Théâtre du Vin, slasť na žabí spôsob. Sú tam aj dve malokarpatské vína

Alsasko je treťou najznámejšou vinárskou oblasťou Francúzska - hneď po Bordeaux a Burgundsku. Vinári a obchodníci s vínom pestujú priateľstvá, ale v skutočnosti vedú medzi sebou nemilosrdný zápas o výslnie na trhu. Štrasburčan Christophe Lasvigne založil pred pár rokmi Le Théâtre du Vin. Jeho herecký súbor tvorí ako v Balzacovej Ľudskej komédii 2 000 postáv, teda vín. Čo víno, to iný vinohradnícky a vinársky príbeh. Sú tam aj dve malokarpatské vína - Veltlínske zelené a Tramín červený.

14.12.2021 06:00
Christophe Lasvigne, Le Théâtre du Vin Foto: ,
Zakladateľ Le Théâtre du Vin Christophe Lasvigne.
debata

Francúzske víno je vo svete pojem práve tak ako tamojšia kuchyňa. Vinári už dlho nemajú na ružiach ustlané. Spotreba vína aj v krajine galského kohúta klesá, časy, keď jeden Francúz vypil za rok priemerne 50 litrov vína, sú nenávratne preč. Nebezpečným súperom nápoja antických bohov sa stali pivo, vodka, gin a na medzinárodnom trhu sa pred francúzskym vínom vyrojilo množstvo nečakaných súperov, z Nového sveta predovšetkým.

Francúzi však neskladajú zbrane, ponúkajú to, čo sa len málokde inde nájde: nádhernú vinohradnícku krajinu, v ktorej potomkovia starých Grékov, Rimanov, Galov aj Germánov už dvetisíc rokov nepretržite píšu jeden veľký vinársky román. Jeho tepnami sú vinárske rieky Rýn, Rhona, Loira, Gironda, veľkolepé kulisy tvoria burgundské domain, bordeauxské chateau, prepychové šampanské domy s kilometrami pivníc vykopaných do kriedového podzemia alebo alsaské vinárstva, v ktorých sa prelína francúzsko-nemecký, či ako vravia Alsasania, nenapodobiteľný čisto alsaský pohľad na víno.

100 rokov s vami, Jozef Sedlák Čítajte viac Redaktor Pravdy Jozef Sedlák dostal významné ocenenie

Mladý tulák objavil, čo iní nevideli

Vo chvíli, keď sa svet aj Francúzsko začali topiť v oceáne vína, hladinu ktorého vzdula povojnová industrializácia vinohradníctva a vinárstva, prišiel Christophe Lasvigne s jednoduchým nápadom. Ak sa má presadiť s vínom, musí ponúknuť ľuďom to najlepšie, aké existuje, a predstaviť ho inak než konkurencia. Hľadajúc seba samého a pevný bod, o ktorý by oprel svoju budúcnosť, začal sa túlať po vinohradoch a vinárstvach. Mladý Francúz sa vydal na krivolakú Tour de France du Vin.

Francúzsko pestuje vinič na ploche bezmála jeden milión hektárov. Rok za rokom, krok po kroku prešiel mladý muž vinohrady a pivnice, stojace nepovšimnuté bokom od pyšných už známych vinárskych sídel. Ochutnávajúc vína prenikal pod vinohradnícku kožu krajiny, spoznával ľudí a nadväzoval skutočne hlboké ľudské priateľstvá.

Cez alsaské vinice sa tiahne 170 km dlhá vínna... Foto: Jozef Sedlák, Pravda
Alsasko, vinice, Francúzsko, vinohrady Cez alsaské vinice sa tiahne 170 km dlhá vínna cesta.

Rodil sa základ ojedinelého biznisu s vínom, ktorého kostrou je 500 pozoruhodných vinohradov a vinárstiev, napospol z Francúzska. Ako kontrast voči ním stojí kolekcia vín zo zvyšku sveta. Od Gruzínska po Portugalsko, od Austrálie po Čile.

Nechýbajú v nej dve slovenské vína.

V Štrasburgu sídli Európsky parlament, na stožiaroch vejú zástavy všetkých 27 členských štátov. Ak máte zastúpenie v Théâtre du Vin, je to viac než neformálne uznanie existencie krajiny, kultúra ktorej sa opiera aj o kultúru vína. Spoločnosť, ktorá dorába chutné víno, je v očiach Francúzov spoločnosťou hodnou rešpektu, pretože samo víno, dielo prírody a znalého človeka, je hodné rešpektu.

Pravda, čím je vína viac, tým viac sa vzácnosť vytráca, nápoj všednie, prichádza o mystérium spojené s jeho zrodom a opojnými účinkami.

Renesancia bola návratom k umeniu antiky a zároveň posúvala umenie vo všetkých jeho prejavoch k novým obzorom. Théâtre du Vin Christopha Lasvigneho je úspešným pokusom o renesanciu vína ako nápoja odrážajúceho prírodu, nenapodobiteľnú pečať jeho rodiska a tvorivú vinársku fantáziu. To sú základné princípy, na ktorých funguje vinárstvo, a kritériá, ktoré slúžia pri výbere vín, čo sa dostanú na police – dosky štrasburského vínneho divadla.

Vanessa Bonadio Čítajte rozhovor Na Réunion prichádza slovenské víno

Manéž, divadlo, vinotéka

Okolo Lasvigneho, dnes už 51-ročného energického muža, sa točí tím dvadsiatich mladých ľudí s rovnakou vinárskou filozofiou. Ambiciózny Christophe pridal k centrálnemu Théâtre du Vin ďalšie štyri v meste a jeho blízkom okolí. Očividne sa Lasvigneho kurz na ušľachtilé vína so zaujímavým pôvodom a príbehom ukázal ako správny a životaschopný, práve tak ako voľba lokality, kde umiestnil vinotéku Théâtre du Vin.

Ulica Marché Gare je akousi komorou štrasburských reštaurácií, hotelov a znalcov čerstvých surovín. Hneď za jej rohom je trh s čerstvým ovocím, zeleninou, mäsom, rybami a tu sa nachádza aj Théâtre du Vin. Deň čo deň sem mieria šéfkuchári a somelieri, aby podopĺňali zásoby svojich kuchýň a pivníc. Pravidelnými klientmi Christopha Lasvigneho sú aj milovníci vína.

"Aj vo Francúzsku hlavný prúd ľudí chodí nakupovať potraviny a nápoje do obchodných sietí. V zásade tam nájdu všetko, čo potrebujú, dnes si môžu dopriať fľašu naozaj dobrého vína už za cenu piatich eur,“ hovorí Christophe Lasvigne. Sedí v pohodlnom kresle a za chrbtom má policu s fľašami vína, koňakov aj iných vínnych destilátov. Toto zázemie zvyšuje dôveryhodnosť jeho slov: "Kto hľadá skutočný zážitok, hlboké emócie spojené s vínom, ide k nám, pretože u nás nájde vína s terroirom, vína skutočne prírodné a rôzne špeciality vrátane biodynamických vín­.“

Jean-Daniel Angibaud a Lucy Kuhnová pri... Foto: Jozef Sedlák, Pravda
Jean-Daniel Angibaud, Lucy Kuhnová Jean-Daniel Angibaud a Lucy Kuhnová pri ochutnávke slovenských vín.

Christophovou pravou rukou je Lucy Kuhnová. Mladá blondínka je absolventkou štrasburskej Hotelovej školy Alexandra Dumasa. Skôr ako začala pracovať v Théâtre du Vin, živila sa niekoľko rokov ako somelierka v sieti medzinárodných hotelov a reštaurácii. Malajzia, Thajsko, Čína, Dubaj, tam všade zbierala skúsenosti. Možno práve preto má Lucy vo vinotéke na starosti výber zahraničných vín.

"Francúzi sú stále hrdí na svoje vína, máme vo svete vysoký kredit, ale rešpektujeme, že sú tu dnes aj iné svetové klasiky, ako povedzme argentínsky Malbec, Zinfandel z Kalifornie alebo Sauvignon z Nového Zélandu a k tomu nie že stovky, ale tisícky iných znamenitých vín. Nuž a práve tie sa usilujem vyhľadávať ja,“ vraví Lucy Kuhnová. Postarala sa o to, že v Théâtre du Vin majú svoj miesto vína z Gruzínska, Arménska, Maďarska, Rumunska, Bulharska a najnovšie aj zo Slovenska.

Ako vlastne slovenské víno padlo Francúzom do oka? Ešte pred pandémiou covidu navštívil Bratislavu Christophe Lasavigne. Všimol si, ako sa na terasách v Starom Meste bezstarostne zabávajú ľudia a že nepopíjajú len pivo, ale aj víno. Kúsok od Bratislavy objavil Carnuntum, starý rímsky vojenský tábor, z toho Lasvigne usúdil, že aj na druhom brehu Dunaja bude živá vinárska tradícia.

Lucy medzitým na stôl priniesla dve fľaše vína. "Pozrite, čo sme u vás objavili. Veltlínske zelené, vôbec prvý veltlín v našej kolekcii, a jeden neobyčajný Tramín červený. Ide o naše prvé a vari nie jediné vinárske úlovky zo Slovenska, ktoré si ceníme pre úplne nové vnemy,“ objasňuje Lucy Kuhnová. Kým typický alsaský tramín je podľa Lucy v chuti sladší, slovenský je suchší, minerálnejší. Mineralitu si cení aj na Veltlínskom zelenom.

IMG 8425  1 Čítajte viac Ocenili najlepších slovenských vinárov. Ktoré sú najlepšie vína?

Môj kamarát je Slovák. A môj Francúz

Za oboma vínami, ktoré zjednocuje značka Slovenské Vinice, stoja dvaja muži – doliansky vinohradník Jozef Mikuš a Jean-Daniel Angibaud, francúzsky vinársky svetobežník. Je to pozoruhodná dvojica.

Mikuš je vinohradník telom aj dušou, ktorý v priebehu tridsiatich rokov kompletne obnovil vinohrady v Doľanoch a Dolných Orešanoch. Ide o ucelenú vinicu na ploche 180 hektárov. Pred miliónmi rokov sa o jej výnimočnosť postarala nepokojná planéta hľadajúca svoju tvár. Pozoruhodná, bohato rozvrstvená minerálna chuť vína, ktorá pritiahla pozornosť francúzskej somelierky, bola odkazom na dramatický geologický vývoj Malých Karpát počas štvrtohôr.

Ale bola tiež odrazom delikátnej práce vinárskeho majstra Jeana-Daniela Angibauda. Rodáka z La Rochelle, krásneho mesta na brehoch Atlantiku, zaúčal do tajov vinárstva jeho starý otec. Medzi vnukom a dedom sa vytvorilo silné puto. Víno mu učarovalo na celý život. Kráčajúc za ním prešiel cez viacero vinárstiev v Novom svete, počnúc Kaliforniou, pokračujúc Argentínou, Čile, aby potom s vínom experimentoval v Austrálii aj na Novom Zélande. Slovensko ho prilákalo po prvý raz v roku 1989, ale svoj vinársky osud s ním definitívne spečatil, až keď sa prostred minulého desaťročia objavilo na trhu víno zo Slovenských Viníc.

Tvorcovia Tramínu červeného a Veltlínskeho... Foto: Jozef Sedlák, Pravda
enológ Jean-Daniel Angibaud, Jozef Mikloš, ružové vínp Tvorcovia Tramínu červeného a Veltlínskeho zeleného Jean-Daniel Angibaud a Jozef Mikloš.

"Dve veci rozhodli, prečo som spojil svoj život so Slovenskom a s jeho vínom: malé vinohradnícke územie so zaujímavým, rýchlo sa meniacim terroirom a ľudia zapálení pre víno, ochotní učiť sa a neváhajúci experimentovať,“ vraví Jean-Daniel Angibaud. Vyznáva na Slovensku dobre známu zásadu, ktorá hovorí, že víno sa rodí vo vinohrade. Práve poctivá vinohradnícka robota ho priviedla k spolupráci s Jozefom Mikušom.

"Ten chlap s tvrdým stiskom ruky sa na nič nehrá. Tvrdo a poctivo pracuje vo vinohrade, lebo vie, že kto si víno ,neodmaká' vo vinici, ťažko môže čakať dobrý výsledok v pivnici. Mikuš mi svojím zmýšľaním a konaním pripomína môjho starého otca, možno aj preto sme vytvorili dobrý tandem. Keď sme sa oťukali, povedal mi: Džídí, máš voľnú ruku, túžim, aby moje víno rástlo rýchlejšie a ty máš skúsenosti zo sveta, ktoré je nemám. Spolupracujeme už štyri roky a ide nám to k duhu,“ pochvaľuje si Francúz.

Jean-Daniel sa už naučil obstojne po slovensky, reč pretkáva vtipom a príhodami, ktoré zažil pri práci s vínom, a keď sa mu niečo nedarí, uľaví si šťavnatejším slovkom. Priamočiaro a bez okolkov ide k podstate veci: "Víno si ctí poriadok a oceňuje, ak vinár s ním vedie dialóg, a to sa dá len vtedy, keď človek rozumie reči vína a miesta, v ktorom sa narodilo. Nemám na mysli len rodný jazyk vinárov, ale znalosť prostredia, pestovanej odrody, geologického podložia, pôdy, mikroklímy. Potom môžete prísť vínu, ako vravia Slováci, na kobylku. Než dozreje, prejdú mesiace premien, ktoré si žiadajú niekedy voľnosť, inokedy pevnú ruku. Keď napokon všetko urobíte, ako treba, objaví sa akoby z ničoho nič krásne víno s pečaťou, akú mu vie dať len miesto jeho zrodu.“

Martin Pomfy, víno, Naše vinohrady, Nová Viska Čítajte viac Slovenskí vinári zaznamenávajú najhoršie čísla v tomto roku. Žiadajú štát o podporu

Čo dúšok, to vzrušenie

Lucy Kuhnová sa započúva do príbehu malokarpatských vín, v ktorých sa spojil osud dvoch Európanov: Slováka Jozefa Mikuša a Francúza Jeana-Daniela Angibauda.

„Víno vždy predáva dobrá story, už viem, ako predstavím mojim zákazníkom slovenské víno,“ usmeje sa blondínka. "Bezmála tisíc kilometrov na východ od Štrasburgu leží Slovensko, krajina, cez ktorú preteká Dunaj. Z jeho brehov sa dvíhajú Karpaty, na úbočiach ktorých sa rodí tento minerálny Tramín červený a mandľový Veltlín zelený. Tie vína vzrušujú moje ústa, lebo mineralita je soľou vína, v nej sa odráža terroir a ich pôvod,“ načrtáva Lucy Kuhnová osnovu malého divadelného predstavenia, hrdinami ktorého sú slovenské vína.

Rodisko vynikajúcich malokarpatských vín. Foto: Jozef Sedlák, Pravda
víno, Malé Karpaty, Slovenské Vinice Rodisko vynikajúcich malokarpatských vín.

Kdeže sa to narodili? Na pomedzí Dolian a Dolných Orešian sa k malokarpatskému hrebeňu dvíhajú dva vinohradnícke briežky. Na jednom z nich zvanom Pod hájmi sa rodí Tramín červený a Za vŕškom Veltlín zelený. Lucy si odpije z pohára veltlínu, ocení jeho jemnú mandľovú chuť a potom sa zasnene zahľadí kdesi doprostred galérie vína.

Medzi stovkami vystavených fliaš sa vynímajú akvarely Reného Noela, ktoré zobrazujú hodujúcich Francúzov, vlastne žaby v dámskych a mužských kostýmoch. Očividne im víno chutí, slastne vychutnávajú jeden dúšok vína za druhým. Ako Lucy Kuhnová. Atmosféra v Théâtre du Vin je dokonalá. Víno sa tu s ľuďmi mazná tak, ako sa ľudia maznajú s ním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #francúzske víno #Veltlínske zelené #Jozef Mikuš #tramín