj to, že ich v ponuke nie je dosť v slovenčine. Ponuka e-kníh v slovenčine a češtine je momentálne asi na úrovni 10-tisíc titulov, čo je niekoľkonásobne menej ako pri tlačených knihách. Kollár preto pripomína, že osobitným špecifikom slovenského trhu zostáva množstvo predaných e-kníh v češtine.

"Tie sú zakúpené na českých internetových portáloch. Vzhľadom na zmenu európskej daňovej politiky, teda účtovanie DPH podľa miesta sídla kupujúceho, by v budúcnosti malo byť možné získať od českých predajcov presnejšie údaje o tom, koľko z ich zákazníkov je na Slovensku,” pokračuje. Skôr menšinovou, ale nie úplne zanedbateľnou skupinou ľudí sú zase tí, ktorí čítajú v angličtine, aj vďaka tomu, že majú doma rozšírenú čítačku Kindle. Podľa Ščibranyho Kindle ovplyvnil aj slovenský trh.

"Konkrétne spôsob ochrany elektronických kníh. Zrazu vznikla skupina niekoľkých desiatok tisíc majiteľov Kindle, ktorí sa dožadovali možnosti zakúpiť si aj české a slovenské e-knihy, ktoré Amazon neponúka. Vydavatelia a distribútori im vyšli v ústrety, prišli s formátom, ktorý nie je fyzicky šifrovaný. Kindle totiž spomedzi šifrovaného obsahu prečíta len e-knihy predané Amazonom,” vysvetľuje. Podľa kníhkupcov sú elektronické knihy v porovnaní s papierovými zvyčajne lacnejšie o tretinu.

Papierové knihy zrejme nikdy nevymrú. S istotou... Foto: Ivan Majerský, Pravda
knihy Papierové knihy zrejme nikdy nevymrú. S istotou prežijú tie, ktoré chce mať človek odložené doma na poličke.

Pri e-knihách pritom niektoré žánre lákajú viac ako iné. V digitálnej podobe sú veľmi populárne napríklad detektívky a krimiromány. Severské krimi v elektronickej forme dokážu občas aj na Slovensku prekonať predaj papierových verzií. Sledovať, aký žáner elektronických kníh je populárny, sa oplatí. Podľa série o budúcnosti televízie BBC sa totiž elektronické knihy môžu vyvíjať žánrovo značne inak ako papierové.

Sociálne e-knihy

A to sa už dostávame k tomu, čo by sme mali v príbehu e-kníh sledovať. Keďže svet už spoznal ich slabiny, môže sa teraz zamerať na zlepšovanie ich potenciálu. Pre BBC o tom hovoril Robert Stein, zakladateľ Inštitútu pre budúcnosť knihy. Podľa neho sme práve v období transformácie. V prvej fáze išlo, čo sa týka e-kníh, možno až príliš o slepé kopírovanie papierového obsahu, teda niečoho, kde má papier stále nesporné výhody. "Budúcnosťou e-kníh môže byť forma, ktorú nebudú vyvíjať tradiční vydavatelia, ale bude sa na nej podieľať aj herný priemysel,” mieni.

V článku ďalej hovorí o tom, že e-knihy budú viac sociálne. Budete môcť komunikovať so samotným autorom, prípade si dáte zobraziť komentáre k jednotlivým pasážam v knihe od vplyvných osobností, prípadne od ľudí, ktorým dôverujete alebo ktorých len poznáte a zaujíma vás, čo si myslia. "Predstava, že čítanie je intímnou záležitosťou, bude pre moje vnúčatá zvláštna,” dodáva pre seriál BBC. E-knihy teda do budúcnosti možno nebudú meniť trh s knihami, ale prinesú alternatívu úplne nového čitateľského zážitku. Len musí vyznieť prirodzene.

Takisto by sme v budúcnosti mohli siahať po čítačkách podľa toho, aké čítanie máme v pláne. Podľa rôznych výskumov napríklad z obrazovky čítame pomalšie ako z papiera, a tentoraz nie z dôvodu, že sa na text nemôžeme sústrediť. Jednoducho táto forma jemne spomaľuje čítanie, čo by sa dalo využiť pri čítaní textov so zámerom učenia sa. Rovnako čítanie, ku ktorému sú potrebné doplnkové informácie, môže byť efektívnejšie na zariadeniach, ktoré to umožňujú (príkladom môže byť už dnes často využívaný výkladový slovník pri čítaní textu v cudzom jazyku v e-knihe).

Simone Benedetto, autor štúdie Elektronické čítačky a vizuálna únava, však upozorňuje, že kognitívny prvok je síce pri analyzovaní efektivity čítania na rôznych zariadeniach určite dôležitý, no rovnako netreba podceňovať kultúrny faktor. Faktom ostáva, že z čítačiek čítame ešte len jedno desaťročie. Pre starších môže všetky problémy pri čítaní z obrazovky spôsobovať zvyk na papier. Keď napríklad britský National Literacy Trust spravil prieskum medzi 8– až 16-ročnými deťmi, zistil, že len 32 percent z nich preferuje pred obrazovkou čítanie z papiera.

Aká bude teda budúcnosť elektronických kníh? Papier s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nezničia, ale môžu z neho po rokoch spraviť luxusný tovar. Po aktuálnom krátkom ústupe vyrazia do útoku s unikátnym čitateľským zážitkom, ktorý klasické knihy nedokážu ponúknuť – konečne využijú svoje prednosti. Niektorí ľudia po nich budú siahať cielene, pretože im budú lepším pomocníkom pri učení sa. A určite sa budú ďalej rozširovať aj preto, že vyrastá generácia, pre ktorú budú rovnako prirodzené ako tlačené knihy.

A až čas a dlhoročné výskumy ukážu, ako to zmení čitateľov a ich vnímanie textu.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #e-kniha #čítačka kníh