Povstalecká Pravda 1: Na cestu. Príhovor Karola Šmidkeho

Presne pred 70 rokmi, 9. septembra 1944, vyšlo prvé číslo povstaleckej Pravdy. Seriál, ktorý sme pripravili, prinesie články z jednotlivých vydaní.

09.09.2014 06:00
debata (1)

V prvom čísle (podrobnejšie o ňom čítajte v článku Vladimíra Jancuru Pravda bola na strane povstalcov) patril úvodník predsedovi KSS. Prečítajte si ho v pôvodnom znení, gramaticky aj štylisticky v podobe, ako sa písalo pred 70-imi rokmi.

Pre pohodlné čítanie textov si otvorte obrázok titulnej strany v novom okne a zväčšite si ho.

zväčšiť Titulka povstaleckej Pravdy číslo 1. Foto: archív Pravdy
povstalecká Pravda 1 Titulka povstaleckej Pravdy číslo 1.

Karol Schmidke, predseda Komunistickej strany Slovenska:

Revolučná vlna prevalila sa slovenskými dedinami a mestami. Pracujúci človek a s ním nekompromitovaná inteligencia povstali, aby sa definitívne zbavili fašistickej pliagy domácej i zahraničnej, aby oslobodili Slovensko od akéhokoľvek útlaku. Za pár dní revolučného pohybu zmenšil sa priestor ľudáckej vlády na ich kancelárie a i tie sú ovládané gestapákmi. Dnes sú na Slovensku iba dve možnosti: alebo je niektorá dedina na oslobodenom území a podlieha Slovenskej národnej rade, alebo je dočasne obsadená Nemcami. Tisovský režim, po zmenách Hitlerom nadiktovaných, je úbohým prisluhovačom nemeckých agentov, bez vlastnej moci, bez vlastného vojska, bez vlastnej vôle. Celá svetová tlač, celá svetová verejnosť sleduje hrdinský boj slovenského ľudu. Moskovské, londýnske či americké noviny s uznaním kvitujú slovenské národné povstanie, ktorým sa náš národ zapojil do europského a svetového boja za slobodu a lepší a krajší zajtrajšok.

Komunistická strana Slovenska má v tomto oslobodzovacom boji a v jeho prípravách veľmi čestné miesto. Skoro šesť rokov viedla KSS tento boj v ilegalite. Nikdy, ani na chvíľu nezaváhala naša strana v boji proti ľudáckemu a nacistickému teroru. Ani v najťažších chvíľach, keď boly tisíce našich súdruhov vo väzeniach a koncentrákoch, boj sme nezastavili.

Slovenský robotník a roľník vedel, že jeho deň príde, vedel, že naša strana jeho boj a jeho záujmy nikdy nezradila a nikdy nezradí. Všetky väzenia Slovenska, koncentráky na Slovensku, ba i v Česku a v Nemecku, sú svedkami utrpenia, ale i odvahy našich členov. Vďaka tejto našej práci, vďaka výchove nášho človeka k boju, umožnená bola spolupráca všetkých demokratických a socialistických skupín a strán na Slovensku. Slovenská národná rada už skoro rok pripravovala všetky podmienky národného povstania, ktoré v spolupráci s jednotkami slovenskej armády a partizánov v tieto dni na Slovensku prebiehalo. Nemohli sme pripustiť, aby nemecké bandy obsadily Slovensko na pozvanie či za blahovoľného prizerania tisovského režimu, nemohli sme pripustiť, aby slovenský ľud dostal sa do otroctva ešte ťažšieho, aby naše mestá a dediny boly drancované a pálené, aby pracujúcemu ľudu boly vzaté všetky možnosti obrany a boja.

Vieme, že v tomto boji nestojíme osamotení. Víťazná červená armáda stojí pri našich hraniciach a každú chvíľu sa môžu pohnúť jej statočné, mohutné a skvele vyzbrojené masy na Berlín, na Krakov a na Budapešť. Na západe, na východe i na juhu, všade, kde stojí hitlerovský vojak, je bitý, do zajatia bratý, porážaný. Jeden štát za druhým odpadáva od nacistického Nemecka. Svetová vojna je v poslednej svojej fázy, jej koniec je na dohľad.

Sovietska pomoc prišla a – ako napísal Iľja Ehrenburg v moskovskej Pravde – ešte príde. Vojaci č.-s. jednotiek v SSSR, ktoré sa skladajú prevažne zo Slovákov, netrpezlivo čakjú deň, keď im bude možné sa dostať na naše územie. Víťazné skončenie a vedenie tohoto národne-oslobodzovacieho boja je však predovšetkým vecou slovenského človeka, slovenského vojaka a partizána. Je naším prvým úkolom sústrediť všetky sily a naše snaženia na úspešné vedenie boja, na podporovanie, formovanie vojenských a partizánskych jednotiek. Robotník a roľník sa v tomto boji už osvedčili, ukázali svoj pevný charakter a odvahu. Naši vojaci a partizáni za ťažkých podmienok previedli hrdinské kúsky, ktoré raz budú v histórii nášho národa s vďakou spomínané.

Vieme, že vyhnaním Nemcov naša cesta skončená nie je. Chceme pracujúcemu človekovi dať na Slovensku také miesto, aké mu počtom i prácou patrí a také postavenie, aké dnešný stav technických a hospodárskych možností umožňuje. Náš socialistický svetový názor nám jasne určuje cesty, po ktorých zlepšenie pomerov pracujúceho ľudu má sa uberať. Dohodli sme sa s vedením strany sociálne demokratickej o spojení našich strán v jednu stranu, ktorá sa bude menovať Komunistická strana Slovenska. Dňa 17. septembra bude manifestačný sjednocovací sjazd, na ktorom raz navždy chceme zlikvidovať rozcapartenosť robotníckeho a socialistického hnutia. Táto jednota nám umožní dnes úspešnejšie vedenie národne-oslobodzovacieho boja, a zajtra lepšie vedenie pracujúceho ľudu po nových cestách k socializmu.

Slovenský a český národ, ako aj Podkarpatskí Ukrajinci, ako tri slovanské národy, majú si v budúcom spoločnom slovanskom štáte, v novej Československej republike samy, podľa svojho želania a rozhodnutia upraviť podmienky zriadenia hospodárskeho, sociálneho a politického.

Boj, ktorý dnes vedieme, je nevyhnuteľnou etapou k tomuto novému štátu, k novej spolupráci spomenutých troch slovanských národov, k novému vyriešeniu všetkých vnútorných problémov. Nik preto nesmie zaváhať, nik nesmie stáť bokom, ak nechce sa zaradiť medzi zradcov, zbabelcov a vývrheľov zo slovanskej rodiny.

Naša strana vydávala „Pravdu chudoby“, potom denník „Pravdu“, „Ľudový denník“ a „Slovenské zvesti“. Teraz, keď sme svoj boj preniesli z podzemia do legality, keď celý národ je v zbrani, v pohotovosti, obnovujeme náš denník „Pravda“ ako ústredný orgán strany, aby jasne viedol pracujúci ľud Slovenska v boji proti fašizmu, teroru, za oslobodenie nášho národa a za lepší jeho život.

„Pravde“ na novej ceste želám, aby ju robotník, roľník a pracujúci inteligent prijal s takou láskou a dôverou, s akou sa k našej tlači v revolučných dobách vždy obracal.

V jednote a spolupráci, v odvahe a disciplíne je naše víťazstvo isté a skoré.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie SNP #Povstalecká Pravda