Volajú ju Anjel utečencov. Mladá Maročanka zachraňuje Sýrčanov na mori

Naval Súfíová sa bez svojho mobilného telefónu ani nepohne. Osud to zariadil tak, že práve číslo tejto krehkej 27-ročnej Maročanky, ktorá vyrastala a žije na Sicílii, volajú utečenci zo Sýrie, ktorí sa na mori dostali do problémov.

29.05.2015 06:00
debata (25)

Prvýkrát sa utečenci ozvali v jedno letné ráno v roku 2013. Stovky Sýrčanov stratili orientáciu na Stredozemnom mori a do ich lode začala prenikať voda. Naval upozornila talianske pobrežné hliadky, ktoré jej vysvetlili, ako má pomôcť imigrantom nájsť údaje GPS na ich satelitnom telefóne, vďaka ktorým sa mohli záchranári orientovať. Toho letného rána pred dvoma rokmi nasledovali dlhé hodiny ticha, ale nakoniec si mohla Naval s úľavou vydýchnuť. Všetci boli živí a zdraví.

Odvtedy sa tento scenár zopakoval asi stokrát. „Volanie o pomoc môže prísť kedykoľvek. Imigranti na mori kričia: je nás päťsto, nemáme už vodu, sme na mori už desať dní,“ hovorí mladá žena, ktorej život sa stal námetom knihy Naval, anjel utečencov, ktorá vyšla nedávno v Taliansku.

V jednu májovú noc trvalo päť hodín, kým sa jej podarilo imigrantov upokojiť a získať údaje GPS o polohe lode. To je jediná informácia, ktorá má v tej chvíli význam. Všetkých 345 osôb na palube, z ktorých tretinu tvorili deti, nakoniec zachránili.

Naval opisuje telefonáty od zúfalých ľudí, ktorí uviazli na mori.

„V Taliansku sa systém prijímania utečencov pre veľký nápor rúca, ale napriek tomu je to jeden z najlepších záchranných systémov v Európe,“ tvrdí Naval, ktorá sa narodila v Maroku. Keď mala len tri týždne, prišla so svojou rodinou do Katánie pod Etnou. Od jari 2011 sa živo zaujímala o sýrsku revolúciu a trávila celé noci na sociálnych sieťach, kde nadväzovala kontakt s odporcami Bašára Asada. V marci 2013 sprevádzala ambulanciu s liekmi až do mesta Aleppo a každému tam pri stretnutí dávala svoje telefónne číslo.

Teraz si tí, ktorí chcú odísť z krajiny, vymieňajú jej telefónne číslo medzi sebou, a napriek tomu, že Naval na svojej stránke na Facebooku zverejnila číslo pobrežných hliadok, jej mobil stále vyzváňa. „Za každou drámou vidím prázdno. Prázdno, ktoré nemá zmysel. Ako si môžeme ešte v roku 2015 myslieť, že môžeme nechať ľudí plaviť sa na takýchto škrupinkách?“ pýta sa.

Večer 20. apríla bola na nábreží v Katánii medzi desiatkami novinárov, ktorí čakali na príchod 28 utečencov, ktorí prežili katastrofu spred dvoch dní a ktorá si vyžiadala takmer 900 mŕtvych. Nemá však čas, aby sa poddávala smútku: o pomoc ju žiadajú ďalší. A k tomu vystrašené telefonáty príbuzných a blízkych, ktorí chcú vedieť, či syn, matka či manžel prežili.

Párkrát sa už snažila zveriť svoj telefón svojim blízkym či priateľom, aby si trochu odpočinula. Do 24 hodín jej ho však vrátili, pretože nevydržali ten nápor. „Nevydržala by to, keby to neprijala ako svoje poslanie. Je to ťažké, ale vo svete je toľko krutosti!“ vysvetľuje kňaz Músí Zarájí, ktorý sa od roku 2003 stará o utečencov z Eritrey.

Naval študuje politológiu a privyrába si ako súdna tlmočníčka. Veľa času trávi na stanici v Katánii, odkiaľ chcú utečenci, ktorí práve priplávali, pokračovať v ceste na sever Európy, bez ohľadu na európske predpisy. „Moja práca je zablokovať prevádzačov, vysvetľovať utečencom, že si môžu vymeniť doláre v banke alebo ísť vlakom do Milána a zaobísť sa bez služieb podvodných sprostredkova­teľov,“ uvádza.

Obvineniam z napomáhania nelegálnej imigrácii sa smeje. Každý večer sa vracia späť domov, pretože rodina je pre ňu „základný pilier“. Aj jej matka by bola rada, keby Naval odpovedala na jej telefonáty tak rýchlo ako na volania utečencov stratených na mori. Dokonca si chce kúpiť satelitný telefón, aby tiež mala číslo začínajúce sa na ++88, ktoré Naval prijíma, aby reagovala v priebehu sekundy.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Sicília #utečenci #utečenecký tábor #Naval Súfiová