Podvýživa vo vyspelých krajinách postihuje seniorov

Podvýživa sa netýka len menej vyspelých krajín: v Európe nemá dostatočnú výživu viac ako 33 miliónov ľudí. Týka sa to predovšetkým starých ľudí, ktorí žijú sami alebo trpia chronickými chorobami. Zhruba každý druhý senior, ktorý je hospitalizovaný, je podvyživený, píše taliansky denník Corriere della Sera.

12.07.2016 14:00
senior, dôchodca, starý človek, zdravá výživa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Uzdravenie je pre podvyživené osoby ťažké, zdôraznili experti z Talianskej spoločnosti pre klinickú výživu a metabolizmus (SINUC). „Podvýživa často nie je diagnostikovaná, a aj keď je, nie vždy je liečená zodpovedajúcim spôsobom, pretože sa tento problém podceňuje. Pri rekonvalescencii po hospitalizácii a po chorobe má zvláštny význam svalová hmota a fyzická sila,“ uvádza prezident SINUC a docent na univerzite La Sapienza v Ríme Maurizio Muscaritoli. „Nejde o estetický problém: podvýživa je nemenej nebezpečná ako obezita a môže mať vážne dôsledky na zdravie aj na celé zdravotníctvo,“ dodáva.

Podľa početných štúdií mávajú podvyživení pacienti väčší počet komplikácií v porovnaní s tými, ktorí sa stravujú správne. V nemocnici sú napríklad vystavení trikrát vyššiemu riziku infekcie ako ostatní. Je u nich tiež vyššia pravdepodobnosť, že budú opäť hospitalizovaní a majú menšiu nádej na prežitie.

„Keď je pacient prijímaný do nemocnice, nie vždy je zaznamenaná jeho váha a výška, ktoré slúžia na výpočet indexu telesnej hmotnosti. Aby sme mohli pomôcť seniorom, ktorí trpia podvýživou alebo ktorým podvýživa hrozí, musí sa stať nemocničná strava pevnou súčasťou liečby,“ konštatuje Francesco Landi z rímskej Katolíckej univerzity.

Aké sú signály nedostatočnej výživy? „Významným indikátorom je rýchly úbytok na váhe bez vlastného pričinenia pacienta. Poplašným signálom je päť- až desaťpercentný váhový úbytok za posledné tri mesiace či pol roka. Dôvody môžu byť rozličné, napríklad problematické hryzenie a prehĺtanie potravy, zlá funkcia čriev, strata chuti do jedla alebo nedostatočný prísun potravy. Seniori tiež jedia z finančných dôvodov málo mäsa, ale prísun proteínov a ďalších výživných látok je dôležitý najmä po šesťdesiatom piatom roku,“ uvádza Muscaritoli.

Vplyv výživy na zdravie potvrdzuje aj nedávna štúdia zo Spojených štátov, keď vedci sledovali medzi rokmi 2012 a 2014 viac ako 600 podvyživených seniorov hospitalizovaných v 78 nemocniciach. V skupine, ktorá dostávala okrem príslušnej terapie tiež potravinové doplnky na báze proteínov, vitamín D a derivát aminokyseliny leucínu HMB, ktorý sa prirodzene nachádza vo svalových bunkách, vedci konštatovali zvýšenie váhy, zlepšenie celkového stavu organizmu a výrazne nižšiu úmrtnosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #hospitalizácia #podvýživa