Turisti obdivujú Janukovyčovu vilu: Tu sú naše cesty, naše peniaze

Luxusná vila zvrhnutého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča za múrom v Mežigorí stále čaká na rozhodnutie o svojom osude. Kým Janukovyč od konca februára žije v ruskom exile, rezidencia vzdialená asi 30 kilometrov od Kyjeva sa medzitým stala cieľom exkurzií aj zo stoviek kilometrov vzdialených kútov Ukrajiny.

02.11.2014 16:13
Viktor Janukovyč, Ukrajina, rezidencia, vila Foto: ,
Opustená rezidencia ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.
debata (103)

„Rezidencia by mala byť elegantná, aj keď asi nie až tak prepychová. Ale tu predsa prezident prijíma zahraničných hostí, veľvyslancov, všetko sa musí odohrávať na vysokej úrovni. Problém nie je vo vile, ale v tom, že sa veľa nakradlo, vyviezlo do cudziny, v totálnej korupcii,“ myslí si 27-ročný Jevgenij.

Rytierska sála aj s replikami stredovekých brnení a s domácim kinom sa nachádza na prízemní z kameňa, odkiaľ vedie výťah až k drevenému krovu. Všade visia krištáľové lustre, vyrezávané stropy a schodiská, impozantné krby i trochu lascívne sošky. Realitné agentúry by však asi sklamalo, že v celej vile sa nachádzajú len dve spálne: pánska a dámska, pričom sú prakticky identické, vrátane pisoárov v oboch priľahlých kúpeľniach za rozľahlými šatníkmi.

„Tu sú naše cesty, naše fasády, naše peniaze, naše všetko. Tu sa žilo dobre, pretože nám sa žije zle,“ rozčuľuje sa Viktor, jeden z návštevníkov, ktorý sa prišiel pozrieť na blahobyt zvrhnutého vládcu až z čiernomorského prístavného mesta Mykolajiv.

Oficiálne to nie je vila, ale kancelársky priestor

„Celková plocha objektu je 2 600 metrov štvorcových,“ vysvetľuje sprievodkyňa Julia. „Bolo to Janukokvyčovo sídlo, ale oficiálne sa všetko viedlo na rôzne firmy. Je to obytná vila, ale podľa dokladov je to len kancelársky priestor,“ hovorí. Tak či tak, nechýba ani súkromná kaplnka. Alebo kancelárska?

„Z vašich peňazí platíme výplaty zamestnancom,“ vykladá Petro, ktorý má rezidenciu na starosti „na povel“ od čias, keď sem prišiel ako demonštrant z Majdanu, centrálneho kyjevského námestia, kde demonštroval až do Janukovyčovho pádu. To tu vraj vtedy boli ešte zabudnuté šperky…

Vstupné vo výške 200 hrivien (takmer 13 eur) stačí aj na zaplatenie účtov za elektrinu, plyn však už odpojili.

„Myslel som si, že tu budem týždeň či dva, ale už je to osem mesiacov,“ dodáva Petro, ktorý sa obáva, aby sa neukradlo aj niečo ďalšie, alebo aj celá rezidencia. Záujemcovia sa už vraj objavili. „Údajne pozemok previedli do vlastníctva štátu, ale súpis interiéru ešte neurobili,“ podotýka.

Len golfové ihrisko stálo 100 miliónov eur

„Akýkoľvek odhad ceny bude nepresný, tú musia stanoviť experti a netreba šermovať miliónmi a miliardami,“ odpovedá Julia na otázku, koľko asi celá tá nádhera stála. „Ale len golfové ihrisko stálo 100 miliónov eur, teda celý komplex vyjde na niekoľko stoviek miliónov eur,“ dodáva.

Dámskej spálni dominuje veľký portrét pani domu. Pani Janukovyčová? „Ale kdeže manželka! Milenka!,“ hovorí so zasväteným úškrnom jedna z návštevníčok. Podľa sprievodkyne bola vraj dotyčná dáma oficiálne zamestnaná ako čašníčka, aspoň podľa výplatných pások.

V tunajšej kuchyni sa veľmi nevarilo, len sa tu ohrievali privezené jedlá. Z rezidencie je však nádherný výhľad na priehradnú nádrž, okolo je upravený park s jazerom a fontánami. Zábery na pamiatku si tu dávajú zhotoviť aj mladomanželia so svadobčanmi.

„Už len kvôli tomu to stálo za to merať sem takú diaľku,“ hovorí jeden z návštevníkov, keď sa uvelebil v kresle hlavy štátu v bývalej Janukovyčovej pracovni. „Revolúciu je treba dotiahnuť až do konca,“ nabáda na záver sprievodkyňa Julia.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #vila #Viktor Janukovyč #Ukrajina