Huby nás všetkých prežijú

Huby sú na Slovensku populárne. Je to záľuba gurmánska a najmä zberateľská. Huby sú vášňou a koníčkom, hrozbou aj radosťou. Pre Ivonu Kautmanovú sú aj pracovnou náplňou.

26.08.2014 06:00
Ivona Kautmanová Foto: ,
Ivona Kautmanová.
debata (6)

Stala sa našou hubárskou celebritou, vie o hubách všetko, poskytuje rady aj návody, ale najmä huby skúma a v depozitoch Slovenského národného múzea opatruje ich vzácne exempláre. Porozprávala nám, čo je v starodávnom svete húb nového.

Fasciklov so sušenými hubami je v múzeu na stovky. Niektoré vzácne exempláre sú dokonca v trezore. Aká je vaša pracovná náplň – robíte iné v lete a iné v zime? Zbierate, či vedecky skúmate?
V lete, ak huby rastú, chodím do terénu zbierať ich. Huby sa potom vysušia a uložia do herbára. V zime sedím v kancelárii, určujem, píšem články a podobne.

Nedávno huby už všade rástli, len na Záhorí nie. Hubári boli nervózni, ale zdá sa, že už na celom Slovensku vypukla hubárska sezóna. Má nejaké pravidlá?
Väčšinou sa začína až v septembri. Po iné roky prvá vlna húb prichádza na Petra a Pavla, vtedy, keď je koniec školského roku, v auguste nastáva útlm a v septembri príde druhá vlna – hlavná hubárska sezóna. Ťahá sa potom do októbra až novembra. Tento rok je zvláštny, takto sa to podarí raz za 5–7 rokov: v auguste je teplo, do teplej zeme trochu zaprší, trochu sa to presuší a znova… Presne tak sa to dialo tento roka a to sa hubám veľmi páči. Čiže, keď huby začnú rásť v auguste, je to zriedkavý rok. Vtedy rastú práve aj tie veľmi vzácne farebné huby. V týchto dňoch už rastú na celom Slovensku, Záhorie bolo posledné.

Jelenkovka pálčivá patrí k najkrajším ozdobám...
Poschodové hríby smrekové občas nachádzajú...
+3Poschodové hríby smrekové občas nachádzajú...

Ale práve tam na niektorých miestach poprášili lesy proti škodcom a hubárom skazili zber. Bolo to nutné tak načasovať? Mohli by z jedenia poprášených húb aj zomrieť?
Určite by nezomreli, ale huby vedia vychytávať dôsledne ťažké kovy, rádioaktivitu a jedy z pôdy, takže – kým sa postrek nerozloží, trvá to 28 dní, tak by som to nejedla. Myslím si ale, že mohli prášiť inokedy. Nikde nepovedali, proti akému hmyzu sa vlastne striekalo a hmyz, čo žerie borovice, tam bol iste už dávnejšie.

Takže na postriekaných miestach až o mesiac… Dajú sa huby nachádzať po celý rok?
Okrem najtuhších mrazov, keď je mínus dvadsať a meter snehu. Sú zimné druhy húb ako napríklad hliva ustricová, či plamienka zimná. V obdobiach odmäku ich možno zbierať.

Je to všade na svete podobne? Mávate medzinárodné sympóziá hubárov?
Áno, hubári a mykológovia sú všade na svete. Stretávame sa na medzinárodných konferenciách. Napríklad Európska mykologická konferencia býva každé dva roky, Svetový kongres býva každé štyri roky. Ale mávame aj menšie stretnutia, napríklad českí a slovenskí hubári sa stretajú každý rok na jar a každé dva roky býva Česko-slovenská mykologická konferencia.

Ako to je s halucinogénnymi hubami? Je niečo v hubárstve trestné?
Áno, psilocybín, ktorý obsahujú napríklad holohlavce, je na zozname kontrolovaných substancií v zmysle zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch. Preto je držanie a šírenie týchto húb trestné.

Toto sú teda zakázané huby a ktoré sú ohrozené?
Na Slovensku je asi sedemdesiat druhov húb chránených Zákonom o ochrane prírody (možno nájsť na internete aj s príslušnými pokutami).

Trestá sa, hoci ich hubári pekne odrežú a nechajú podhubie?
Zákon takto neuvažuje, hoci človek hubu neohrozí, ani keď ju vytrhne celú. Huba nemá korienky, predstavte si, ako keby bol v zemi veľký strom a huby sú jeho jabĺčka. Keď odtrhnete jabĺčko z jablone, stromu neublížite, ale zákon sa nemôže takto hrať so slovíčkami, čiže to je jednoznačné. Na Slovensku ale máme asi štyri tisíc zdokumentovaných druhov húb. Každý rok objavujeme nové a nové druhy. Sú odhady, že by mohlo byť u nás až sedem tisíc druhov húb. Je teda čo zbierať.

Mykologička Ivona Kautmanová, Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Ivona Kautmanová Mykologička Ivona Kautmanová,

Niekedy huby tak dlho nerastú, že hubári začínajú pochybovať, či sa ešte vôbec objavia. Mali ste niekedy strach, že huby celkom vymiznú?
Huby nás určite prežijú a budú jednou z posledných skupín organizmov, ktoré prežijú – ak by bol život na Zemi ohrozený.

Ako sa huby stali vašou profesionálnou náplňou? Aký široký je pojem huby? Patria tam aj plesne? Spolupracujete aj s farmáciou? S medicínou?
Pracujem s konkrétnymi skupinami húb, napríklad s ohrozenými a chránenými druhmi, či druhmi, ktoré rastú na lúkach a pasienkoch. Vyštudovala som biológiu, odbor všeobecnej biológie, špecializácia cytológia. S takouto špecializáciou sa môžete zamestnať na rôznych miestach. ja som mala šťastie, že sa uvoľnilo miesto mykológa v SNM a ja som ho získala… Medzi huby patria aj plesne, sneti, hrdze a dokonca aj kvasinky, ktoré kvasia chlieb či pivo. S farmáciu a medicínou spolupracujem len veľmi okrajovo, ak potrebujú niečo konzultovať, inak nie.

Má Európska únia špeciálne požiadavky na huby a hubárov? Nevyžaduje ideálne tvary, miery?
To nie.

Asi im huby až tak neležia na srdci, keďže v niektorých krajinách Európy vraj vôbec nie je zvykom ich zbierať. Ako by vyzerala hubárska mapa Európy? Prípadne sveta?
Hubárske národy sú predovšetkým Slovania, čiže Rusi, Poliaci, Ukrajinci, Bielorusi, Česi, Slováci a iní by boli vyznačení červenou. Podobne aj Čína, Japonsko, Vietnam a iné národy východnej Ázie. Slabšou farbou by boli vyznačení Francúzi a Taliani, ktorí zbierajú iba vybrané druhy húb. Angličania, Nemci, Škandinávci, anglosaské národy vôbec nemajú tradíciu zbierania húb. Ani v Južnej Amerike pôvodní obyvatelia veľmi nezbierali huby na jedenie, skôr len halucinogénne druhy, na šamanské účely. Ako je to v Afrike, ťažko povedať, tam je veľa rôznych kultúr, mnohé z nich huby konzumujú.

Vplýva extrémne počasie na výskyt húb? Objavujú sa nové druhy? Zanikajú niektoré?
Počasie na huby vplýva, ale my to vieme len ťažko posúdiť. Ak sa totiž neobjavia plodnice húb, neznamená to, že huba v pôde už neexistuje. Podhubie môže ďalej žiť, len neplodí. Ale s otepľovaním sa u nás zjavujú niektoré druhy, ktoré sú bežné v Stredomorí.

Signalizujú huby, či sa zlepšuje alebo zhoršuje životné prostredie? Je na to konkrétny prípad zo Slovenska?
Určite áno, veľa mykoríznych húb (vyskytujú sa v prepojení s inou rastlinou či stromom), ako sú dubáky, masliaky, plávky, rýdziky a muchotrávky v lese znamená, že les je zdravý. Ak takéto druhy v lese chýbajú, niečo nie je v poriadku. Huby napríklad neznášajú chemické znečistenie, kyslé dažde.

Existuje niekde na Slovensku alebo vo svete špecializovaná hubárska reštaurácia? Kde ste jedli najlepšie upravené huby?
Neviem, ale na Slovensku dostanete na mnohých miestach výborné jedlá z lesných húb. Keď som bola v relácii Nebíčko v papuľke, Jaroslav Žídek uvaril takú kulajdu (hubovú polievku), že lepšiu som asi v živote nejedla.

Huby sa vraj riadia záhadnými signálmi z vesmíru – potvrdilo sa niečo také? Hovorí sa o vplyve mesiaca na rast húb. Nie sú to vlastne mimozemšťania?
Určite sú! Ale mesiac, alebo niečo iné, ich určite ovplyvňuje, pretože dokážu plodiť synchronizovane aj na miestach, kde iné vplyvy možno vylúčiť. Napríklad niektoré huby vám narastú doma v kvetináči a aj tieto huby sa vedia nejako záhadne dohodnúť a po celom Slovensku začnú rásť – aj niekde v klimatizovanej kancelárii – odrazu. To je záhada.

Sú huby pre umelcov inšpirujúce? Maľujú ich ešte výtvarníci? Aj váš manžel je výtvarník…
Príroda je pre umelcov trvalým zdrojom inšpirácie. Aj pre môjho manžela. Keď ho poprosím, aby mi namaľoval nejaký hríb, urobí to veľmi pekne, ale on radšej maľuje zvieratá.

Vy sama ste niekedy stvárňovali huby inak ako vedecky či kuchársky?
Huby fotím, ale skôr pre dokumentáciu. Moje fotky nie sú veľmi krásne – na rozdiel od mnohých iných hubárov fotografov, ktorí fotia na vysoko profesionálnej úrovni, môžete ich vidieť napríklad na adrese Nahuby.sk.

Aký je váš najlepší hubársky recept?
Nemám jeden najlepší recept. Ale veľa ľudí, ktorí boli presvedčení, že huby nejedia a nebudú jesť, som naučila jesť rýdziky pravé, jednoducho do chrumkavá opečené na oleji a trochu posolené… Huby suším, mrazím aj nakladám do octu.

Na Slovensku sa mnohí ľudia volajú podľa húb – Hríb, Plávka, Huba, Hubáček. Stretli ste sa s stým, že by sa niekto volal po jedovatej hube?
Nie žiadneho pána Muchotrávku ani Pavučinovca nepoznám, ale možno sa niekto volá Satan.

Majú sa hubári navzájom radi? Spájajú sa, alebo sú to rivali?
Majú sa radi, celkom iste, aj keď sa niekedy povadia o svoje obľúbené miesta. Ale inak sme dobrá partia.

Kedy ste boli po prvý raz na hubách?
Možno u starých rodičov na Zvolenskej priehrade, keď som mala asi päť rokov. Rástlo tam strašne veľa kuriatok, takže aj my celkom malí sme ich videli a mohli zbierať…

Najdrahšie huby sú hľuzovky?
Určite hľuzovky, najmä hľuzovka biela Tuber magnatum. Tá rastie iba v severnom Taliansku a trochu aj v Slovinsku a jednotlivé kusy sa dražia za stovky až tisíce eur. Ale aj liečivá huba žezlovka čínska je veľmi drahá. Vlani sa našiel rekordný kus hľuzovky, dávali až desaťtisíce eur za tú jednu hubu. Kúpila ju známa reštaurácia v Španielsku, ktorá si tak získala obrovskú reklamu, lebo všade sa o tom písalo.

Sú hubári aj medzi mladými, alebo je to už dožívajúci koníček?
Kdeže, na Slovensku máme mnoho mladých hubárov amatérov aj profesionálnych mykológov a keď sa pozrieme na internet, tak vidno, že to tam naozaj žije.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #huby #Ivona Kautmanová