Pokémonovské psycho: Chytím ich všetkých!

Na sociálnej sieti visí fotografia, na ktorej si kráča dedinská babička so šatkou na hlave a so sekerou v ruke so slovami: "Kde je, došľaka, ten Pokémon?" Vlastne bola v otázke použitá o čosi šťavnatejšia nadávka. Teta asi Pokémona hľadala dlho a neúspešne. Nemala totiž smartfón či tablet a už vôbec nie internetové pripojenie.

10.08.2016 07:00
debata (26)
Čoraz častejšie môžeme stretnúť ľudí so skleným... Foto: Dávid Popovič
Pokémon Go Čoraz častejšie môžeme stretnúť ľudí so skleným pohľadom a nosom vnoreným do obrazovky smartfónu či tabletu.

Je podvečer a moja 14-ročná tínedžerka je v depresii. Server, na ktorom sa lovia Pokémoni, tá šialená hra Pokemon GO, pre veľký záujem hráčov nefunguje. Zjavne je preťažený. Už chápem ten obrazový vtip, na ktorom je uplakané dievčatko so smartfónom v ruke a so sloganom: „Takto to vyzerá, keď vám nejde spustiť hra, lebo Američania sa už zobudili.“

Paralelný svet pokestopov

Na druhý deň dopoludnia je vonku ako v rozpálenej vyhni. Vydávame sa na lov spoločne, keďže chcem o tejto fascinácii (niekto by možno v súvislosti s hráčmi použil len prvú slabiku) napísať článok. „Budeme ich chytať len v tieni, dobre?“ ubezpečujem sa. Dcéra s tabletom v rukách sa už smeje, pretože server fičí. V parku na Račianskom mýte, na detskom ihrisku pri preliezačke v tvare slona, je miesto, ktoré sa nazýva „Pokestop“. Tu sa aj často „luruje“. Ani vy nerozumiete? Keď čítam na sociálnej sieti slovník lovcov Pokémonov, mám pocit, že hovoria po fínsky: „Kde v Bratislave chytím Charmandera? Potrebujem candy,“ píše jeden. „Mne dnes zdrhol 470 CP po približne piatich malinách a 25 loptičkách,“ sťažuje sa ďalší. „Míňať inkubátory pod levelom 30 je asi zbytočne drahé.“ Kde to žijem? Tu je nejaký paralelný svet!

Moje dieťa má nos vnorený do obrazovky tabletu a sklenený pohľad. V blízkosti slonej preliezačky stojí viacero mladých mužov do tridsiatky, niektorí sa opierajú o kmene stromov, v rukách mobilné telefóny. Je ich asi päť. Podotýkam, že je predpoludnie pracovného dňa. Je nám všetkým jasné, prečo tu sme, len ja jediná nechápem, čo to vlastne robíme. „Pozri, mami, tu je jeden Pokémon,“ ukazuje mi obrazovku, na ktorej je presná mapa miesta, kde sa nachádzame. „Ale nie je až taký zaujímavý, má nízke CP (sila Pokémona v boji). Ale idem ho chytiť, lebo aj slabší Pokémon sa môže počas hry evolvovať, čiže vyvinúť na silnejšieho. Prinajhoršom zaňho získam aspoň candy, cukríky.“ Iste! Niečo je nejasné? Na rohu stojí Pokémon. Hneď si vravím – to je on!

Pokémoni sa chytajú tak, že do nich hádžete virtuálne loptičky nazývané „pokeball“. Treba si dať pozor pri písaní tohto výrazu, keďže písmenko „k“ sa na klávesnici nachádza hneď vedľa „j“. Ak sú veľmi najedovaní, upokojujete ich „malinami“. V praxi chytanie znamená, že prstom potiahnete po obrazovke smerom nahor. Mala by to byť malina! Jednoduchý pohyb – aký zjavne nezvládam ani na tretí pokus. Pokémon ušiel. Dieťa sa na mňa sklamane pozerá. Asi by som radšej mala ísť domov háčkovať. Pre takých ako ja vyvinuli dokonca špeciálny nástavec na mobil, ktorý umožňuje ťahať prst po obrazovke efektívnejšie.

Ako si „vychodiť vajce“

Hra Pokémon GO vytiahla ľudí do ulíc. Aby ste Pokémonov našli, musíte chodiť. Najlepšou investíciou do hry sú na úvod dobré tenisky. Niektorí „maníci“ takto bežne nachodia celé kilometre a šťastní domáci miláčikovia sú intenzívne venčení aj šesťkrát denne. Moja známa chodením počas lovu Pokémonov totálne zničila svoju čivavu. Ďalší obrazový vtip, čo sa objavil, znázorňuje tenké nohy pred začiatkom hrania Pokémon GO a svalnaté nohy kulturistu po dosiahnutí určitého „levelu“, čiže úrovne v hre. Na niektorých označených miestach možno v rámci hry získať aj vajcia Pokémonov, ktorí sa potom vyvíjajú v špeciálnych inkubátoroch. Aby sa z nich potvora vyliahla, treba chodiť – pri niektorých dva, pri iných päť, dokonca až desať kilometrov. Hovorí sa tomu „vychodiť si vajce“. Ja som si vždy myslela, že na vajciach sa sedí. Kotkodák.

Pikachu

Človek je tvor vynaliezavý a snaží sa hru nejako oklamať. Niektorí zistili, že ak jazdia v aute pomalšie ako 30 km/hod., aplikácia s pripojením na GPS (systém určenia polohy) to vníma ako chodenie. A tak dnes policajti paradoxne dávajú pokuty za pomalú jazdu. Viete si predstaviť situáciu, ako sa triezveho šoféra uniformovaní muži pýtajú, prečo sa tak vlečie a on im vysvetľuje, že sa snaží „vychodiť si vajce“? Dcéra kolegyne zas počas jazdy autom zvrieskla na mamu za volantom „stop“, lebo na mobile sa jej zjavila postavička z hry. Tá s hrôzou dupla na brzdu a našťastie sa im v kufri neocitlo iné vozidlo. Ľudia, nehrajte Pokémonov v aute! Myslím, že kreslený vtip, kde Pokémon stojí na okraji priepasti s dopravnou značkou „prikázaný smer“ a hráči kráčajúci rad zaradom hľadiac len do mobilu padajú postupne nadol, je veľmi výpovednou metaforou!

Chlapík na lavičke v našom parku, ktorého vidím od chrbta, má sklonenú hlavu. Mohol by byť v mojom veku… Už sa mu idem prihovoriť v rámci prejavu generačnej sympatie, keď zbadám, že namiesto hry Pokémon GO – číta knihu. Nie je in!

Pozor na mŕtvoly, míny a súkromné pozemky

Kamarátka išla pred pár dňami okolo bratislavskej Magiopláže na brehu Dunaja. „Bolo tam niekoľko desiatok ľudí na jednej hromade, všetci s mobilmi v rukách. Niektorí si doniesli aj rozkladacie rybárske stoličky,“ vysvetľovala šokovane. Nechápala, čo sa deje. Podľa všetkého narazila na tzv. lure párty. „Lure“ znamená, že hráči na dohodnutom mieste nazývanom „Pokestop“ aktivujú niečo ako vábiaci modul, ktorý pol hodiny láka Pokémonov vo väčšom množstve ako inokedy. Čím viac vábiacich modulov, tým väčšia šanca pochytať bláznivé japonské postavičky. Je to skvelá šanca pre rozličné reštaurácie a pivárne prilákať zákazníkov.

A už sa to aj využíva na zvýšenie predaja. Ak si pred pivárňou pochytáte dostatok Pokémonov, s pocitom dobre vykonanej práce predsa spokojne zájdete na jedno chladené. A ak má majiteľ trochu rozumu a sľúbite mu v tomto mieste aktivovať vábiaci modul, naleje vám iste zadarmo. Teším sa, že som zažila detstvo predtým, ako všetko ovládli technológie. Novinárska kolegyňa našla spoločne so synom Pokémona vedľa bratislavského krematória. Tiež tam niekto aktivoval vábiaci modul. Možno mu sľúbili zľavu…

Hráči, ktorí žijú v odľahlých oblastiach, dokonca spisujú petíciu, pretože sú v nevýhode oproti tým vo veľkých mestách. Tu totiž možno pochytať viac Pokémonov. Občas sa pri tom hľadaní nájde aj nejaká dobre schovaná mŕtvola, ako nedávny medializovaný prípad, a občas lovca Pokémonov zastrelí majiteľ súkromného pozemku, pretože v takej Guatemale nemôžete len tak preliezať ploty, aby ste lapili trebárs Pikačua (druh Pokémona). V Bosne zas „lovcov Pokémonov“ vyzývajú na zvýšenú pozornosť pre stále vysoký výskyt zamínovaných miest.

Najobľúbenejšie poloha v posteli v roku 2016:... Foto: Ivan Popovič
Pokémon go, Pikachu Najobľúbenejšie poloha v posteli v roku 2016: Chrbtami k sebe, s mobilmi v rukách. Pomóc!

Poloha dneška: Chrbtami k sebe, s mobilmi v rukách

S dcérou sa po predpoludní strávenom lovom Pokémonov vraciame domov. Hra sa skončila. Dôvod? Tabletu došla baterka. Mne takisto. Za mojich tínedžerských čias chalani naháňali dievčatá – a nie Pokémonov! Dnes sa mladej kočke neoplatí pekne sa obliecť do mesta, veď sa o ňu nikto ani len pohľadom neobtrie! Dcéra sa iba smeje a na sociálnej sieti mi ukazuje ďalší vtip, kde ženský lekár telefonuje nad pacientkou, ktorá leží na gynekologickej koze: „Kámo, neuveríš, kde som našiel Charizarda (druh Pokémona)!“ V bratislavskej fejsbúkovej skupine Pokémon GO pribúdajú statusy: „Aha, ako mi pekne narástol.“ Vzácneho Pokémona, druh draka, s vysokým CP 2555, autorka pomenovala Ejakulant.

Telefonát môjho dieťaťa o desiatej večer z nášho parčíka: „Mami, neboj sa o mňa, je nás tu v skupinke asi dvadsaťpäť a hrajú s nami aj dvaja policajti.“ Večer pred spaním sa ma manžel sarkasticky pýta: „Nechceš si chytiť Pokémona?“

„A aké má CP?“ Mimochodom, najobľúbenejšia poloha v posteli v roku 2016: Chrbtami k sebe, s mobilmi v rukách. Pomóc!

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #pokémon go #Pokémon