Talianske hľuzovky ašpirujú na zoznam dedičstva UNESCO

"Dora, tu, tu!" Každú jesennú noc sa Giovanni Sacchetto vydáva so svojou sučkou na zber hľuzoviek v kraji Piemont na severozápade Talianska. Vo svite mesiaca pátra po hube s jedinečnou vôňou, ktorá má cenu zlata, píše agentúra AFP.

03.01.2017 15:00
pes, hľuzovka Foto:
Pre hľadača hľuzoviek je pes nevyhnutný. (Ilustračné foto)
debata

„Nie je to práca, je to vášeň. Môžem ísť spať o jedenástej večer, ale o tretej už som hore a idem na hľuzovky. Nerobím to pre peniaze, mám to v sebe,“ vysvetľuje Giovanni. „Hľuzovka je nádherná, pretože je tajomná. Nikdy neviete, kde ju hľadať. Nikdy,“ tvrdí. Jeho deväťročná Dora je taliansky vodný pes, známy svojou schopnosťou vyhľadávať hľuzovky. „Pre hľadača hľuzoviek je pes nevyhnutný,“ usmieva sa Giovanni.

Vyhľadávanie hľuzoviek je tradíciou a v rodinách sa o tom uchovávajú rôzne tajomstvá. Taliansko požiadalo, aby táto kultúra bola zanesená na zoznam nehmotného dedičstva UNESCO. Odôvodnilo to tým, že hľuzovka je okrem svojej nevyčísliteľnej hodnoty symbolom vzťahov medzi človekom, prírodou, zvieratami a tradíciou.

Tieto psy sú od malička cvičené na vyhľadávanie, najprv gorgonzoly pod zemou, potom pravých hľuzoviek. Keď pes zacíti vôňu huby, označí miesto a rýchlo kmitá chvostom. Hľuzovka sa skrýva väčšinou desať až 30 cm pod zemou. Pre psa je to predovšetkým hra, ktorá si vyžaduje odmenu. Giovanni začínal hľadať hľuzovky so svojím dedom. „Už päťdesiat rokov hľadám hľuzovky, poznám všetky miesta, kde rastú,“ chváli sa Giovanni, ale svoje tajné „miestečka“ ani za nič neprezradí.

Kedysi sa hľuzovky hojne vyskytovali, ale pre znečistenie ovzdušia rastú menej. Úrady preto poskytli 50-tisíc eur na záchranu ojedinelého ekosystému, kde sa hľuzovky vyskytujú. „Bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí, ale treba čistiť pozemky,“ uvádza prezident Národného centra pre štúdium hľuzoviek Antonio Degiacomi. V Taliansku je celkom 200-tisíc hľuzovkarní, kde rastú rôzne druhy huby, z toho 4-tisíc v Piemonte, kde leží Alba. Už 86 rokov sa v tomto meste s 30-tisíc obyvateľmi každoročne koná veľtrh bielych hľuzoviek, ktorý priťahuje tisíce návštevníkov vrátane cudzincov.

Cena bielej hľuzovky z Alby sa pohybuje medzi 3– až 4-tisíc eurami za kilogram. V Piemonte trvá sezóna hľuzoviek od 21. septembra do 31. januára. Huba tvorená z 82 % vodou potrebuje dážď a chlad. „Čím je chladnejšie, tým je hľuzovka lepšia,“ hovorí Sacchetto. V Taliansku sa vyskytuje 25 druhov hľuzoviek, ktoré krajine ročne prinášajú viac ako 400 miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #hľuzovka