Život pod vládou islamistov: Vraždy, nútené darcovstvo krvi, sexuálne otroctvo

Dostať sa von zo sýrskeho mesta Rakka je oveľa väčší problém, ako tam prísť. Život v meste, ktoré radikáli z organizácie Islamský štát označujú za metropolu svojho kalifátu, popísal stanici CNN aktivista, ktorý v tomto meste bojuje proti Islamskému štátu. Podľa jeho svedectva sú tam na dennom poriadku pravidelné nálety, vraždenie, vynútené darcovstvo krvi a sobáše s bojovníkmi Islamského štátu.

24.02.2015 15:24
Islamský štát, Sýria, Rakka Foto:
Radikáli z Islamského štátu si za centrum svojho kalifátu vybrali sýrske mesto Rakka. Tým jeho obyvateľom, ktorí s islamistami nesympatizujú, sa život zmenil na peklo.
debata (10)

Zdroj CNN vystupuje pod menom abú Ibrahim Rakkáví, ale nie je to jeho pravé meno. Je to bývalý študent medicíny, ktorý založil skupinu Rakku, ktorú islamisti v tichosti likvidujú. Jedného jej člena už islamisti zajali a po mučení zavraždili. Ostatní budú zrejme nasledovať, ale to Rakkávího podľa jeho slov neodradí od odhodlania posielať do sveta svedectvo o strašnom živote v područí islamských radikálov.

„Prišiel som o všetko, nemôžem chodiť do školy, nemám žiadnu budúcnosť, nič. Nechcem sa presláviť, nepotrebujem, aby ma ľudia poznali a vedeli, čo robím. Robím to pre svoje mesto, rodinu a nevinných civilistov. Snažíme sa naše mesto zachrániť,“ hovorí muž.

Bez darovania krvi sa nedá nič vybaviť

Podľa neho bojovníci Islamského štátu v januári a februári zabili v Rakke najmenej 40 ľudí. Previnili sa tým, že bojovali v uniformách Sýrskej slobodnej armády, teda sekulárnej opozícii proti Damasku. Smrť jednoducho hrozí všetkým, ktorí sú proti Islamskému štátu.

Ak sa dostanú obyvatelia Rakky do kontaktu so súdom, môže sa to skončiť prekvapujúco v nemocnici darovaním krvi. Ak sa niekto ráno prebudí a zistí, že mu vykradli dom a odíde k sudcovi, ten mu povie: „Choďte do nemocnice, darujte krv a prineste potvrdenie, inak vám nemôžem pomôcť.“ Koaličné lietadlá často útočia na pozície Islamského štátu v meste a okolí a Islamský štát krv nutne potrebuje pre ošetrenie svojich ranených.

Členovia Islamského štátu sú posadnutí sexom

Pre ženy sa Rakka stala veľkou väznicou. Ženy, ktoré sú mladšie ako 45 rokov, majú zákaz mesto opustiť. Rakkávího skupina zdokumentovala 270 prípadov, keď boli ženy a dievčatá nútené vydať sa za bojovníkov Islamského štátu. „Členovia Islamského štátu sú posadnutí sexom. Niektorí majú dve aj tri ženy a k tomu sa snažia ešte získať ako otrokyne ženy z komunity jezídov,“ povedal Rakkáví.

Islamský štát sa uchýlil k zvláštnej rekonštrukcii mesta, keď sa pustil do premaľovania fasád na žiarivé farby. Deje sa tak aj na námestí, kde sa bežne konajú popravy a obete pribíjajú na kríž alebo im zotnú hlavu. Keď Islamský štát mesto obsadil, začal domy farbiť jeho typickou čiernou farbou. Práve to však bolo rozlišovacím znamením pre koaličných pilotov, ktorí na tieto domy zhadzovali bomby. Preto teraz začali domy v Rakke hýriť farbami od žiarivo ružovej, bielej, žltej po zelenú.

Verejné popravy v centre mesta sú už na dennom... Foto: printscreen, youtube.com
Islamský štát, islamisti, Rakka Verejné popravy v centre mesta sú už na dennom poriadku.

Cudzincov, ktorí chcú dezertovať, bez milosti zabijú

Zahraniční členovia Islamského štátu žijú v Rakke úplne oddelene od obyvateľov mesta. „Áno, pre niektorých z nich je to raj. Dostávajú veľké peniaze, pekné domy a autá,“ hovorí Rakkáví. Mnohí si to však celé predsa len predstavovali inak a sú sklamaní. Čoraz častejšie sa Rakkáví dozvedá o prípadoch, keď islamisti týchto cudzincov zabili, keď sa chystali dezertovať.

„Islamský štát zabavuje pasy a ak sa niekto pokúsi dostať sa odtiaľto von, okamžite ho bez zľutovania zabijú. Prísť do Rakky je ľahké, dostať sa z nej von však už je problém,“ uzatvára smutne Rakkáví.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #Rakka