Trón aj pre Búrlivé víno

Môj favorit je Ivan. Po prvý raz sme písali o seriáli Búrlivé víno, kde vystupuje aj tento vdovec, v januári 2013 a už vtedy sme pochválili jeho účes - elegantný a bezchybný. Má ho stále.

01.06.2016 07:30
nela-pociskova-a-juraj-loj Foto:
Ani v slovenskej seriálovej ságe nechýba sex a zločiny.
debata

Naposledy som videla Ivana Dolinského (Emil Horváth), ako sa v jednom pokračovaní Búrlivého vína zastáva doktorky Luteránovej (Zdena Studenková). Zaútočil na ňu totiž zloduch. Adela Luteránová potrebuje ochrancu a Ivan ním je. Má autoritu v rodine aj v obci, je spravodlivý. Robí tiež chyby, ale vie ich riešiť. Niet sa čo čudovať, že počas trvania seriálu zapálil niekoľko ženských sŕdc: zradnej Inge (Henrieta Mičkovicová), s ktorou splodil aj dieťa, dobrej Vierke (Jana Oľhová) a teraz má krásny vzťah práve s Luteránovou. Takých Ivanov treba, lebo nielen v Hre o tróny sú samé intrigy – je to tak aj vo Vínnom, kde sa odohráva Búrlivé víno.

Seriál nesledujem pravidelne, mám medzery, ale keďže je na obrazovke pred správami, zapnem, a už sú v obývačke: Ivan, Eva, Peter, Slávo, Rita, Martin, Viola, Dorotka, Robo, Laurinka, Vierka, Zoli, Žigo, Karin, Inge, deti, čo k nim patria, a ďalší… Fakt viem, kto je kto. Chvíľu kukám a metódou pars pro toto si domyslím súvislosti. To je práve na seriáloch romanticko-rodinného typu pekné: nemusíte si kresliť „pavúka“ postáv, aby ste sa vyznali v spleti dejov, ako je to napríklad pri sledované „nadupaného“ seriálu Most, kde treba zapojiť aj intelekt a kde ani naša skúsená detektívkarka, kolegyňa Janka, nevie uhádnuť vraha. V Búrlivom víne je hneď jasné, kto je zloduch: primerane sa tvári a šíri hrôzu, ale takú prijateľnú. Nie sú to žiadne krvavé a psychické masakre – hoci Marián Mitaš hral svojho psychopata naozaj presvedčivo a bol strašidelný. Niekde som čítala, že Hra o tróny patrí do kategórie filmov „krev a kozy“, čiže sex a násilie. Myslíte, že to v Búrlivom víne nie je? Boli aj posteľné scény, dokonca aj cudná Nela Pocisková ako Ninka ich musela absolvovať. A masakre? Seriál Hra o tróny sa vyznačuje maximálnym počtom mŕtvych – vraj tam zomrie skoro každá postava. No a? V Búrlivom víne zabití dokonca ožili! Tuším to bol na začiatku aj Kostolného Robo Riečny, po páde zo skaly sa z mŕtvych prebrala aj Karin (Barbora Švidraňová), inak takto charakterizovaná ako „žena, ktorá prešla takmer každou posteľou vo Vínnom“. Stačí? A boj o územia? Hra o tróny je na tom postavená, ale aj v Búrlivom víne sa bojuje o vinohrady!

Seriál sme prijali pred rokmi troška s úsmeškom, ale vidíte – bu- bu- bu- búrlivé víno tu stále „straší“. Od začiatku malo stúpencov aj kritikov, mnohí fanúšikovia odpadli, mnohí prešli k iným seriálom, ale sú aj takí, čo si ešte aj teraz sadnú pred obrazovku a fascinovane sa dívajú. Som to občas aj ja a so záľubou sa dívam na výkony hercov. Nepoľavili, neflákajú to. Táňa Radeva, Helena Krajčiová, už spomínaný Emil Horváth a Zdena Studenková, Marek Majeský, Monika Hilmerová, Juraj Loj, František Výrostko a ďalší. Držia svoje postavy na úrovni. A je tam aj pár nových tvárí – pribudol Tomáš Maštalír, Petra Vajdová, ale zmizla práve hviezda seriálu Nela Pocisková, autorka úvodnej piesne o tom, ako sa nevie nájsť. Napokon sa, namiesto nájdenia, celkom stratila. No nič to, však vieme, že je o. k. Odišla a bude rodiť. O svojich hercoch z nášho seriálu vieme všetko. Aj tým je náš. Nie je to Shakespeare, je to nekonečný seriál, ktorého dej ide ako život – niekedy aj banálne. Snob povie – hlúposť a hnus, ale práve vďaka tomu, že seriál toľko vydržal, sa stal výnimočným. Je to oáza pokoja, kde Ivan nie je nikdy strapatý a láska víťazí nad lžou a nenávisťou. A profesionalita hercov víťazí nad problémami výroby na pochode a nad šetrením. V Hre o tróny si môžu dovoliť honosné kostýmy, masky, prostredie. V našom Búrlivom víne sa nábytok nemení, vidíme na obrazovke stále tie isté sedačky a stolíky, fragmenty izieb, kancelárií a ordinácií. Známe kreslá a priečelia domov, rady vinohradov, stôl v pivničke, sedačka v zámku… Skúmam ako jav, prečo sa seriál tak dlho udržal. Dočítam sa, že pri živote ho držia staré babky! No teda! Aké nekorektné!

Zamýšľam sa tiež, či by tento seriál (pri dobrej reklame) obstál aj za hranicami. Ivan by sa určite páčil aj tam. Tak ako Jon Snow z Hry o tróny sa páči tu. Snowova charakteristika totiž presne sedí aj na Ivana Dolinského: „Veľmi seriózna postava. Samá česť, dobro a vážnosť.“ Takže, vyberte si, ktorého fešáka budete pozerať: Hra o diváka pokračuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #búrlivé víno #slovenský seriál