Chcete prejsť na druhú stranu frontu? Prenesú vás tam hrivny

"Potrebujete rýchlo priepustku? To vás vyjde draho," varuje v reportáži agentúry AFP zdravotná sestra Irina z Donecka, ktorá sa vrhla na lukratívny a skorumpovaný biznis s priepustkami, dovoľujúcimi ľuďom na východe Ukrajiny prejsť z územia proruských separatistov do oblastí podliehajúcich Kyjevu a naopak.

03.03.2015 17:13
Ukrajina, Doneck Foto: ,
Staršia pani prechádza cez zničený mostík neďaleko doneckého letiska.
debata (28)

V hlavnej povstaleckej bašte Donecku visia inzeráty ponúkajúce pomoc pri vybavení priepustiek na každom rohu už od januára, keď ukrajinské úrady tento systém zriadili. Jeden z inzerátov vedie k Irine.

Mladá zdravotníčka, ktorá naďalej pracuje v jednej doneckej nemocnici, priznáva, že aby rýchlo získala priepustku, podpláca celé húfy ukrajinských činovníkov.

„Je nutné dohodnúť sa s políciou, alebo (tajnou službou) SBU v obci Velyka Novosilka,“ vysvetľuje. „Dohoda“ vyjde na najmenej 1 200 hrivien (asi 36 eur), čo zhruba zodpovedá ukrajinskej minimálnej mzde.

K penzii sa dostanú len s priepustkou

V mestečku Velyka Novosilka, vzdialenom asi 70 kilometrov od Donecka, ukrajinské úrady zriadili hlavnú kanceláriu pre vydávanie priepustiek.

Irina nie je v tejto brandži nováčikom. Keď sa ukrajinské úrady vlani v novembri rozhodli, že prestanú vyplácať na povstaleckých územiach dôchodky a ďalšie sociálne dávky a zavreli tam bankové pobočky, zdravotná sestra ponúkla svoje služby penzistom, aby im pomohla získať falošné osvedčenie, zaisťujúce vyplatenie dôchodku v obci kontrolovanej Kyjevom.

Život v Donecku je bezútešný. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Ukrajina, autobus Život v Donecku je bezútešný.

„To bývalo jednoduchšie. V Mariupoli sme našli človeka, ktorý nám pomáhal, samozrejme za peniaze. Ale kvôli vybaveniu priepustky musíte mať kontakty na ministerstve vnútra a v SBU, a to je drahšie,“ vysvetľuje.

Penzista okrem osvedčenia potrebuje aj priepustku, aby mohol dúfať, že sa k svojej penzii dostane.

Šance uspieť sú malé

Na autobusovej stanici v Donecku ponúkajú podnikaví vodiči odvoz až k najbližšiemu kontrolnému miestu v Kurachove, asi 22 kilometrov za Doneckom, čo je jedno z miest, kde ľudia môžu o priepustku oficiálne požiadať.

„Môžem vám rezervovať miesto v autobuse, ale priamo hovorím, že šance uspieť sú dosť malé. Ľudia, ktorí tam išli pred mesiacom, ešte žiadnu priepustku nedostali,“ hovorívodič Vladimir, navlečený do kozáckého odevu.

Domovy obyvateľov Donecka sa menia na ruiny. Foto: Reuters, Maxim Shemetov
UKRAINE-CRISIS/ Domovy obyvateľov Donecka sa menia na ruiny.

Každý deň odchádza od doneckej stanice štyri či päť autobusov, každý s tridsiatkou cestujúcich. Cesta stojí 70 hrivien (asi dve eurá) a v sume je zahrnutý formulár žiadosti o vydanie priepustky, ktorý rozdáva vodič.

„Ak vám schvália priepustku, privezú ju sem o tri týždne a budete si ju môcť vyzdvihnúť,“ vysvetľuje jeden z gardistov, strážiaci kontrolné miesto pri Kurachove. Pripúšťa však, že priepustiek sa vydáva veľmi málo.

Bez úplatkárstva to nejde

Zoči-voči takejto situácii nemá veľa ľudí inú možnosť, než staviť na úplatkárstvo, ktoré je na Ukrajine všadeprítomné. Niektorí uspeli aj bez sprostredkovateľov. „Vo Velyka Novosilce mám známeho, ktorý mi za tisíc hrivien vybavil priepustku za dva dni,“ chváli sa sekretárka Olga z Donecka. „Poznám ho, a tak som sa nebála, že vyhodím peniaze za nič,“ dodala mladá žena, ktorej príbuzní žijú na druhej strane frontu.

Ukrajinské úrady zaviedli tento systém, aby dostali pod kontrolu pohyb ľudí z povstaleckých územia a aby prehĺbili izoláciu separatistov. Samy však priznávajú, že tým živia korupciu, ktorá sužuje Ukrajinu už dlhé roky.

Proruský ozbrojenec v Doneckom regióne. Foto: Reuters, BAZ RATNER
Ukrajina, Debaľcevo, vojaci, armáda, vzbúrenci, separatisti, Doneck Proruský ozbrojenec v Doneckom regióne.

„Keby si niekto sťažoval, už by sme úplatkárov chytili,“ tvrdí oblastný prokurátor Oleksandr Livočka. „Ale ľudia sa nechcú sťažovať, pretože je pre nich jednoduchšie platiť, než mať naťahovačky s úradmi,“ hovorí.

„Veľa ľudí tvrdí, že Doneck už nepatrí Ukrajine. No hrivna robí zázraky a prenáša cez všetky hranice,“ ironicky poznamenáva Olga.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Kyjev #doneck #priepustky #front