V Kremničke sa zúfalí ľudia sami vrhali do hrobu

Seriál Svedectvá pravdy v šestnástich častiach pripomínal hrôzy druhej svetovej vojny. Táto posledná časť je venovaná Kremničke, kde fašisti zavraždili 747 ľudí.

28.08.2016 08:00
Alexander Bachnár Foto: ,
Alexander Bachnár, ktorý pracoval aj v redakcii Pravdy, sa o tragédii svojej rodiny dozvedel po vojne.
debata (331)

Jakub Bachnár nevládze. Nohy ledva prekladá. Nemecký vojak ho chce popohnať a udrie ho puškou. Úder je taký silný, že padá na zem a zlomí si nohu. V tme a hustej hmle si nikto nevšimol, že zostal v lese ležať na zemi. To ho zachránilo pred istou smrťou, na ktorú nemeckí nacisti a slovenskí gardisti viedli 20. novembra 1944 väzňov z banskobystrickej väznice do Kremničky. Jeho manželka, dcéra s manželom, syn s manželkou a tromi malými deťmi skončili v masovom hrobe.

Bola to jedna z hromadných popráv v Kremničke. Od novembra 1944 do marca 1945 tu fašisti zavraždili 747 ľudí – 478 mužov, 211 žien a 58 detí. Najmladšia obeť mala dva týždne, najstaršia 84 rokov.

„Otec mal cez šesťdesiat rokov, nevládal. Ležal tam so zlomenou nohou až do druhého dňa. Ráno ho našli ľudia z Kremničky. Naložili ho na rebrinák a odviezli do nemocnice v Banskej Bystrici. Tam sa ho ujal riaditeľ nemocnice Daniel Petelen,“ rozpráva príbeh svojho otca 97-ročný Alexander Bachnár, žijúci v Bratislave.

Keď v nemocnici neskôr gestapáci hľadali nepohodlných ľudí, lekár jeho otca umiestnil do izby pre infekčne chorých a na dvere dal nápis – škvrnitý týfus. „Gestapáci tam ani nenakukli. V nemocnici zostal až do oslobodenia,“ dodáva pán Bachnár. Piati súrodenci mu zahynuli v koncentračných táboroch. O tragédii svojej rodiny sa dozvedel až po vojne, keď sa vrátil domov z hôr, kde pôsobil ako veliteľ partizánskej čaty. Za zmienku určite stojí, že v povojnovom období bol istý čas redaktorom Pravdy.

Lekár Petelen zachránil mnoho povstalcov i prenasledovaných. Práve na podnet Alexandra Bachnára mu udelili prestížne ocenenie Spravodlivý medzi národmi in memoriam.

zväčšiť Pamätník zavraždených obetí v Kremničke, ktorý... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Kremnička, pamätník Pamätník zavraždených obetí v Kremničke, ktorý v roku 1947 navrhol významný slovenský architekt Dušan Jurkovič.

Vraždili matky s deťmi v perinkách

Prvý transport na popravu z banskobystrickej väznice odchádzal do Kremničky v pochmúrnych jesenných ranných hodinách 5.¤novembra 1944. Zatknutí partizáni, povstaleckí vojaci, odporcovia režimu, Židia a Rómovia nemali ani potuchy, že ich vedú na smrť. Dozvedeli sa to až neskôr.

„Zvyčajne v skorých ranných hodinách im otvorili okienka na celách. Veliteľ esesman Müller čítal mená väzňov, ktorí sa museli zhromaždiť na chodbe na prízemí so všetkými svojimi vecami. Potom ich naložili do väzenského autobusu a zakrytých nákladných áut. Hovorili im, že idú na roboty do Nemecka,“ približuje spomienky svojho nebohého otca Ľudovíta 62-ročný Ludvik Nábělek z Banskej Bystrice.

Ludvík Nábělek s fotografiou svojho otca Ľudovíta. Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Ludvík Nábělek Ludvík Nábělek s fotografiou svojho otca Ľudovíta.

Muži a ženy z prvého transportu razom pochopili, že do nijakých pracovných táborov nejdú. Čierny väzenský autobus a zakryté nákladné autá zastavili na okraji Kremničky. Zlú predtuchu znásobila hustá hmla. Hnali ich k agátovému lesíku, k protitankovému zákopu. Celé okolie strážili nemeckí vojaci a gardisti. Na určenom mieste im rozkázali, aby odložili všetky osobné veci. „Medzi zaistenými boli muži, ženy a deti a tiež aj matky, ktoré mali svoje nemluvňatá v perinkách. Už pri tom, ako začali odkladať osobné veci, nastal medzi nimi veľký nárek a začali volať o pomoc,“ opísal jednu z popráv vo svojej výpovedi z archívnych dokumentov Múzea SNP gardista Osvald.

Všetci zaistenci si museli ľahnúť dolu tvárou na zem. Postupne ich v skupinkách odvádzali k zákopu. Strieľali ich do tyla a zhadzovali doň. „Vzhľadom na situáciu a hrôzu, keď zaistenci videli vraždenie svojich druhov, psychóza dosiahla takého vrcholu, že títo, ako ležali alebo kľačali, sami sa začali vrhať do zákopu a snažili sa ukryť pod mŕtvoly,“ vypovedal Osvald. Situácia sa vrahom vymkla spod kontroly. Obete sa na dne hádzali jedna cez druhú. Začali preto do nich páliť všetkými zbraňami spolu s gardistami.

Gardisti sa svojimi zverstvami chválili

Vraždenie v Kremničke malo zostať utajené. Gardisti museli podpísať mlčanlivosť. Pri popíjaní v banskobystrických hostincoch sa im však rozväzovali jazyky. Chválili sa svojimi zverstvami, z ktorých ostatným naskakovala husia koža.

„Rozprávajú o znásilňovaní mladých dievčat a žien, o tragických lúčeniach nad protitankovým zákopom a pri tom sa nepríčetne rehocú. V hostinci u pani Rumanovej na Dolnej ulici v Banskej Bystrici sa skupinka slovenských katov z Kremničky veselo zabávala na streleckých schopnostiach jedného z nich. Jeho "strelecké umenie“ spočívalo v tom, že z malého chlapčeka, ktorý sa vyhrabal spod mŕtvych tiel, si urobil opäť živý terč. Jeho muška smerovala na volajúce detské ústočká. Guľka svoj cieľ neminula a vyletela von cez líčko."

Takéto i ďalšie priame svedectvá prináša publikácia Kremnička – Miesto života i pamäti, ktorú s kolektívom autorov zostavil banskobystrický historik Marcel Pecník. Uvádza v nej aj mená všetkých obetí.

Brutálne masové popravy neušli pozornosti dedinčanov z Kremničky, dnes mestskej časti Banskej Bystrice. Odvážni zvedavci po odchode nákladných áut neverili vlastným očiam. Zákopy zaplnené mŕtvymi telami, ledabolo prihodenými zemou, lístím či snehom. Vytekali z nich pramene krvi až do miestneho potoka.

Miestni vedeli, čo bude nasledovať, keď dedinou prechádzal čierny väzenský autobus a kolóna nákladných áut. Vraždenie 5.¤januára 1945 sledoval z diaľky asi 300 metrov Štefan Petrík. Keď fašisti odišli, počul z miesta vraždenia nárek a volanie o pomoc.

„Bol to strašný pohľad, lebo toľko mŕtvol na jednej hromade nevidel. Boli zahádzaní tenkou vrstvou snehu,“ uvádza sa v Petríkovej svedeckej výpovedi. Zrazu zbadal, že jedna sa hýbe. Bola to obchodníčka Fischerová z Banskej Bystrice. Manžela a syna jej zavraždili, ona bola ťažko ranená. Miestni záchrancovia žene dali najesť, napiť a poskytli jej teplé oblečenie. Do nemocnice či do dediny sa ju vziať báli. Všade bolo plno esesákov a gardistov. Nemecká hliadka narazila na úbohú ranenú ženu pri hradskej, kam sa doplazila. Guľka spečatila jej osud.

Väzňov bolo priveľa, poslali ich na smrť

Nemecké okupačné jednotky obsadili Banskú Bystricu 27. októbra 1944. Medzi nimi bolo aj Einsatzkommando¤14 pod velením obersturmführera Kurta Herberta Deffnera. Na druhý deň sa k nim pridalo 160 členov 5.¤poľnej roty Hlinkovej gardy s veliteľom nadzbrojníkom Jozefom Nemsilom. „V meste a jeho okolí začali robiť razie. Ich jediným cieľom bolo zaistiť organizátorov, priamych účastníkov a sympatizantov Povstania, ich blízkych príbuzných, ale aj rasovo prenasledovaných ľudí,“ približuje historik Marcel Pecník.

Bránou väznice banskobystrického krajského súdu každým dňom privádzali desiatky zaistencov. Od 27. októbra 1944 do 19. marca 1945 ňou prešlo 2¤031 ľudí vrátane detí. V novembri už boli priestory väznice preplnené.

„Neviem, aká bola kapacita väznice za normálnych podmienok. Počas nášho pobytu s bratom počet väzňov dosahoval okolo 800. V celách pre štyri osoby sme boli dvadsiati, niekedy až tridsiati s jedným slamníkom pre tri až štyri osoby. Boli situácie, keď sme si nocľah pripravili tým, že sme na zem rozprestreli kusy papiera,“ napísal vo svojich spomienkach už nebohý Ľudovít Nábělek.

Nedostatok miesta fašisti vyriešili spôsobom sebe vlastným. „Deffner sa spolu so zástupcom slovenskej vlády v Banskej Bystrici Jánom Ďurčanským a poverencom Hlinkovej gardy pre Pohronskú župu kapitánom Vojtechom Košovským rozhodujú pre fyzickú likvidáciu osôb nelojálnych s politickým zriadením. Za miesto popráv vybrali protitankové zákopy, budované počas SNP, v Kremničke,“ spresňuje historik Pecník. V januári 1945 vraždili väzňov aj vo vápenke v Nemeckej.

zväčšiť Povojnová exhumácia masových hrobov v Kremničke. Foto: Múzeum SNP
Kremnička, masové hroby Povojnová exhumácia masových hrobov v Kremničke.

Medikovi Lučovi bola smrť stále v pätách

Bratia Nábělkovci, Ľudovít a Igor, boli vysokoškoláci. Jeden medik, druhý technik. Zapojili sa do odboja ešte pred oficiálnym vypuknutím SNP. Narukovali do Vysokoškolského strážneho oddielu, neskoršej štábnej roty povstaleckých generálov. Fašisti ich zajali pri Bukovci spolu s generálmi Viestom a Golianom. „Keď môjho otca dovliekli do banskobystrickej väznice, bol tam už jeho brat Igor aj bratranec Václav Vaško. O pár dní uväznili jeho tetu Zoru Paulendovú, herečku zvolenského divadla,“ pokračuje v príbehu svojho otca Ludvik Nábělek.

Lučo, ako volali Ľudovíta, mal 21 rokov a za sebou štyri semestre medicíny. Žalár bol plný chorých a ranených. Slovákov, Čechov, Rusov, Francúzov, Angličanov, Američanov, Židov, Rómov… Staral sa o nich, ošetroval ich po krutých výsluchoch s tichým súhlasom slovenských dozorcov. Mal tak prístup do takmer všetkých oddelení žalára. Od francúzskych partizánov, ktorých ošetroval, sa dozvedel, že ľudí z basy netransportujú do lágrov, ale vraždia v Kremničke.

Banská Bystrica

počet obyvateľov: 76 909
rozloha: 10 327 ha
vznik: prvá písomná zmienka v roku 1255

Mestská časť Kremnička

počet obyvateľov: 599
rozloha: 637 ha, katastrálne územie: 831 ha
vznik: prvá písomná zmienka v roku 1291

Koncom roka 1944, 29. decembra, bol Lučo práve na ženskom oddelení, keď ho pristavila slovenská dozorkyňa a vraví mu: „Vy ste tvrdý chlap, vám sa kolená nepodlomia, vám to môžem povedať. Nemci vás majú zajtra popraviť.“ Až neskôr sa dozvedel prečo. Po zničení nemeckého telefónneho spojenia na viacerých miestach zaistili gestapáci päť popredných banskobystrických mužov. S ďalšími piatimi väzňami ich zastrelia, ak sa nenájdu vinníci.

Na zozname boli bratia Nábělkovci aj ich bratranec, všetko študenti. „Nepovedal som to ani bratovi, ani nikomu z postihnutých, aby som ich ušetril od psychických útrap, ktoré som sám prežíval. Bol som presvedčený, poznajúc Nemcov, že svoju hrozbu splnia,“ píše ďalej vo svojich spomienkach Ľudovít Nábělek.

Správu stále opakovali v rozhlase. Medzi Bystričanmi sa zdvihla vlna nevôle. Oficiálne bola táto poprava na výstrahu odvolaná s odôvodnením, že páchatelia sa našli. V skutočnosti sa však proti nej postavili mestskí i cirkevní činovníci, ktorí protestovali až na najvyšších vládnych miestach.

Smrť na Luča striehla aj naďalej. Transportu v polovici januára 1945 sa vyhol len šťastnou náhodou, nebolo dosť vagónov. Už koncom mesiaca ho však obvinili z vlastizrady a úkladov proti republike, za čo hrozilo doživotné väzenie alebo smrť. Nakoniec sa predsa len z banskobystrického žalára dostal von. Pod zámienkou prevezenia do Bratislavy jemu a jeho spoločníkom 1.¤februára pomohol ujsť štátny zástupca Roháček. Prepustil ich na vlastnú päsť a musel sa potom skrývať až do oslobodenia. Prežili aj ďalší Lučovi príbuzní.

Aj Slovania boli menejcenná rasa

Represívne akcie na okupovaných územiach boli súčasťou vtedajšej nemeckej mocenskej politiky. Ak sa objavil akýkoľvek náznak odporu alebo spolupráce s odbojovými zložkami, nacistický mocenský aparát zasiahol brutálnou silou. Ľuďom prostredníctvom strachu a teroru dokazoval, že sa to nevypláca. Tento systém bol nastavený aj voči rasovo prenasledovaným.

„Najznámejším etnikom boli Židia, ale boli to tiež Rómovia a Sintovia, teda nemeckí Rómovia. Aj Slovania ako etnikum boli pre nacistické Nemecko menejcennou rasou. Jasne to dali najavo na okupovanom území Poľska, Bieloruska, Ukrajiny alebo Ruska, kde vyhladzovali celé dediny, už nie za pomoc partizánom, ale preto, že boli Slovania,“ hovorí riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev.

Kopanie zákopov počas vojny v okolí Kremničky. Foto: Múzeum SNP
Kremnička, zákopy Kopanie zákopov počas vojny v okolí Kremničky.

Vraždiace komandá si na svoju zvrátenú prácu časom zvykli. „Na začiatku mali určité zábrany. Málo sa vie, že veliteľ známej jednotky Edelweiss major Thun Hohenstein po krvavých akciách v Ostrom Grúni a Kľaku musel uvoľniť 70 mladých slovenských mužov, pretože to psychicky neuniesli a neboli ďalej schopní plniť takéto rozkazy. Rokmi však členovia týchto trestných kománd úplne otupeli, o čom svedčia aj fotografie pri zavraždených, ktoré posielali domov s tým, ako robia poriadok na okupovaných územiach,“ približuje riaditeľ múzea.

Pre svoje zvrátené vyčíňanie si nacisti často vyberali zámerne nedele. Na dediny udreli skoro ráno. Bola to ich taktika. Vedeli, že doma budú aj tí, čo chodili niekde pracovať na týždňovky a v nedeľu sa všetci chystajú do kostola.

Hrozivý výsledok vyčíňania fašistov na Slovensku

Najmasovejšie vraždenie civilného obyvateľstva v rámci Slovenska sa odohralo v Kremničke a v Nemeckej. V Kremničke popravili 747 ľudí, čo potvrdili povojnové exhumácie. Pri nich sa zistilo, že veľa detí sa udusilo pod mŕtvolami. Počet zavraždených vo vápenke v Nemeckej sa odhaduje na 450 až 900 ľudí. Koľko ich presne bolo, sa zistiť nedá. Obete totiž pálili a ich popol vysýpali do Hrona. Spodnú hranicu potvrdil súd počas procesov s vojnovými zločincami.

Nacisti na Slovensku zavraždili 5¤304 osôb, ktoré po vojne exhumovali z 211 masových hrobov. K týmto obetiam treba ešte pripočítať 12– až 14-tisíc rasovo a politicky prenasledovaných, ktorých na konci vojny odtransportovali z tábora v Seredi do koncentračných táborov.,,Nemôžeme zabúdať ani na obete, ktoré doteraz nemáme zmapované, a to sú povstaleckí vojaci, ktorých zajali nacistické jednotky a odvliekli do koncentračných táborov. O ich osude máme len málo informácií, nevieme ani, koľko ich bolo. Napríklad do nemeckého nacistického koncentračného tábora Stutthof na území okupovaného Poľska prišlo okolo 1300 mladých slovenských vojakov vo veku 18 až 20 rokov, vrátilo sa ich len tristo. O osude tej tisícky nevieme absolútne nič," sumarizuje Stanislav Mičev fašistické represálie na Slovensku v rokoch 1944 – 1945.

Podľa najnovších výskumov za pomoc partizánom a odboju nacisti vypálili na Slovensku dokopy 105 obcí. Ich symbolom je Kalište, jediná dedina, kde sa život už neobnovil. Každá vypálená obec tu má zasadený strom.

Obete druhej svetovej vojny zavraždené v Kremničke

Jozef Singer (49 rokov, Topoľčany), Viliam Kornfeld (21, Topoľčany), Daniel Kvitner (23, Bratislava), Alexander Braun (24, Nitra), Eduard Waldmann (51, Martin), Alica Waldmannová (39, Budapešť), Viliam Waldmann (17, Martin), Tomáš Waldmann (11, Žilina), Móric Strauss (84, Hliník nad Hronom), Ľudevít Späth (56, Liptovský Hrádok), Aurélia Späthová (57, Budapešť), Viera Späthová (17), Arpád Goldner (62, Liptovský Mikuláš), Regina Goldnerová (49, Pol'sko), Richard Goldner (35), Alžbeta Goldnerová (34, Žilina), ktorá mala pri sebe 17-mesačné dievčatko Noemi, Adela Kornfeldová (46, Topol'čany), Leona Flacková (61, Martin)

Ružena Kornfeldová (16, Topol'čany), Eugen Dam (33), Berta Dajčová (73, Vlachy), Adela Langová (65, Petrovice), Dávid Grünwald (42, Myjava), Leopold Policer (56, Lipovec), Irma Policerová (64, Klenovec), Katarína Policerová (29, Klenovec), Maximilián Preisz (57, Klenovec), Anna Preiszová (65, Klenovec), Jozef Feldmann (72, Vrútky), Ervín Feldmann (35, Banská Bystrica), Elena Feldmannová (43, Banská Bystrica), Imrich Krieger (43, Zvolen), Koloman Wittmann (76, Zvolen), Jana Kriegerová (33, Zvolen), Henrich Weisenstein (66, Martin), Ida Weisensteinová (56, Martin), Alžbeta Adolfová (30, Banská Bystrica), Joachim Adolf (27, Banská Bystrica), Serafína Geistová (65, Martin), Samuel Flack (56, Martin), Alfréd Friedmann (33)

Emanuel Gajdušek (52, Bánovce nad Bebravou), Gajdušeková (41, Bánovce nad Bebravou), Eliáš Elovič (36, Ružomberok), Regina Elovičová (33, Ružomberok), Schwartz (44, Lučenec), Henrik Aldstock (32, Prievidza), Renáta Aldstocková (32, Prievidza), Katarína Fromerová (57, Prievidza), František Šire (48, Žilina), Maximilián Neufeld (51, Martin), Arpád Fischer, Šalamon Spitzstein (68, Banská Bystrica), Rozália Mayerová (48, Banská Bystrica), Alica Klapholzová (38), Jozef Šafrany (41, Banská Bystrica), Katarína Singerová (19, Banská Bystrica), Júlia Kohnová (35, Martin), Alžbeta Kalamárová (53, Zlaté Moravce)

Leona Altmanová (66, Banská Bystrica), Nathan Wimmer (36, Dubová), Emanuel Fürst (42, Banská Bystrica), Abrahám Pamer (44, Banská Bystrica), Dezider Bexman (36, Banská Bystrica), Júlia Weissová (44, Banská Bystrica), Henrich Grünwald (55, Zvolen), Etela Grünwaldová (46, Zvolen), Emanuel Mandel (38, Vrútky), Dezider Knapp (76, Banská Bystrica), Jakub Zeichner (70, Praha), Eugen Wolf (72, Topoľčany), Fanny Wolfová (62, Topoľčany), Ružena Steinová (39, Banská Bystrica), Lívia Weissová (14, Piarg), Maximilián Grün (52, Sv. Ondrej), Gabriela Grünová (45, Sv. Ondrej), Malvína Spanyová (73, Nemecká), Ľudmila Winklerová (22), Jozef Munk (49, Banská Bystrica), Marek Singer (42, Čierny Balog), Irena Singerová (33, Čierny Balog), Armín Singer (39, Banská Bystrica), Albert Singer (59, Banská Bystrica), Gizela Singerová (56, Banská Bystrica)

Šarlota Fürchgottová (46, Zlaté Moravce), Erna Krieserová (66, Banská Bystrica), Vojtech Fürgott (52, Zlaté Moravce), Samuel Weiss (47, Banská Štiavnica), Priska Bergmannová (22, Banská Štiavnica), Judita Weiszová (15, Banská Bystrica), Elena Weiszová (40, Banská Bystrica), Alfréd Raubschütz (23, Banská Bystrica), Jozef Weisz (46, Banská Bystrica), Maximilián Kalmár (60, Zlaté Moravce), Berta Katzová (64, Banská Bystrica), Ján Glück (19, Banská Bystrica), Dezider Bergmann (36, Banská Štiavnica), Júlia Weiszová (44, Banská Bystrica), Elemír Danzig (44, Zlaté Moravce), Štefan Kelemen (39, Banská Bystrica)

Ľudovít Lefkovič (66), Alfréd Gescheidt (50, Banská Bystrica), Zoltán Neufeld (19, Martin), Alžbeta Neufeldová (39, Martin), Karol Pick (66, Banská Bystrica), Malvína Bingová (45, Trenčín), Emma Bocková (46, Trenčín), Helena Edelmanová (42, Revúca), Magdaléna Edelmanová (18, Revúca), Eugen Seidenfeld (56, Banská Bystrica), Ráchel Seidenfeldová (55, Banská Bystrica), Jozef Blumenthal (46, Ružomberok), Koloman Stern (47, Piarg), Irma Franková (39, Piarg), Oľga Franková (14, Piarg), Oľga Sternová (42, Piarg), Lívia Sternová (14, Piarg), Eva Sternová (14, Piarg), Július Frank (53, Zvolen), Lila Moskovičová (33, Nitra)

Edita Neumannová (31, Zvolen), Siegfried Neumann (49, Zvolen), Serafina Bröderová (56, Banská Bystrica), Nathan Bröder (58, Banská Bystrica), Július Spitzer (39, Rapča), Izák Levitin (68, Martin), Vojtech Khún (46, Banská Bystrica), Eliška Khúnová (65, Banská Bystrica), Ignác Herber (35, Nováky), Gabriela Herberová (33, Nováky), Henrich Herber (16, Nováky), Žaneta Kohnová (62, Nováky), Piroška Danzigová (41, Zlaté Moravce), Ernest Danzig (10, Zlaté Moravce), Richard Danzig (13, Zlaté Moravce), Alfréd Danzig (13, Zlaté Moravce), Hedviga Danzigová (17, Zlaté Moravce), Ella Grünwaldová (37, Zlaté Moravce), Jozef Zlatner (39, Banská Bystrica), Ladislav Gotthilf (43, Banská Bystrica), Traude Gotthilfová (38, Banská Bystrica), spolu s ňou identifikovaný 7-ročný syn Michal, Ladislav Nay (38, Banská Bystrica)

Ignác Steiner (49, Nováky), Margita Steinerová (50, Nováky), Žaneta Grossová (40, Rimavské Zalužany) spolu s 8-ročným synom Viliamom, Eduard Künstlicher (15, Banská Bystrica), Manfréd Künstlicher (13, Banská Bystrica), Miriam Künstlicherová (14, Banská Bystrica), Berta Künstlicherová (45, Banská Bystrica), Móritz Künstlicher (44, Banská Bystrica), Emil Bink (61, Banská Bystrica), Ľudovít Grünhut (39, Nováky), Emanuel Lefkovič (24, Vígľaš-Pstruša), Ludvík Deutsch (38, Nováky), Helena Fleischerová (45, Vyšný Slavkov), Regina Bergerová (55, Tisovec), Samuel Guttmann (68, Ružomberok), Šarlota Goldfanová (34, Brezno), Klára Schönmannová (30, Brezno), Arpád Schönmann (41, Brezno), Samuel Kelemen (52, Prievidza), Kornélia Kemeová (36, Banská Bystrica), Dezider Keme (49, Banská Bystrica), Gizela Bucková (67, Tisovec)

Rozália Fisherová (47, Banská Bystrica), Bertold Kornfein (24, Vígľaš), Izrael Steiner (16, Nitra), Ladislav Braun (35, Povrazník), Samuel Zipser (34, Dubová), Mária Neumannová (62, Sv. Ondrej), Dezider Neumann (37, Sv. Ondrej), Mojzes Herškovič (35, Sv. Ondrej), Aurélia Herškovičová (36, Sv. Ondrej), Maximilián Schlesinger (49, Dubová), Cecília Schlesingerová (47, Dubová), Sára Schlesingerová (45, Dubová), Jozef Bachner (11, Topoľčany), Ružena Bachnerová (13, Brusno), Valéria Schlesingerová (31, Dubová), Anton Schönfeld (80), Ida Schönfeldová (66, Banská Bystrica), Vojtech Deutsch (60, Tisovec), Irena Deutschová (39, Tisovec), Róbert Deutsch (13, Tisovec) V. Deutsch, Lucia Kemeová (13, Banská Bystrica), Malvína Kelermannová (45, Prievidza)

Oľga Reisfeldová (Banská Bystrica), Vilma Gutmannová (65, Ružomberok), Anna Krausová (46), Maximilián Kraus (49, Tisovec), Július Berger (56, Tisovec), Adolf Flescher (45, Bárovce nad Turcom), Július Venetianer (51, Banská Bystrica), Šarlota Deutschová (33, Jastrabie), Anna Lefkovičová (21, Zvolen), Adela Krusová (29, Vyhne), Gizela Binková (52, Banská Bystrica), Alžbeta Englová (30, Banská Bystrica), Adolf Fischer (45, Lučenec), Ervín Fischer (12, Banská Bystrica), Herman Fridmann (23, Kurima), Daniel Markovič (14, Pavlovce), Ondrej Geschur (39, Humenné), Ondrej Strauss (23, Humenné), Rudolf Berger (32, Nitra), Štefan Schlesinger (22, Dubová), Eugen Schlesinger (23, Dubová), Dezider Bachner (40, Bánovce nad Bebravou), Gizela Bachnerová (37, Deskovce), Judita Bachnerová (14, Topoľčany), Jana Bachnerová (62, Dederice)

Armín Schlesinger (40, Topoľčany), Emanuel Gross (43, Kapušany), Eva Grossová (24, Banská Bystrica), Štefan Konók (43, Štós), Jolana Grünbacká (36, Rača), Armín Herczok (38, Strelníky), Leopold Tidor (80, Banská Bystrica), Hermína Tidorová (72, Banská Bystrica), Ružena Šturcová (33, Revúca) so 4-ročnou dcérou Vierou, Alexius Šturc (37, Revúca), Július Edelmann (50, Revúca), Samuel Herz (61, Nováky), Helena Herzogová (60, Nováky), Františka Kleinová (45, Vyhne), Anna Weiningerová (18, Vyhne), Gejza Weininger (31, Vyhne), Maximilián Klein (51, Vyhne), Izidor Kolínsky (30, Selce), Ružena Kolínská (31, Selce)

František Koník (31, Selce), Ružena Koníková (34, Selce) s 2-ročným synom Ivanom, Armín Lustig (61), Margita Steinerová (44, Banská Bystrica), Eugen Steiner (53, Banská Bystrica), Jozef Nagel (40, Banská Bystrica), Tibor Rosenberg (22, Banská Bystrica), Rudolf Löwenbein (53, Nováky), Gertrúda Löwenbeinová (46, Nováky), Anna Löwenbeinová (16, Banská Bystrica), Adolf Stern (60, Nováky), Šarlota Sternová (48, Nováky), Viliam Frankl (54, Klenovec), Pavol Frankl (Klenovec), Irena Franklová (43, Klenovec), Ľudmila Sibermannová (54, Banská Bystrica), Hedviga Sibermannová (46, Banská Bystrica), Fridrich Kelemen (56, Banská Bystrica)

Felix Kučera (50, Hronec), Klára Kučerová (40, Hronec), Alexej Auslender (43, Považská Bystrica), Hermína Auslenderová (63, Martin), Eugen Brüll (49, Nováky), Marcel Hübschmann (30, Banská Bystrica), Oľga Hübschmannová (31, Banská Bystrica), Ladislav Schönfeld (28, Banská Bystrica), Ferdinand Fischer (63, Martin), Erika Fischerová (22, Martin), Eliáš Grünwald (40, Predajná), Zuzana Rosenthalová (27, Martin), Šalamon Grünfeld (35, Hronec), Terézia Grünfeldová (20, Hronec), Markus Reichfeld (57, Nemecká), Anna Brucherová (32, Nemecká), Berta Straussová (67, Zvolen), Ľudovít Weiss (51, Banská Bystrica), Edita Weissová (37, Banská Bystrica), Ernest Weiss (13, Banská Bystrica), Pavol Enger (45, Martin)

Alica Tencerová (40, Martin), Klára Tencerová (16, Martin), Lýdia Tencerová (14, Martin), Josef Kučera (42, Banská Bystrica), Ladislav Merö (22, Bratislava), Rozália Spitzerová (59, Banská Bystrica), Anna Gräberová (47, Banská Bystrica), Ludvík Schlezinger (54, Horné Štítany), Helena Schlezingerová (37, Horné Štítany), Elena Jedličková (38, Hronec) so 7-ročnou dcérou Alicou, Bernhard Bako (50, Hronec), Frída Laxová (43, Osrblie), Vojtech Ilovský (42, Banská Štiavnica), Adolf Streicher (10, Topol'čany), Eva Kleinová (17, Liptovský Mikuláš), Zlata Smilovičová (53, Vyhne), Alexander Erdöš (66, Banská Štiavnica), Kornélia Laxová (50, Banská Bystrica), Alexander Gräber (54, Banská Bystrica), Móritz Spitzer (68, Prešov)

Irena Meröová (47, Banská Štiavnica), Anna Liblichová (38, Brezno), Rozália Preisová (41, Vyhne), Emil Merö (52, Banská Štiavnica), Štefan Preis (41, Vyhne), Karolína Weissová (38, Vyhne), Karol Lax (44, Osrblie), Emil Herman (50, Malé Vozokany), Ernest Liblich (51, Brezno), Eleonóra Laxová (16, Osrblie), Jozef Kováč (46, Bratislava), Alžbeta Lövingerová (30, Banská Bystrica) s 9-ročným synom Jurajom, Ladislav Benko (17, Banská Bystrica), Artúr Bienefeld (44, Banská Štiavnica), Emerich Reiss (38, Zvolen), Elena Kleinová (39, Tisovec), Samuel Berger (60, Žilina), Janka Bergerová (55, Žilina), Gertrúda Bienenfeldová (33, Banská Bystrica), Rudolf Hirsch (59, Zvolen), Pavel Marget (37, Vyhne ), Abrahám Uroach (37, Banská Bystrica), Dávid Schneider (46, Banská Bystrica), Marta Schneiderová (19, Banská Bystrica)

Alica Spirová (21, Banská Bystrica), Margita Spirová (52, Banská Bystrica), Mikuláš Spira (27, Banská Bystrica), Štefan Felix (35, Banská Štiavnica), Viliam Majer (55, Banská Bystrica), Melánia Meislová (34, Banská Bystrica), Hermína Majerová (43, Banská Bystrica), Otto Langfelder (54, Žilina), František Szantó (28, Kraľovany), Arnošt Schweith (24, Banská Belá), Leopold Rosinský (80, Banská Bystrica), Ružena Rosinská (70, Banská Bystrica), Samuel Grüssgott (48, Banská Bystrica), Arpád Löfberg (40, Hronec), Anton Galan (42, Harmanec), Jozef Siovič (50, Banská Bystrica), Adam Malík (23, Banská Bystrica), Paulína Bučková (48, Sliač), Ondrej Mušuka (30, Banská Bystrica), Gizela Zaslavová (30, Banská Bystrica), Anna Zaslavová (18, Banská Bystrica), Anna Zaslavová (28, Banská Bystrica), Anna Danková (34, Banská Bystrica)

Anna Abrahámová (70, Banská Bystrica), Anna Bučková (45, Banská Bystrica), Anna Bučková (22, Banská Bystrica), Ondrej Bučko (30, Banská Bystrica), Ľudmila Bučková (22, Banská Bystrica), Ján Bučko (44, Banská Bystrica), Amália Harvanová (22, Ľubietová), Emil Bučko (32, Banská Bystrica), Terézia Bučková (34, Banská Bystrica), Agnesa Eremiášová (65, Banská Bystrica), Arpád Adamovič (40, Slovenská Ľupča), Krupinčania: Július Hero, Ondrej Hero, Vojtech Hero, Ľudovít Kováč, František Bartoš, Ľudovít Žigmund, Štefan Kováč, Ján Lacocha, Ján Didi, Gustáv Dinko, Jozef Krátkoruký, Michal Didi, Koloman Didi, Jozef Kováč, Jozef Bartoš, Juraj Bartoš, Ľudovít Fízik, Koloman Kováč, Rudolf Bartoš, Juraj Bartoš, Emil Didi, Koloman Didi, Michal Didi, Július Kováč, Gregor Tóth, Jozef Didi, Emil Didi, Ján Kováč

Banskoštiavničania: Júlia Jelíneková (50), Anna Podobenová (41), Zuzana Cibulová (46), Zora Abrahámová (19), Ján Abrahám, Jozef Zachar (25), Anton Novák (41), František Cibula (45), František Cibula (20), Karol Jelínek (25), Jozef Bariš (44), Ján Cabanik (38), Vojtech Lovás (43), Anton Pukač (27), Viliam Sovka (49), Ernestína Laxová (77, Ružomberok), Arnošt Baranyi (34, Štrba), Armín Breuer (43, Zlaté Moravce), Ida Breuerová (48, Zlaté Moravce), Viliam Salner (40, Banská Bystrica), Leo Hamburger (46, Podbrezová), Gusta Hamburgerová (46, Podbrezová), Kurt Hamburger (20, Podbrezová), Augusta Weissová (41, Banská Štiavnica), Juraj Weiss (16, Banská Štiavnica), Eugen Weiss (48, Banská Štiavnica), Ignác Milder (34, Užhorod), Jozef Eremiáš (32, Podbrezová), Jakub Eremiáš (37, Podbrezová), Ondrej Eremiáš (29, Podbrezová), Juraj Kulka (40, Moštenica), Juraj Kämpfner (27, Bratislava), Katarína Veselá (26, Moštenica)

Alžbeta Fischerová (35, Banská Bystrica), Dezider Hoff (45, Banská Bystrica), Oľga Hoffová (27, Banská Bystrica), Peter Hoff (7, Banská Bystrica), Bernard Neumann (33, Michalovce), Šarlota Neumannová (31, Michalovce), Viola Neumannová (7, Michalovce), Margita Neumannová (5, Michalovce), Tibor Neumann (9-mesačný, Michalovce), Dorota Neumannová (58, Michalovce), Ignác Schwarz (32, Topol'čany), Ernest Richter (46, Podkonice), Irma Fischerová, Alžbeta Laxová, Edita Kemeová, Helena Brothová, Elena Guttmannová, Paulína Harvanová, Anna Bartová, H. Danygová, Margita Orgovánová, Elena Drexlerová, Terézia Brandová, Gizela Dinková, Helena Nágelová, Emília Eremiášová, Dora Salnerová, Mária Laxová, Anna Nováková, Petronela Kollárová

Margita Feldmannová, Jozef Feldmann, Juraj Antony, Ján Šoltés, Viliam Kallai, Samuel Drexler, Imrich Remeni, Ervín Singer, Ondrej Mark, Juraj Eröš, Štefan Benko, Jozef Schön, Gustáv Schmidt, Karol Mareš, Alfréd Friedmann, Artúr Schwartz, Bernard Wildmann, Anton Katona, Adalbert Klein, Arnošt Šmogoňský, Michal Pister, Rudolf Kaufmann, Herman Brandt, Šalamún Brandt, Jozef Emil, Gerö, Andor Strauss, Františka Bachnerová, Žigmund Orgovan, Irena Erdösová, S. Grünová, Alžbeta Sedláčková (41, Banská Bystrica), Magda Horváthová (36, Banská Bystrica), Samuel Preiss (55, Tvrdošín), Eduard Vertes (62, Banská Bystrica), Malvína Vertesová (67, Banská Bystrica), Emanuel Szüs (50, Banská Bystrica), Aurélia Szüsová (37, Banská Bystrica)

Katarína Rothová (9, Banská Bystrica), Filip Grün (51, Banská Bystrica), Ružena Grünová (36, Banská Bystrica), Rúth Grünová (14, Banská Bystrica), Ella Weissová (60, Banská Bystrica), Žigmund Weiss (70, Zlaté Moravce), Blažej Kobor (25, Hačava), Jozef Fuchs (49, Banská Bystrica), Valent Kohút (34, Nováky), Edita Kohútová (24, Nováky), Števa Kohútová (1, Nováky), Jolana Feldmannová (45, Nováky), Anna Bergerová (24, Sečovce), Jozef Berger (17-mesačný, Sečovce), Ivan Berger (dvojtýždňový, Banská Bystrica), Mária Kleinová (23, Banská Bystrica), Bartolomej Tandlich (17, Banská Bystrica), Paula Tandlichová (72, Banská Bystrica), Eduard Lederer (49, Banská Bystrica), Ledererová (75, Banská Bystrica), Maximilián Lederer (78, Banská Bystrica)

Hugo Holander (23, Nemce), Vojtech Bink (46, Banská Štiavnica), Arpád Bink (44, Banská Štiavnica), Edita Binková (32, Banská Štiavnica), Irena Bingová (40, Banská Štiavnica), Erika Bingová (15, Banská Štiavnica), Alexander Kohn (44, Banská Štiavnica), Irma Kohnová (39, Banská Štiavnica), Klára Kohnová (15, Banská Štiavnica), Štefánia Rosencwaiková (50, Banská Štiavnica), Ernest Grün (58, Banská Bystrica), Gizela Grünová (37, Banská Bystrica), Ferdinand Szantó (55, Banská Bystrica), Estera Szantóová (48, Banská Bystrica), Eva Szantóová (19, Banská Bystrica), Elemír Löwy (38, Môlča), Hermína Tandlichová (61, Oravce), Maximilián Tandlich (69, Oravce), Adriana Šípová (23, Môlča), Eliáš Kaufmann (40, Oravce)

Alexander Büchler (53, Oravce), Helena Büchlerová (45, Oravce), Šarlota Pamerová (32, Oravce), Katarína Büchlerová (17, Oravce), Róbert Herzán (49, Môlča), Ružena Herzánová (49, Môlča), Frída Krausová (32, Banská Bystrica), Magda Tandlichová (33, Banská Bystrica), Eugen Tandlich (40, Banská Bystrica), Egon Fischer (18, Banská Bystrica), Ella Fischerová (48, Banská Bystrica), Henrich Fischer (57, Banská Bystrica), Samuel Klein (57, Pavlovce), Alžbeta Kleinová (54, Pavlovce), Alojz Prikryl (32, Nitra), Otto Izák (17, Prešov), Viliam Kandl (27, Martin), Armín Kandl (29, Martin), Alexander Kandl (58, Martin), Elea Kandlová (50, Martin), Bedrich Bloch (56, Zvolen), Richard Bloch (18, Zvolen), Stela Hrschbergová (37), Jozef Hrschberg (44), Karel Čejka (30, Banská Bystrica), Vojtech Oravec (22, Ružomberok), Jozef Matyas (33, Radobica), Berta Goldnerová (69, Banská Štiavnica), Koloman Koločaj (45, Ľubietová)

© Autorské práva vyhradené

331 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnička #Svedectvá pravdy