Nepál: hory, chaos a farby

Historické skvosty a provizórne bývanie. Krajina pod Himalájami Európana zaskočí, aby si ho vzápätí až prekvapujúco rýchlo podmanila.

24.12.2016 14:00
Nepál, cestovanie
Takmer na každej z väčších ulíc je malý chrám, svätostánok so sochami božstiev poprášených žltou a červenou farbou so zapálenými vonnými tyčinkami.
debata

Na jednej strane hýri Nepál farbami a udivuje veľkoleposťou chrámov, na druhej núti k súcitu s chudobou a ľútosti nad provizóriom, v ktorom tu mnohí obyvatelia žijú aj poldruha roka po najväčšom zemetrasení, aké tu bolo doteraz zaznamenané.

Dovtedy neznáme časti krajiny sme sa ako skupina novinárok z Litvy, Lotyšska, Estónska, Slovenska, Českej republiky a Fínska vybrali objavovať a mapovať práve v súvislosti s následkami zemetrasenia z konca apríla 2015. Našimi sprievodcami a tlmočníkmi zároveň boli miestni novinári, ktorí sa do približne desaťdňového pobytu snažili zapracovať čo najviac od hlavného mesta až po dedinky v horách najviac zasiahnuté zničujúcimi otrasmi.

Sedíme v malej dodávke napratanej batožinou a z okienok sledujeme ruch naokolo. V Káthmandu sme pristáli asi pred hodinou. Cesta z letiska je našou prvou skúsenosťou s mestom, krajinou a pre mnohých tiež s ázijským kontinentom vôbec. Ulice, no hlavne najdôležitejšie tepny mesta sú plné. Autá, nákladiaky, mopedy, často s celými rodinami na palube, rikše, chodci aj pouličné psy.

Všetci chcú ísť naraz, najlepšie hneď. Motorizovaní si razia cestu trúbením, chodci a psy využívajú medzierky a chvíľky nepozornosti, aby sa preplietli cez kolóny na druhú stranu ulice a nad tým všetkým sa vznáša obrovský oblak smogu. Kulisy dopravnej špičky sú pestré, moderných budov typických pre európske veľkomestá je však pomenej, skôr sú tu menšie stavby, niektoré výrazne poznačené nedávnym zemetrasením.

Pravidlá chaosu

Na prvý pohľad totálny chaos. Čím dlhšie sa však prepletáme ulicami a uličkami, tým viac zisťujeme, že aj fungovanie mimo poriadku, na aký sme zvyknutí, má svoje pravidlá. V Nepále sa veľmi veľa činností odohráva priamo na ulici. Malé obchody s pestrým sortimentom sú z prednej strany úplne otvorené do ulice, rovnako aj rôzne dielne a krajčírske salóny. Niektorí obchodníci si svoj podnik nosia stále so sebou, z košov upevnených na ich bicykloch si môžete vybrať hrnce alebo napríklad zeleninu. Priamo na chodníkoch alebo okraji cesty sa pripravuje a predáva aj občerstvenie.

Doprava v Nepále je chaotická, nie sú...
Nepál, cestovanie Doprava v Nepále je chaotická, nie sú zriedkavosťou ani obchody na bicykloch.

My sme si vybrali trochu konzervatívnejšie posedenie v malej reštaurácii. Za približne dolár sme dostali plný tanier miestnej špeciality, taštičiek momo. Výrazná a zaujímavá chuť sa však po prvých troch zmenila na neprestávajúce pálenie, v nepálskej kuchyni je totiž pikantné takmer všetko okrem dezertov.

Povedz si cenu

Prekvapujúco rýchlo sme si zvykli na miestny rytmus, neprestajné trúbenie nám prekáža o niečo menej a dokonca aj Nepálčania sa už toľko neotáčajú za očividne európsky vyzerajúcimi ženami. Usmievajú sa, niektorí skúšajú spraviť obchod. Cesty a chodníky sa rozvetvujú tak, že bez mapy, navigácie alebo perfektného orientačného zmyslu je lepšie vyberať si iba jednoduchšie trasy. Ale nakoniec, rikša, taxík alebo ochotný obchodník je na každom rohu.

Takmer na každej z väčších ulíc je malý chrám, svätostánok so sochami božstiev poprášených žltou a červenou farbou so zapálenými vonnými tyčinkami. Chrám s farebnými modlitebnými zástavkami, ktorý sa stal naším orientačným bodom, míňame už druhýkrát, je čas pomaly sa vybrať niektorým zo smerov, ktorý by, ako si myslíme, nás mohol priviesť do nášho hotela. Ešte predtým však zaostríme na dvojicu opíc, ktorá sa premáva po múre oproti, zjavne tu nie sú prvýkrát.

Od miestnych sme sa dozvedeli, že máme zjednávať, taxikár však prijíma už našu prvú ponuku. Do štvrte Thamal s množstvom obchodov a stánkov to vraj dlho nepotrvá. Mal pravdu. Napriek chaotickej premávke po niekoľkých minútach vystupujeme rovno pred pultom zavalenom sochami, náramkami a náhrdelníkmi. Po krátkom prieskume zisťujeme, že sortiment sa opakuje, takže netreba chodiť až tak ďaleko.

Odpoveď na otázku, „Prosím vás, koľko to stojí?“ v Thamale často znie, „Povedz si cenu“. Najskôr sa obchodníkom darí nás nalomiť na druhú, maximálne tretiu ponuku, no v treťom obchode už zjednávame štýlom kto z koho. O pár uličiek ďalej už nakupujú hlavne miestni, ktorých pouliční predavači lákajú pokrikmi a voľným výberom priamo z ulice. Na jednej strane sa váži ovocie, na druhej sa zákazníčky snažia uloviť čo najlepší kúsok z kopy oblečenia.

Krásne Nepálky

Za historickým skvostom hlavného mesta námestím Bhaktapur musíme cestovať na opačnú stranu metropoly s viac ako miliónom obyvateľov. Zemetrasenie sa nevyhlo ani tomuto historickému mestu v meste. Napriek tomu jeho rozľahlosť a komplexnosť vyrážajú dych. Aj keď prší, chrámy, palác a sochy spolu s nami fotia desiatky turistov. Samozvaní sprievodcovia sa pristavia pri každej skupinke aj niekoľkokrát, aby sa uistili, či náhodou nemajú záujem o výklad a zaručené zaujímavosti, ktoré za malý poplatok ponúkajú.

Nepálske ženy v tradičnom oblečení pôsobia... Foto: Katarína Kováčová, Pravda
Nepál, cestovanie Nepálske ženy v tradičnom oblečení pôsobia veľmi žensky a upravene v každej situácii.

V zmesi prebíjajúcich sa vnemov Káthmandu ma stále mimoriadne fascinujú nepálske ženy. Hoci tradične sú v nepálskej spoločnosti muži nadradení ženám, pre mňa sú rozhodne zaujímavejšie práve ony. V pestrofarebných sárí a ich verziách, s náramkami, prsteňmi, náušnicami a neodmysliteľnou červenou značkou na čele sú neuveriteľne ženské, originálne, cudné. A krásne. Za každých okolností. Na ceste do práce aj pri kŕmení zvierat, v hlavnom meste, dedinách aj osadách, a že sme ich na ceste z Káthmandu do hôr prešli naozaj dosť.

Ďalej už len pešo

Obdobie monzúnov dáva o sebe vedieť. Od rána leje ako z krhly, teplota však veľmi neklesá. Vyjazdené koľaje na cestách sú hlbšie a hlbšie, zákruty čoraz ostrejšie a zvodidlá alebo niečo podobné, čo by naše terénne autá delilo od zrázu, pod nami akosi chýbajú.

Dosť často stojíme, keďže zemetrasenie či zosuvy spravili svoje. Miestni sa snažia cesty sprejazdniť, ale prirodzene svojím tempom. Náš vodič však stále tvrdí, že toto ešte stále nie sú tie najhoršie cesty v krajine. Zatiaľ čo ja miestami zatváram oči, on pokojne počúva hity indickej popmusic v rádiu. Aj keď to už-už vyzerá na zrážku, nájde miestečko, cez ktoré prejde.

Zemetrasenie sa nevyhlo ani historickému...
Nepál, cestovanie Zemetrasenie sa nevyhlo ani historickému skvostu, námestiu Bhaktapur. Napriek tomu zostalo jedným z najväčších turistických lákadiel.

Indické piesne vystriedala Tracy Chapman. Na ceste sme už niekoľko hodín a stúpame pre nás do nevídaných nadmorských výšok, keď nám sprievodca oznamuje, že v tom najväčšom lejaku musíme vystúpiť, pretože ďalej sa už dá ísť iba pešo. Stúpame teda po uzučkom chodníku, ktorý sa miestami mení skôr na potok.

Šmýka sa, zachytiť sa nie je čoho, navyše so stúpajúcou výškou čoraz viac lapáme po dychu. Zrazu sa pred nami črtajú prvé provizórne domčeky niekdajšej sústavy menších osád Thami. Vítajú nás usmiate deti v žabkách a igelitových pršiplášťoch, chichotajúce sa na tom, ako s trekingovou výbavou ledva fučíme. Deti rovnakú cestu absolvujú každý deň prinajmenšom dvakrát, do školy a späť.

Najväčšie obavy? Z prírody

V rozostavanom komunitnom centre nás už čaká väčšina obyvateľov. Najskôr sa ostýchajú, no po pár minútach už jeden cez druhého spomínajú na deň, keď ich domov zničilo zemetrasenie. Stratili väčšinou všetko, tým šťastnejším zostali všetci členovia rodiny. Niektorí chcú stoj čo stoj zostať, iní uvažujú, že sa presťahujú. Deti počas rozprávania najviac zaujímajú naše fotoaparáty a diktafóny. Po chvíľke pozorovania hostí sa však vracajú späť k hre na stavenisku.

Úpätie nepálskych svahov s provizórnymi domčekmi. Foto: Pravda, Katarína Kováčová
Nepál, cestovanie Úpätie nepálskych svahov s provizórnymi domčekmi.

O pár kilometrov ďalej ďalšia dedina a ďalšie príbehy. Na úpätiach kopcov sa v spoza mrakov vykúkajúcich lúčoch lesknú plechové strechy provizórnych domčekov. Ľudia sú tu zvyknutí na tvrdšie podmienky. Stačí sa pozrieť na ženy s obrovskými košmi pripevnenými na hlave, v ktorých prenášajú zeleninu alebo hoci aj piesok. Z ich slov však cítiť obavy, nie pred nedostatkom či prácou, ale tým, že sa zem môže kedykoľvek znovu začať triasť.

Azda aj na celý život…

Väčšina potrebných čaká s opravou príbytkov alebo so stavbou nových na peniaze, ktoré im sľúbila vláda a ktoré zatiaľ stále viaznu. Niektorí sa však pustili do renovácie sami aj napriek tomu, že netušia, kedy a či vôbec príspevky od štátu dostanú. V jednej dedine sme sa tak stretli so ženou, ktorá s dvoma malými dcérkami žije v plechovej chatrči a čaká, čo bude, aj so starším manželským párom, ktorý stavia nanovo.

V mnohých provizórnych plechových domčekoch zostali žiť iba ženy s deťmi. Najčastejšia odpoveď na otázku: Kde máte manžela? Znie: Pracuje v hlavnom meste ako šofér. Muži zarábajú a ženy musia zvládať všetko ostatné. Starostlivosť o prechodný domov, zvieratá, ktoré sú jeho súčasťou, terasovité políčka na kopcoch všade naokolo a samozrejme deti. Tie sú azda ako v každej krajine aj tu najbezprostred­nejšie. Nakúkajú nám do zápisníkov a tie odvážnejšie sa chcú aj fotiť. Najviac sa ale tešili, keď si hneď mohli pozrieť svoje fotografie na displejoch fotoaparátov alebo mobilov.

Zemetrasenie sa nevyhlo ani historickému...
Zemetrasenie sa nevyhlo ani historickému...
+9Zemetrasenie sa nevyhlo ani historickému...

Ženy v Nepále, najmä na vidieku, sú väčšinou „v domácnosti.“ A „kariéru“ robí iba málo z nich. Napriek tomu sa nesťažujú a považujú to za bežné. Rovnako ako sa nesťažuje väčšina obyvateľov, s ktorými sme sa stretli pre nás v nepredstaviteľnom provizóriu. Nepál tak cestovateľov neohúri iba priamo na mieste, ale aj dlho po návrate do Európy. Azda aj na celý život. Tí, čo videli aj trochu viac ako štíty a vysokohorské tábory, nemôžu neprehodnotiť svoj doterajší rebríček životných hodnôt.

Cesta redaktorky sa uskutočnila v spolupráci s Platformou MVRO v rámci projektu Európsky rok rozvoja 2015: Médiá pre rozvoj s finančnou podporou Európskej komisie a SlovakAid.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Nepál