Na budove Univerzity budú znovu nápisy z augusta 1968

"Dobré ráno, je dvadsiaty prvý august, meniny má Jana,“ spočiatku pokojný hlas rozhlasového moderátora sa vzápätí dramaticky mení. S plnou vážnosťou oznamuje, že krátko pred polnocou prekročili hranice Československa vojská Varšavskej zmluvy. Z rádia sa začnú ozývať zvuky ulice. Pobúrení a rozčarovaní ľudia, ktorých cestou do práce prekvapili tanky, kričia: "Rusi domov! Barbari!“

20.08.2014 13:00
august 1968, univerzita Komenského, tabuľa,... Foto: ,
Na stĺp a múr budovy Univerzity Komenského v utorok inštalovali tabule pripomínajúce autentické nápisy, ktoré tu ľudia 21. augusta 1968 spontánne namaľovali po zastrelení Jána Holíka, Dany Košanovej a Stanislava Siváka.
debata (65)

Na ten augustový deň roku 1968 si dodnes dobre pamätá politológ a publicista Svätoslav Mathé. Ako spomína, v centre Bratislavy zrána vznikol dopravný chaos. „Do bežnej premávky sa odrazu zamiešali tanky. Dopravu namiesto semaforu začal riadiť policajt a keď mu jeden išiel oproti, začal doň búchať, aby zastal a dal prednosť autám,“ hovorí. Spomína si na rozhnevaný dav, ktorý sa stále rozrastal. „Ani neviem ako, stál som asi päť metrov od chlapa, čo si zastal pred tank a odhalil si hruď,“ ocitol sa tak aj blízko miesta vzniku slávnej fotografie Laca Bielika.

Vojaci boli podľa neho spočiatku tolerantní. Zastavilo pri ňom malé nákladné vozidlo, až neskôr sa dozvedel, že to bola poľná kuchyňa. „Zhŕkli sme sa pri ňom a porozbíjali mu svetlá. Dvaja mladí chalani v uniformách z neho vybehli von a skryli sa u tankistov. Niekto vtedy zakričal: Hoďte ho do Dunaja!“ opisuje udalosti plné emócií. Stalo sa, zo 30 ľudí sa do nákladiaka oprelo a dotlačilo ho až k rieke, kde skončil vo vode.

Niekedy po jednej popoludní vtedy 45-ročný kapitán Dunajplavby Ján Holík z kopy stavebného materiálu navŕšeného v uličke za Univerzitou Komenského vzal kameň a hodil ho po vojakovi. Ten to však včas zbadal a smerom ku schodom školskej budovy spustil dávku z guľometu. „Kapitán to dostal dvakrát priamo do hlavy, v momente tam bolo krvi ako na bitúnku,“ pokračuje Mathé. Spolu s Holíkom však prišli vtedy o život aj ďalší dvaja ľudia. Iba 15-ročná Dana Košanová a 29-ročný Stanislav Sivák.

Ostatní sa rozpŕchli, no tí odvážnejší sa neskôr vrátili, aby na stĺp a na múr školy spontánne namaľovali nápisy: „Tu zabili ruskí okupanti 17-ročné dievča“ a tiež „Táto strela zabila 40-ročného muža“. Do veku obetí sa síce celkom netrafili, no presné informácie o nich ani nemali kde získať.

Čiastočnú rekonštrukciu týchto udalostí ponúkne zajtra, v deň 46. výročia augustových udalostí, spomienkové podujatie na autentických miestach, kde sa odohrali. Pietna spomienka na obete okupácie sa uskutoční o 10.¤h pred historickou budovou univerzity, na ktorej sa znovu objavia aj spomínané nápisy. O hodinu neskôr tu herec Juraj Kukura otvorí svojím príhovorom výstavu Bielikových fotografií, medzi ktorými bude aj tá najznámejšia. Výstavu si bude možné pozrieť do konca októbra. Podujatie organizuje nezisková organizácia Camera Obskura v spolupráci s Univerzitou Komenského a Konfederáciou politických väzňov.

Vo štvrtok v denníku Pravda môžete čítať ďalšie tragické príbehy ľudí počas augustových dní roku 1968.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #august 1968