Povstalecká Pravda 7: Moskvou 'defilovalo' 58 000 Nemcov

Sú to typy vždy sa opakujúce: typy ľudojedov, lupičov, vrahov-sadistov, pasákov. V najlepšom prípade omedzencov a tupcov - Tak opisuje povstalecká Pravda zo 16. septembra 1944 pochod nemeckých zajatcov Moskvou.

16.09.2014 06:00
debata (1)

Pravda zo soboty 16. septembra priniesla aj článok, za ktorý sa neskôr jej šéfredaktor Mieroslav Hysko kajal. Na titulnej strane zverejnila informáciu o tom, že Červená armáda je už v Prešove. Ba čo viac, "po obsadení tohto mesta pochoduje ďalej“, stálo v správe, odvysielanej údajne sovietskym rozhlasom. Redaktor, ktorý mal v ten večer službu pri rádioprijímači, sa na druhý deň odvolával na zlú počuteľnosť vysielania. Tak či onak, bola to blamáž. Veď prvú obec na Slovensku (pohraničný Kalinov) oslobodili predsunuté sovietske jednotky o päť dní neskôr. A Prešov? Až o štyri mesiace, 19. januára 1945! Na druhý deň redakcia uviedla všetko na pravú mieru: predsunuté jednotky Červenej armády bojujú v Lupkovskom priesmyku, ktorý im otvára cestu na Medzilaborce a ďalej na Humenné. (Viac v článku Vladimíra Jancuru Pravda bola na strane povstalcov).

V čísle sa tiež dalo čítať o tom, ako Sovieti prerazili Dukelský priesmyk, že Slučka okolo Nemecka sa sťahuje, tiež Ako sa stará Sovietsky sväz o matky vo vojne, ale aj „obyčajná“ správa, že Výkup dobytka ostáva v platnosti.

Zo siedmeho čísla sme vybrali opis udalosti z Moskvy o pochode 58-tisícov zajatcov ulicami mesta, ktorý pôvodne priniesli Československé listy. Článok je v pôvodnom znení, gramaticky aj štylisticky v podobe, ako sa písalo pred 70-imi rokmi.

Pre pohodlné čítanie textov si otvorte obrázok titulnej strany v novom okne a zväčšite si ho.

zväčšiť Titulka povstaleckej Pravdy číslo 7. Foto: archív Pravdy
povstalecká Pravda 7 Titulka povstaleckej Pravdy číslo 7.

58 000 Nemcov „defilovalo“ Moskvou

Mali sme dosť príležitostí vidieť s veľkým rámusom sprevádzané maršparády fašistov. Plní nadutosti lomozili ulicami. Československé listy prinášajú obrázok jedného z posledných fašistických pochodov – tento raz po uliciach Moskvy. Nevyzeral on už tak slávne ako v Berlíne. Nuž pozrime sa na to defilé: Dňa 17. augusta 1944 58 000 Nemcov ide cez Moskvu. V čele sprievodu kráča 19 generálov, za nimi stovky oberstov, majorov, lajtnantov a ďalej nekonečná masa frajtrov a celkom obyčajných „fricov“.

Bez trubačov a bubeníkov, bez parádešritu. Idú sťa črieda, iba prvé rady každého útvaru držia ako tak krok. Idú bez zbrane. Sú špinaví, zarastení, otrhaní, voľaktorí len s jednou topánkou, v jednej nohavici, idú ovešaní plechovkami a handrami. A pred každým útvarom a po stranách jazdci s tasenými šabľami, pešiaci s nasadenými bodákmi či automatmi. Tri hodiny idú dvadsaťstupy nemeckých zajatcov cez Moskvu.

Nemeckí svetapáni! Inak išli cez Prahu, Varšavu, Paríž. Tam, po Národnej triede, išli lúpeživí rytieri, strašní, nepremožiteľní, na začiatku svojho lupičského ťaženia. Dnes tu po Gorkého triede idú bankrotári, ktorí už dávno majú za sebou i svoj „ústup zo slávy“, ktorí sa dnes už dostali na samé dno. Na um mi prišiel mohutný esesák, ktorý mi v Pečkovom paláci pred mapou „budúceho veľkého Nemecka“ povedal: „Česká myš sa chce búriť proti nemeckému ľvovi?“ – Tu sú tí ľvi. Červená armáda otĺkla z nich pozlátku a ukázala ich v pravej ich podobe. 58 000 fyziognomií ti potvrdzuje dojem už z prvých radov. Sú to typy vždy sa opakujúce: typy ľudojedov, lupičov, vrahov-sadistov, pasákov. V najlepšom prípade omedzencov a tupcov. Videl som jedného zajatca, ktorý na výkrik z davu odpovedal idiotským vytŕčaním jazyka. Veľká časť ide však zohnutá, obávajúc sa vzhliadnuť. A väčšina tvárí nevyjadruje nič, okrem istých živočíšných záchvevov. Do včerajška za nich myslel führer, oni smeli myslieť najviac na zbojstvo a vraždenie. Na čo myslia dnes? Na svoje krky, na misku kaše, na vši. Celý sprievod je hroznou prehliadkou toho, čo urobil z Nemcov Hitler. Je presvedčivou ilustráciou k Stalinovým slovám, že nemeckí vojaci stratili ľudskú podobu.

Na túto sberbu pozerajú zástupy Moskovčanov. Nenávisť je v ich očiach, často počuješ kliatbu. Ale koľko je v nich zdržanlivosti! Veď ruky tejto pliagy vraždily ich synov, ich bratov, ich otcov. Počul som otázku jednej ženy, ktorý z generálov je Hamann. On bol vedúcim popráv a masakrov civilného obyvateľstva v Orle, on zavraždil jej matku a sestru…

Odchádzajúc zo špalieru, Moskovčan si zhlboka oddýchne a odpľuje. A keď nemecká črieda oputila Moskvu, odpľuje si celé mesto. Do všetkých ulíc, ktoré zasiahla fricova noha, prichodia desiatky aut, ktoré mohutnými prúdmi vody čistia ulice od hitlerovského smetia, vší, stôp po nemeckých čižmách.

Externé odkazy
1 debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie SNP #Povstalecká Pravda