Povstalecká Pravda 9: Vo výcvikovom tábore partizánov

"Nebudem mať dovtedy pokoja, pokiaľ len jeden Nemec bude na našom území. Som spokojný a čakám netrpezlive, kedy pôjdem do línií, povedal mladý partizán v reportáži z výcvikového tábora, ktorá vyšla v povstaleckej Pravde pred 70 rokmi - 19. septembra 1944.

19.09.2014 06:00
debata (1)

Ústredný titulok deviateho čísla povstaleckej Pravdy, ktoré vyšlo v utorok 19. septembra, sa však zaoberá politikou: Socialistické strany sjednotené.

Odteraz má slovenský pracujúci ľud jediného vodcu: Komunistickú stranu Slovenska, znie podtitul článku.

Zjednocovací zjazd slovenských komunistov a sociálnych demokratov bol aj z pohľadu súčasnej historiografie najvýraznejšou masovou politickou akciou v Povstaní. Zjednotili sa na ňom v jednotnú socialistickú stranu na platforme KSS. Ako píše historik Marek Syrný (Múzeum SNP) vo svojej najnovšej monografii Slovenskí komunisti v rokoch 1939 – 1944, „viacerí činitelia sociálnych demokratov si nepochybne vytvorenie jednotnej socialistickej strany predstavovali (najmä do budúcnosti) viac vyrovnanejšie, zostáva však nespochybniteľnou skutočnosťou, že mnohí (predovšetkým mladí) sociálni demokrati spojili svoje osudy s KSS už v odboji“.

Rozhodujúce pritom bolo stanovisko najväčšej ilegálnej organizácie sociálnych demokratov, zvolenskej, (viedol ju Daniel Ertl) a niektorých ďalších.

Podľa spomienok aktérov zjednocovacieho zjazdu nebolo sporov o tom, ako sa bude nová strana volať. Údajne sami sociálni demokrati sa prikláňali k názvu KSS. Syrný sa nazdáva, že to zrejme korešpondovalo s realitou. Tá „hovorila jednoznačne v prospech komunistov, ktorí boli na vzostupe“.

Najvýznamnejšie prejavy na zjazde predniesol Jan Šverma a Gustáv Husák. Kým prvý sa venoval najmä paralelnému zjednocovaniu odborových organizácií (komunistickej a sociálnodemokra­tickej), Husák sa okrem vyzdvihovania úlohy strany v odboji musel neplánovane zamerať na potlačenie radikálnych nálad, ktoré sa prejavili v zjazdovej diskusii. Ako pripomína Syrný, niektorí delegáti požadovali okamžité likvidovanie kapitalizmu a priamy prechod k socializmu či vybudovanie tzv. sovietskeho Slovenska (podľa vzoru ZSSR). Husák tieto názory rozhodne odmietol a obhajoval obnovenie demokratickej ČSR, ale sociálne a národne orientovanej.

Podrobnosti môžete čítať na titulnej strane. Článok, ktorý prinášame ako v prepise, sa nachádza na 4. strane vydania a ide o reportáž z priestorov, v ktorých prebieha výcvik „nových“ partizánov.

Článok je v pôvodnom znení, gramaticky aj štylisticky v podobe, ako sa písalo pred 70-imi rokmi.

Pre pohodlné čítanie textov si otvorte obrázok titulnej strany v novom okne a zväčšite si ho.

zväčšiť Titulka povstaleckej Pravdy číslo 9. Foto: archív Pravdy
povstalecká Pravda 9 Titulka povstaleckej Pravdy číslo 9.

Vo výcvikovom tábore partizánov

Ako sa partizáni pripravujú na front. „Dokiaľ len jeden Nemec bude na našom území…!“

Pred mohutnou budovou stojí po zuby ozbrojená stráž. Každý vchádzajúci musí sa jej legitimovať. To sa vchádza do výcvikového tábora partizánskej organizácie. Jeho veliteľom je mladý dôstojník, ostro rezanej skúsenej tváre. Je práve obed, pozývajú nás a my vďačne prijímame. Strava je výborná. Po jedle si rozprávame o všetkom, čo súvisí so životom partizánov, ktorí po výcviku vyjdú z tohto strediska ako hodnotní bojovníci našich frontov. Naším sprievodcom je mladý poručík z Bratislavy.

Ukazuje nám všetko a rozpráva. Hovorí s takým oduševnením a zápalom, že človeka priamo zaujme. Tu je kuchyňa, zásobáreň, sklad, všetko to, čo treba, aby dočasní obyvatelia tábora boli dobre zaopatrení.

Na dvore nastupuje čata nováčkov. Pristupujeme k nim a vyberáme si z nich najmladšieho, ešte chlapca. Spytujeme sa ho, prečo je tu.

„Prihlásil som sa dobrovoľne. Chcem bojovať. Nebudem mať dovtedy pokoja, pokiaľ len jeden Nemec bude na našom území. Som spokojný a čakám netrpezlive, kedy pôjdem do línií.“

Ale sú tu aj starší bojovníci, nuž nech nám aj oni povedia o tom. Jeden z nich už aj hovorí: „Bojoval som ešte za Rakúsko-Uhorska. Bol som legionárom a dnes som zas tu, aby som bojoval za vyhnanie nepriateľov z našej vlasti.“

Z očú mu žiari nenávisť. Na tvári badať pevné odhodlanie. Rád obetuje svoj život, lebo vie, že to nebude nadarmo. Jeho najväčším želaním je stisnúť ruku súdruhovi Stalinovi. Hovorí: „Aspoň v duchu. Chcel by som mu poďakovať za všetko to, čo pre nás Slovákov urobil.“

Chlapci sú skutočne spokojní. Sú pohotoví a ukáznení, radi cvičia, aby vedeli dobre bojovať, narábať so svojimi zbraňami.

Deň čo deň prúdia sem noví dobrovoľníci. Prichádzajú jednotlivo i v skupinách. Sú to väčšinou Slováci, ale prichádzajú aj bratia Česi a Ukrajinci – utečenci. Najviac mladí ľudia.

Ich výcvik je s ohľadom na ich bojovú potrebu úplne odlišný od normálneho výcviku vojenského. Predovšetkým sa dokonale oboznamujú s tou zbraňou, s ktorou im najviac prichodí bojovať. Výcvik je teda praktický a prevádza sa partizánmi, veria pevne svojím veliteľom, lebo vedia, že sú čestní a celkom oddaní veci národa a revolúcie, že nepoznajú zbytočného šikanovania a drezúry.

Partizán nepotrebuje drezúru. Prihlási sa dobrovoľne s presvedčenia, z lásky k vlasti, nenávisti k jej nepriateľom. Z tohto presvedčenia a oduševnenia vyrastá pojem dobrovoľná kázeň ako samozrejmosť.

I za tento krátky čas, ktorý nový partizán strávi vo výcvikovom tábore, dostane sa mu lekárskej opatery. Hygienická stránka sa veľmi prízvukuje a všetky opatrenia, ktoré smerujú k zachovaniu a udržaniu dobrého zdravotného stavu partizánov. V samotnej budove vládne čistota, všade je badať živý ruch a shon, oduševnenie a vlastenecký zápal vanie z každého kúta.

Skúste niektorého chlapca poslať domov. Nepôjde, ani keby ste ho vyháňali, lebo prišiel sem naučiť sa bojovať a nedá si ujsť príležitosť, aby si mohol vyliať ten bôľ, trpkosť a zlosť, ktorú v ňom vyvolaly svojím správaním sa nemecké hordy na našom území.

Z tohto tábora už mnoho stovák partizánov odišlo na front a veliteľstvo sa o nich vyjadruje s pochvalou. Osvedčili sa v mnohých bojoch, zasiahli úspešne v bitkách o Vrútky, Telgart. Vedie ich duch španielskych bojovníkov za slobodu, duch bieloruských partizánov, duch presvedčených bojovníkov za oslobodenie vlastnej zeme zpod jarma okupantov a ich pomahačov.

© Autorské práva vyhradené

Externé odkazy
1 debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie SNP #Povstalecká Pravda