V Argentíne údajne našli úkryt budovaný nacistami

Archeológovia našli na ťažko dostupnom mieste v Argentíne stavbu, ktorú vraj vybudovali nacisti pre prípad, že by sa druhá svetová vojna vyvíjala v ich neprospech a museli z Európy utiecť. Ide o kamennú pevnosť s mimoriadne silnými stenami. Našli sa tam nemecké mince a riad zo 40-tych rokov minulého storočia. O náleze informoval izraelský denník Haarec.

23.03.2015 15:52
debata (8)

Výskum vedie Daniel Schávelzon zo strediska mestskej archeológie na univerzite v Buenos Aires. Jeho skupina pracuje v národnom parku Teyu Cuarte v provincii Misiones na hranici s Paraguajom. Skupina našla na mieste mince razené medzi rokmi 1938 a 1941 a tiež porcelánové nádoby z nemeckej továrne v meste Meissen z rokov 1890 až 1949.

„Objavili sme tam výnimočnú stavbu. Zatiaľ sme nedospeli ku konečnému záveru, aký mala účel. Naša prvá úvaha je, že je to úkryt, ktorý mal slúžiť nacistickým vodcom. Je to veľmi zvláštna budova, ktorá pre dané miesto nie je typická,“ povedal Schávelzon .

Stavba má hrubé múry a je v ťažko dostupnej oblasti. Schávelzon nesúhlasí s hypotézou, že sa tu zdržiaval Hitlerov tajomník Martin Bormann. Bol síce v Norimberskom procese odsúdený na trest smrti, ale v neprítomnosti. Predpokladá sa, že spáchal samovraždu požitím jedu. Schávelzon povedal, že sa na mieste našlo len veľmi málo predmetov, ktoré tam zanechali zrejme tí, ktorí úkryt budovali.

„Domnievame sa, že sme našli skrýšu, ktorú však nikto nepoužíval,“ povedal. Pripomenul, že nacisti, ktorí po vojne dorazili do Argentíny sa nemuseli skrývať, pretože prichádzali so súhlasom vtedajšieho prezidenta Juana Peróna.

V argentínskej provincii Misiones žije mnoho európskych prisťahovalcov. V roku 1940 mala 190 000 obyvateľov, z ktorých 80 000 pochádzalo z Európy a 14 000 z nich z Nemecka. Sergio Widder z latinskoamerickej sekcie strediska Simona Wiesenthala povedal, že objav považuje za veľmi zaujímavý, pretože môže pomôcť pochopiť „rozsah prítomnosti nacistov v Argentíne“. „Musíme zaznamenať, že Schávelzon povedal jasne, že nacisti v Argentíne nepotrebovali žiadne úkryty, pretože tam boli chránení. Nenarušuje to však hypotézu, že si skrýše budovali. Odporúčame v tomto výskume pokračovať,“ povedal Widder.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #Argentína #Nacisti #úkryt