Žijeme v ére digitálnej úzkosti

Keď David Erickson opúšťa domov v kalifornskom Long Beach, aby strávil niekoľko dní na južnom pobreží Panamy, neochotne sa vzdáva svojho telefónu. Tam, kam ide, nie je wi-fi a dátové schopnosti jeho telefónu tam nefungujú.

08.03.2017 16:00
mobil, depresia, úzkosť, muž Foto:
Stiahnutie sa zo sociálnych sietí môže vyvolať úzkosť a túžbu znova sa zalogovať. Ilustračná snímka.
debata (6)

„Môj telefón sa tam jednoducho stáva drahým budíkom,“ povedal Erickson, zakladateľ digitálnej konferenčnej telefónnej spoločnosti, spravodajskému serveru BBC News. Prvý deň a pol ho zviera úzkosť z toho, že je odpojený od siete. „Máte pocit, akoby na vás padalo nebo – úzkosť z odpojenia je šialená.“

Všetci vieme, že je neproduktívne plytvať časom online. Ale tento problém stále narastá. Ešte nikdy neboli ľudia závislejší od svojich smart telefónov, ako zistila v roku 2016 štúdia firmy Deloitte.

Facebook využíva 1,86 miliardy ľudí a 24 % užívateľov internetu využíva sociálne siete Twitter a 29 % LinkedIn, ako uvádza Pew Research. Navyše Facebook ohlásil, že užívatelia na ňom denne trávia priemerne 50 minút.

Bez ohľadu na to, aké ušľachtilé ciele si stanovíme ohľadom toho, ako sa v pracovnom čase nenecháme vtiahnuť do diskusie na facebooku alebo ako sa nebudeme rozptyľovať mobilným telefónom počas večere – mnohí z nás prepadnú úzkosti, keď sa snažia týchto zlozvykov zbaviť.

Stiahnutie sa zo sociálnych sietí môže vyvolať úzkosť a túžbu znova sa zalogovať, hovorí Stefan Hofmann, profesor psychológie na Bostonskej univerzite a odborník na emočný výskum. Súhrnne sa tento stav nazýva digitálna úzkosť. „Toto je éra úzkosti,“ uviedol.

A ako sa týchto prejavov zbaviť? Môžete si napríklad pripomínať, že keď budete tráviť menej času na sociálnych sieťach, budete môcť tráviť viac času s rodinou či s priateľmi. Jasná definícia tohto výmenného obchodu môže pomôcť zmierniť strach a obavy a tiež pochopiť, prečo je dôležité sa odpojiť, vysvetľuje Christina Crooková, kanadská autorka knihy Radosť zo zmeškania, kde opísala svoj 31 dní trvajúci „digitálny detox“. „Ak nemáte dobrý dôvod, potom nebudete mať dostatok pevnej vôle, ktorá vás udrží mimo siete,“ dodala Crooková.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #technológie #závislosť #úzkosť #digitálny detox