Gazeta.ru: Nezvestných ruských bojovníkov na Ukrajine nikto nehľadá

Ruských dobrovoľníkov, ktorí počas bojov na Donbase na východe Ukrajiny zmizli bez stopy, sa nikto nepokúša nájsť, aj keď ide o 1 500 až 2 000 nezvestných Rusov, upozornil ruský internetový denník Gazeta.ru.

25.01.2016 17:00
ukrajina, doneck Foto: ,
Konflikt v Donbase si podľa odhadov vyžiadal od apríla 2014 už viac ako 9-tisíc mŕtvych.
debata (164)

„Matka a snúbenica už poldruha roka hľadajú dvadsaťsedemročného Arťoma Averjanova z Krasnodaru, ktorý počas bojov o Slavjansk velil kozáckemu práporu. Za tú dobu zistili, že úrady im nepomôžu. Niekoľkokrát dostali ponuku ho akoby vykúpiť zo zajatia, ale boli to len falošné ponuky. Matka verí, že jej syn žije, podobne ako stovky iných matiek, ktorých synovia bez stopy zmizli počas bojov pri mestách Ilovajsk, Debaľceve či Ščastja," napísal denník.

Predvlani vo februári kozáci pomáhali pripojiť Krym k Rusku a v apríli Averjanov „dostal ďakovný list od prezidenta Putina", zaspomínala si snúbenica nezvestného Kozáka Anastasija Lapšajevová. Jej milý sa po májovom upálení odporcov kyjevskej vlády v Odese rozhodol odísť na Ukrajinu, ale sľuboval vrátiť sa na svadbu. Tú plánovali na 16. augusta.

„Snažila som sa ho prehovoriť: trošku si zabojuj a dosť. Ale hovoril, že velí práporu a nemôže povedať chalanom ‚nehnevajte sa, ale musím k mame‘," dodala Averjanova matka. Jej syn sa naposledy ozval 3. augusta.

„Zvažujeme všetky verzie okrem smrti. Aj to, že ho uväznilo nové vedenie doneckých povstalcov. Muž preliezol márnice v Donecku, bol pri exhumácii z hromadného hrobu. Syn však nie je ani v zoznamoch padlých, ani živých," opísala matka nezvestného.

Podľa denníka sa príbuzní nezvestných ruských dobrovoľníkov zhodujú na tom, že ani ruské, ani povstalecké úrady im nijako nepomáhajú. Mlčí vraj aj Kyjev aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Predstaviteľ ukrajinskej tajnej služby SBU novinám tvrdil, že Averjanov nesedí v ukrajinskom väzení: „Rusi nechápu, že majú čo do činenia so štátnym aparátom. Keby nezvestní boli vo väzení, boli by na súde a mali advokátov a dali by o sebe vedieť. Ale našou prioritou bolo oslobodiť vlastných vojakov, a preto sme vymenili 95 percent zajatcov, "vysvetlil.

Príbuzní nezvestných ruských dobrovoľníkov... Foto: Reuters, ALEXANDER ERMOCHENKO
ukrajina, doneck Príbuzní nezvestných ruských dobrovoľníkov tvdria, že ani ruské, ani povstalecké úrady im s hľadaním ich blízkych nijako nepomáhajú.

Podľa veliteľa Olega Melnikova, ktorý pôsobil v komisii pre vojnových zajatcov pri povstaleckom velení v Donecku, je v Donbase nezvestných 1 500 až 2 000 dobrovoľníkov z Ruska. Predpokladá, že nezvestných „na 99 percent" pochovali priamo na bojisku. O týchto padlých nie sú správy, pretože ich spolubojovníci o nich veľa nevedeli a príbuzní v Rusku zase nevedeli, na koho sa obrátiť.

Sám vie o prípade dvoch Rusov, zabitých pri ústupe zo Slavjanska. Ale nebol po ruke lekár, nikto nevystavil úmrtné listy, a tak ich budú päť rokov považovať za nezvestných, kým ich úrady uznajú za mŕtvych.

Ukrajinci evidujú 5 000 nezvestných, ale časť z nich môže byť nažive, vraj mohli dezertovať.

Obe znepriatelené strany si vymieňajú nielen zajatcov, ale aj mŕtvych – a tak príbuzní viac ako dvoch stoviek nezvestných ukrajinských vojakov dostali telá svojich blízkych, dodala na záver Gazeta.ru.

Konflikt v Donbase si podľa odhadov vyžiadal od apríla 2014 už viac ako 9 000 mŕtvych.

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina #Donbas #proruskí separatisti