Povstalecká Pravda 5: Čo nepochopili nacisti

Nie, my Slováci neprijali sme a nikdy neprijmeme zvrátené náhľady nacistov a ich pomáhačov o nadriadení jedného národa nad druhým, píše Adam Chlieb v 5. čísle povstaleckej Pravdy.

14.09.2014 06:00
debata (2)

Pravda pokračuje v seriáli ukážok titulných strán a článkov z povstaleckej Pravdy, ktorá vychádzala presne pred 70 rokmi.

Číslo 5 zo 14. septembra 1944 prináša na titulnej strane burcujúci text s názvom Príkladom je partizán. V novinách sa píše, že heslom dňa je Vydržať a v stĺpčeku Pravda pred 70 rokmi spomínala na T. G. Masaryka, ktorý mal práve 14. septembra siedme výročie úmrtia.

Ako ukážku zo štyroch listov novín prinášeme text, ktorý napísal Adam Chlieb o Slovákoch a nacizme. Je v pôvodnom znení, gramaticky aj štylisticky v podobe, ako sa písalo pred 70-imi rokmi.

Pre pohodlné čítanie textov si otvorte obrázok titulnej strany v novom okne a zväčšite si ho.

zväčšiť Titulka povstaleckej Pravdy číslo 5. Foto: archív Pravdy
povstalecká Pravda 5 Titulka povstaleckej Pravdy číslo 5.

Adam Chlieb: Čo nepochopili nacisti

Vo svojej diabolskej pýche a neľudskej snahe po ovplyvnení a ovládnutí myslenia ľudu vlastného a sebe porobených národov, v úsilí prinútiť ich, aby všetci mysleli a konali len tak, ako bolo pre vládcov želateľné, nútili nacisti všade a každému svoj zvrátený svetonáhľad. Jedna z hlavných a vedúcich myšlienok „národného socializmu“ bola teória o nerovnosti národov, teda nadriadenosti jedného a podriadenosti druhých. V politike sa to prejavovalo krutým ovládaním národov „spojeneckých“ i porazených, v hospodárstve lúpežením a rabovaním, v duchovnej oblasti života sploštením a podviazaním, ak nie úplným znemožnením prejavov slobodného a nezávislého ľudského rozumu.

Jednou z najťažších otázok pre Hitlera, ktoré mal riešiť, bola skutočnosť triedneho boja, jasne vedecky vyslovená poprednými dejateľmi socialistického hnutia robotníckeho. Túto skutočnosť nacizmus odstrániť nemohol a preto aspoň sa pousiloval zastrieť ju hnedou farbou svojho hnutia a nahradiť ju výmyslom boja rás, boja árijcov proti neárijcom, v užšom smysle árijcov proti Židovstvu.

K podpore tohto plánu používal doma hrozno-smiešnu myšlienku o „nemeckom nadčlovekovi“, za hranicami Reichu zasa presvedčoval porobené národy, že Židia spôsobili narušenie priateľských vzťahov medzi národmi a že sú brzdami na ceste ku „krajšej budúcnosti“ Europy.

Boly, žiaľbohu, časy, kedy malí aj veľkí pánovia z milosti nacistickej panujúci, tento nesmysel nielen že prijali, ale aj podľa neho konali a spôsobili tak more bied a utrpenia vo svojich zemiach. Boly časy, kedy aj u nás, na Slovensku, v mene tejto teórie boli súdení aj tí, ktorí sa neprevinili, často starci, ženy a deti. Vtedy bola nacistami a ich pomáhačmi u nás šliapaná ľudskosť a náš vlastný národ mal byť ich ubitím privykaný na vlastné znivočenie.

Veď, čo to znamenalo prijať nacistickú teóriu o nadriadenosti národa jedného a podriadenosti všetkých ostatných? Znamenalo súhlas so zaradením vlastného národa do skupiny národov menejcenných a priznanie práva „nadľudského“ Germána na zotročenie nášho ľudu. Počtom malý národ, aký je náš, vo svojom vlastnom existenčnom záujme, nesmel a nemohol prijať takú zásadu, ak nechcel sám seba zahubiť. Porušenie zásady o rovnosti a bratstve ľudí a národov, pošliapanie ľudskosti a zneužitie rozumu a citu pre protiprirodzené a teda zásadne pomýlené teórie nacizmu, nesú v sebe smrteľné nebezpečenstvo každému slabému a malému, narušujú všetky ľudské istoty, prinášajú vojnu, hlad, chaos. A nacisti sa ani neskrývali so svojimi cieľmi. Zaniesli smrť a nivočenie nielen do šírych krajov Sovietskeho sväzu, na europský západ a juh, do Afriky a na svetové moria, ale aj k nám na „spojenecké“ Slovensko. Lenže sa pomýlili. Svet, ktorý si už privlastňovali, zeme, ktoré si už rozdeľovali, povstali proti nim a bojovníci všetkých porobených národov čistia svoje krajiny od špiny nacizmu.

Prichodí sa priznať, že náš slovenský ľud nedal sa vo svojom celku pomýliť a zachoval si svoj ľudsky čistý pomer k bližnému, zostal na strane pravdy, práva a spravodlivosti, pomáhal kde len mohol obetiam nacizmu a napokon sa zodvihol so zbraňou, aby sebe vybojoval národnú a štátnu slobodu a aby v sjednotení so všetkými pokrokovými silami sveta zničil nacistické jarmo a znemožnil jeho opakovanie.

Nie, my Slováci neprijali sme a nikdy neprijmeme zvrátené náhľady nacistov a ich pomáhačov o nadriadení jedného národa nad druhým, lebo milujeme svoj národ a vlasť a pracujeme za to, aby zaujal čestné a zodpovedajúce miesto, v rodine všetkých národov novej, od nacistického zla očistenej Europy. Toto nám káže náš rozum a cit, naše slávne dejiny, naša minulosť i budúcnosť!

© Autorské práva vyhradené

Externé odkazy
2 debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie SNP #Povstalecká Pravda