Aj paleontológovia majú medzi dinosaurami obľúbencov

Do pracovnej náplne paleontológov patrí štúdium fosílií, rôznych stôp, brlohov vyhynutých zvierat, častí tiel, fosilizovaných výkalov a chemických rezíduí. Alexej Vladimirovič Lopatin z Borisjakovho paleontologického inštitútu Ruskej akadémie vied (RAV) si tyká s najstaršími dejinami našej planéty a pozná po mene hociktorého prehistorického jaštera.

12.09.2014 13:00
debata
Paleontológ Alexej V. Lopatin.
Alexej V. Lopatin, paleontológ, Dinosaurium, dinosaury Paleontológ Alexej V. Lopatin.

Do Bratislavy pricestoval, aby sprevádzal unikátnu výstavu Dinosaurium, ktorá v Inchebe predstaví návštevníkom pravé kostry a fosílie staré aj 300-miliónov rokov.

Pojmy paleontológia a archeológia sa niekedy zamieňajú…
Archeológia sa sústreďuje na život ľudí v dávnych dobách. Objasňuje pôvod a vývoj ľudskej kultúry, histórie, správania… Paleontológia skúma staršie formy života, napríklad dinosaury, ktoré boli na Zemi pred ľuďmi.

Ako paleontológ pracuje?
Pri práci nám pomáha tafonómia – veda skúmajúca vznik fosílií a spôsob ich zachovania v rozličných podmienkach. Najprv musíme preskúmať podložie a sedimenty. Ak poznáme charakteristické znaky ukladania sedimentu a vieme, kde sa nachádza – na súši, v jazere alebo v mori, dokážeme predpokladať, či sa na danom mieste oplatí hľadať. Práca so samotným nálezom je veľmi zložitá a zdĺhavá. Horné vrstvy zeminy sa odhrabávajú pomocou lopát alebo buldozérov, ale hlbšie vrstvy musíme odstraňovať opatrne pomocou ihiel a štetcov. Nájdené kosti zalievame špeciálnou zmesou silikónu, odvezieme z miesta nálezu a po kostičkách skladáme do konečnej podoby, v akej skelet dinosaurus mal.

Akým spôsobom sa kosti dinosaurov konzervujú, aby sa dali ako výstava Dinosaurium voziť bez poškodenia?
Kosti nachádzame v rôznych štádiách zachovanosti, niektoré sú skamenené, iné sú krehkejšie. Ošetrujeme ich špeciálnou lepidlovým roztokom, ktorý ich spevňuje. Je však veľmi dôležité udržiavať aj stálu teplotu a presne stanovenú vlhkosť, na čo upozorňujeme aj vystavovateľov, ktorí Dinosaurium inštalujú. Veríme, že sa tu kostiam nič nestane, keď sa zachovali už 70 miliónov rokov.

Akú časť zbierky Borisjakovho inštitútu ste priniesli do Bratislavy?
Výstava Dinosaurium obsahuje to najzaujímavejšie a najunikátnejšie z nášho múza. Všetky naše skelety sú známe tým, že sú takmer celé autentické. Nič podobné na svete už neuvidíte. Vo svete sú, samozrejme, na mnohých výstavách kópie, ale to už nie je ono. Podobne ako kópia Rembrandta nie je originál. Sú tu špeciálne exempláre. Vedľa je napríklad kostra mladého tarbosaura. Mladšie tarbosaury boli nebezpečnejšie dravce ako dospelé. Rodičia sa totiž živili zdochlinami, čiže plnili funkciu akýchsi prehistorických hygienikov, na rozdiel od mladých, ktoré samé poľovali.

Výstava Dinosaurium navštívila v roku 2013...
Exponáty sú zapožičané z Borisjakovho...
+9Exponáty sú zapožičané z Borisjakovho...

Koľko dinosaurov a fosílií vlastní Paleontologický inštitút RAV?
Naše múzeum je jedno z troch najväčších paleontologických múzeí na svete. Máme čo ukázať, aj keď sa vo svete koná naraz niekoľko výstav z našich exponátov. V našej zbierke je aj niekoľko obrovských dinosaurov, ktoré nie je nemožné vyviezť z múzea. Dohromady naša zbierka obsahuje stovky exponátov.

Ktorý je váš najobľúbenejší dinosaurus?
Mne je najsympatickejší tarbosaurus. Pri východe z tejto výstavy ho môžete vidieť v celej jeho mohutnosti. Je to symbol mongolskej paleontológie a keďže aj ja sám som dlho pracoval práve v tejto krajine, má pre mňa špeciálny význam – nie len vedecký, ale aj osobný. Na vlastné oči som totiž videl jeho nálezisko a pracoval som pri odkrývaní jeho kostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #Rusko #fosílie #paleontológ