Cesar Millan: Psy nám vidia rovno do duše

El Perrero z Mexika, znalec psej duše, zariekavač psov - to všetko je Cesar Millan. Drobný chlapík, ktorý pred rokmi emigroval do USA, bez toho, aby vedel čo len slovíčko po anglicky. Úspešnú kariéru odštartoval, keď v roku 1994 začal trénovať psa Willa Smitha. Hollywoodske hviezdy si psieho psychológa samouka začali odporúčať.

06.03.2017 07:00
Cesar Milan, pes Foto:
Keď psom pripisujeme ľudské potreby a emócie, dostávame sa do problému. Pes môže byť rovnako inteligentný ako batoľa, ale nerozumie intelektuálnym argumentom, hovorí Cesar Millan.
debata

S výcvikom domácich maznáčikov pomáhal zakladateľovi Facebooku Markovi Zuckerbergovi, televíznej moderátorke Oprah Winfrey, herečkám Charlize Theron či Scarlet Johansson, speváčke Pink či hercom Vinovi Dieselovi a Nicolasovi Cageovi. Z Mexičana, ktorý sa narodil ako César Felipe Millán Favela, je dnes televízna celebrita s vlastným programom na kanáli National Geographic.

Sledujú ho milióny ľudí na celom svete. Cesar založil psie psychologické centrum a dokáže vraj skrotiť akéhokoľvek psa. Od konca februára je El Perrero na turné po 16 európskych krajinách. 25. marca uvedie svoju psiu šou aj na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.

Na Slovensku budete vystupovať prvýkrát. Čo máme od vašej šou očakávať?
Moja nová šou sa volá Once Upon a Dog (vo voľnom preklade: Bol raz jeden pes). Publikum v nej vstúpi do rozprávkového dobrodružstva psieho života… uvidí ho očami a dušou psa. Je to šou okorenená humorom a anekdotami o tom, ako mať šťastný vzťah so svojím psom. Verím, že ľudia sa pobavia i poučia zároveň.

Môžu si azda návštevníci priviesť svojho psa? Aké psy vlastne budete cvičiť?
Budem trénovať psy, ktoré mi vopred vybrali producenti šou. Tie psy nestretnem skôr, ako prídu na javisko, takže táto časť večera bude celkom spontánna. Žiadame ľudí, aby sem nevodili vlastné psy, samozrejme, s výnimkou asistenčných psov.

zväčšiť Musíte byť silným vodcom svorky, tvrdí Millan. Foto: NUCOAST PRODUCTION
Cesar Milan, pes Musíte byť silným vodcom svorky, tvrdí Millan.

V rámci vášho turné navštívite 16 miest v rôznych krajinách, od Amsterdamu cez Hamburg, Berlín, Prahu, Budapešť, Bukurešť, Bratislavu až po Londýn. Majú všade so psami rovnaké problémy alebo sa líšia?

Najväčší rozdiel vidím medzi viac urbanizovanými a skôr vidieckymi krajinami. V „modernizovaných“ krajinách akoby ľudia mali menšie spojenie s prírodou, takže si neuvedomujú inštinkty, nie sú na ne naladení. Pritom psy sú inštinktívne tvory. Ak chcete rozumieť svojmu psovi a jeho potrebám, musíte chápať inštinktívny svet, v ktorom žije. Čo majú ľudia všade spoločné, je ich láska k psom. To puto, ktoré ich k psom viaže desiatky tisíc rokov. Prekračuje hranice a jazyky.

Povedali ste, že v Mexiku sú síce psy vychudnuté, ale bez problémov, zato v Amerike sú psy vykŕmené a vy musíte naprávať ich správanie a liečiť im psychiku. Preto je aj vaša šou taká úspešná. Ako veľmi ste žartovali a zveličovali alebo je to v USA so psami a ich majiteľmi naozaj také zlé? A čo v iných krajinách? Ako je to trebárs v Nemecku či Anglicku?

Zdá sa, že čím viac je krajina urbanizovaná a rozvinutá, tým viac problémov so správaním psy majú. Čiastočne je to preto, že ľudia zabúdajú nechať psy byť psami a čiastočne tým, že majú menej času, aby sa k psom správali čisto inštinktívne, napríklad na prechádzke. Nemecko a Anglicko sú v tomto veľmi podobné USA.

Najväčším rozdielom je, že v Nemecku sa nezbavujú psov tak, že by ich dávali do útulkov, a dokonca testujú ľudí, kým si adoptujú psa, čo považujem za dobrú vec. Pokiaľ ide o zveličovanie, samozrejme, trochu to preháňam. Ale keď som prvýkrát prišiel do USA, hneď som si všimol, aké sú tam psy bacuľaté a neposlušné.

zväčšiť Správne poradie je: cvičenie, disciplína,... Foto: NUCOAST PRODUCTION
Cesar Milan, pes Správne poradie je: cvičenie, disciplína, láska. Ak ho dodržíte, bude to fungovať.

V každej krajine majú v obľube iné psie plemená. Od čoho to závisí? Odráža sa v tom aj mentalita národa? Aká je najpopulárnejšia rasa psa v USA? A v Mexiku?
V USA vidím všetky rasy psov, veľmi populárne sú aj krížence. Ako top rasy sa však striedajú nemecký ovčiak a retriever, zlatý aj labrador. V Mexiku sú všetky pouličné psy zmiešané, no verte tomu, či nie, medzi najpopulárnejšie patria čivavy. Zrejme to súvisí s hrdosťou na „domáci tím“, pretože čivava je mexická rasa pomenovaná po jednom z našich štátov, odkiaľ pochádza. V USA aj Mexiku do top desiatky vždy patria aj maltezáci, husky a pitbully. Ale to je všetko zovšeobecňovanie. Mentalitu národa neodráža ani tak to, aké rasy sú tu populárne, ale skôr správanie k všetkým zvieratám.

Často hovoríte, že netrénujete psy, ale ľudí. Psy rehabilitujete. Naozaj je chyba vždy v ľuďoch? Neexistuje u psa zlá povaha?
Sú prípady, keď sa psy narodia s takou mentálnou kondíciou, ktorá ich robí agresívnymi a netrénovateľnámi – ale je ich naozaj veľmi, veľmi málo. Videl som menej ako hŕstku takých psov spomedzi tisícov, ktoré som cvičil. Inak – áno, naše psy odrážajú našu energiu a niečo si z nás berú. Veľmi ľahko pokazíme ich správanie, ak neporozumieme tomu, ako rozmýšľajú a ako posilňujeme práve ich neželané správanie.

Pri práci vám asistuje váš vlastný pitbull Junior. Ako ste ho to naučili?
Ak vychovávate psa tak, aby bol bezstarostný a vyrovnaný, naozaj ho nemusíte učiť, ako niečo robiť. Junior sa veľa naučil od môjho pitbulla Daddyho, ktorý ho vycvičil vo všetkom okrem vlámania sa do bytu. Skôr je to však otázka prípravy psa, aby vedel zvládnuť akúkoľvek situáciu – aby sa nerozrušil, keď je v okolí veľa ľudí či iných psov, aby neútočil, keď iný pes začne byť dotieravý alebo agresívny, a aby sa sústredil na mňa, takže keď mu poviem, aby niečo urobil, tak to urobí. Junior ma stále sleduje a z môjho správania vie, čo má robiť.

Dokáže to naozaj každý pes alebo ste mali šťastie, že ste našli práve Juniora?
Samozrejme, že to dokáže každý pes – to totiž psy ako zvieratá žijúce vo svorke robia. Znova, kľúčom je človek – aby toho bol schopný on a vedel vytvoriť taký vzťah so svojím psom, kde je to možné. Isteže, sú aj výnimočné psy, ktoré sa dostanú ešte ďalej, a taký bol môj Daddy. Ak Junior bol na stupnici kdesi okolo sedmičky, Daddy dosiahol možno 15 alebo 20. Vždy vedel, čo robiť v každej situácii, či už som to ja vedel, alebo nie.

zväčšiť Vychovávať neposlušné psy pomáha Cesarovi jeho... Foto: NUCOAST PRODUCTION
Cesar Milan, pes Vychovávať neposlušné psy pomáha Cesarovi jeho pitbull Junior aj lama z farmy.

Varujete pred poľudšťovaním psov. Prečo sa o to vôbec ľudia snažia?
Čiastočne je to výsledok akejsi dobrej tendencie v ľuďoch: byť empatický. Na to treba pochopiť aj pohľad niekoho iného a vidieť svet tak, ako ho vidia iní. Samozrejme, funguje to medzi dvoma ľuďmi z odlišných krajín alebo pomerov. Keď ide o zvieratá, začíname ich správaniu pripisovať ľudské potreby a emócie a práve tu sa dostávame do problému.

Hoci váš pes môže byť rovnako inteligentný ako batoľa – alebo aj inteligentnejší – stále nemá schopnosť porozumieť logickým či intelektuálnym argumentom alebo dokonca usúdiť, prečo chcete, aby niečo robil alebo nerobil. Môžete povedať dieťaťu: „Nezjedz všetky cukríky, pretože potom nezješ večeru,“ a dieťa možno naozaj prestane jesť cukríky. Psovi to nemôžete povedať, môžete ho len naučiť, aby sa nedotkol maškŕt, kým mu ich neponúknete. Potom musíme dôsledne upevňovať toto pravidlo, inak naň pes zabudne alebo bude testovať, či stále platí.

Nie ste proti tomu, aby ľudia na psa hovorili ako na človeka, ale nemajú ho obliekať do ľudských šiat, farbiť mu srsť… Čo najabsurdnejšie ľudia psom robia?
Čítal som o ľuďoch, ktorí organizovali psie svadby, kompletné, dokonca aj s pozvanými hosťami, so smokingom a šatami pre nevestu, kyticou a svadobnými prsteňmi, nič nechýbalo. Je to v poriadku, ak si to môžete dovoliť a naozaj to chcete, hoci je dobré pamätať si, že takéto veci sú pre ľudí, nie pre psy. Jediné, čo z toho pes pochopí, je rozruch okolo tej udalosti. Inak to preňho nič neznamená. Je to predsa zjavné!

Aké ďalšie chyby ľudia robia? Ktoré sú najnebezpečnejšie?
Najväčšia chyba je, keď ľudia predpokladajú, že ich psy myslia ako malí ľudia a že s nimi môžu vyjednávať o ich správaní. Ale tak to nefunguje. Vysvetľovať psovi „prečo“ je celkom zbytočné. Ak chcete zmeniť jeho správanie, musíte zapojiť jeho inštinkty.

To vedie k ďalšej chybe: ľudia dávajú psovi jedine lásku. Neuvedomujú si, že láska posilňuje ich správanie, takže ak ju psovi dávate v nesprávnom čase, upevňujete tým jeho neželané správanie. Milujem svoje psy a dávam im lásku celý čas, ale musí to byť v pravý čas, inak budú zmätené.

Tvrdíte, že pes neomylne spozná, kto je aký človek. Nezaujíma ho, ako vyzerá, či je bohatý, aké má auto, ale vidí nám rovno do duše. Platí to o každom psovi?
Áno. Psy, tak ako všetky zvieratá, komunikujú prostredníctvom energie a reči tela a práve na ňu reagujú. Môžete byť najbohatším človekom na Zemi, ale ak vyžarujete negatívnu alebo nestabilnú energiu, odstrašíte každého psa. Nemusíte vlastniť vôbec nič, len vyžarovať správnu energiu, a psy za vami pôjdu na kraj sveta.

Existujú aj menej vnímavé psy?
Len v tom zmysle, že existujú aj viac vnímavé psy. Myslím tým, že všetky psy majú určitú minimálnu schopnosť čítať našu energiu. Niektoré psy sú bojazlivejšie alebo nervóznejšie, takže reagujú silnejšie na negatívnu či nestabilnú energiu alebo náhlu zmenu energie.

Ako sa psy tejto schopnosti naučili?
Vedci to ešte celkom presne nevedia, ale psy majú veľa schopností, ktoré pravdepodobne získali vďaka svojmu dlhému súžitiu s ľuďmi. Či už zámerne, alebo nie, do psov sme selektívnym chovom zasiali určité črty a schopnosti. Nebolo by veľkým prekvapením, ak by sa ukázalo, že v celej histórii sme favorizovali psy, ktoré vyzerali ako dobrí znalci ľudského charakteru. Takže tie mali viac šteniatok a my sme sa viac obklopovali psami, ktoré práve toto ovládali.

Dokážu to aj mačky?
Nie som expert na mačky, ale predpokladám, že sú schopné toho istého – akurát sa vyhýbajú ľuďom. Komunikujú síce rovnakým spôsobom ako psy – prostredníctvom energie a reči tela, ale sú to osamelí lovci, nie zvieratá žijúce vo svorke.

Preto možno reagujú negatívnejšie na ľudí s neutrálnou energiou a viac sa naviažu na jedného či dvoch obľúbených ľudí, namiesto toho, aby si vytvorili vzťahy s viacerými ľuďmi. Domestikovali sme síce aj mačky, ale neboli to tradiční domáci miláčikovia, skôr nezávislí lovci hlodavcov.

Ako máme správne komunikovať so psom? Vy propagujete pokojnú energiu, ale tá nie je vlastná každému človeku. Ak nie je človek pokojný, nemal by mať psa?
Psy nás skvele dokážu naučiť byť pokojnými. Fungujú totiž ako malé varovné systémy, ak pokojní nie sme. Veľa výskumov dokázalo, že psy majú upokojujúci účinok na ľudí v stresujúcich situáciách. Nepovedal by som, že ľudia, ktorí nie sú pokojní, by nikdy nemali mať psa – pes ich to môže naučiť, len mu to musia dovoliť.

Čo keď sa neznášajú dva psy navzájom v jednej domácnosti? Poradíte si aj s tým?
Pýtali ste sa ma na poľudšťovanie psov. Toto je skvelý príklad, pretože neplatí, že by psy nenávideli jeden druhého. Len my si to tak vysvetľujeme: „Ó, raz sa pobili, nemajú sa radi.“ Nie pobili sa, pretože sušienka padla na dlážku medzi nich alebo jeden z nich raz nerešpektoval priestor toho druhého. Ale hneď ako sa bitka skončila, je po nej.

Jeden pes „vyhral“, druhý „prehral“, vybavené. Takže moja rada v takýchto situáciách je, že by ste na bitku mali zabudnúť rovnako, ako to urobili psy. Ak sa začnete báť a predpokladať ďalší boj, len vytvoríte napätú energiu, ktorá povedie k ďalšej bitke, pretože psy vycítia napätie. Musíte byť silným vodcom svorky a uistiť sa, že psy akceptujú vaše pravidlá správania v dome a nie, že si ich stanovujú samy.

Úplne najhoršie, čo v tejto situácii môžete urobiť, je oddeliť psy – najmä ak ide o jednu domácnosť. Vidím, že práve toto ľudia stále robia, ale to len vytvára dve separátne „teritóriá“. Každý pes tak stále cíti a počuje, možno aj vidí, druhého psa a jeho teritórium, čo len posilní ich vzájomnú agresivitu. Je to najrýchlejší spôsob, ako problém ešte zhoršiť.

Pre vás je láska k psovi až po cvičení a disciplíne. Prečo nemôže byť láska na prvom mieste?
Láska je odmena a odmena psovi hovorí: „Prosím, rob ďalej to, čo robíš práve teraz.“ Ak ste neznížili psov výdaj energie cvičením, ale dali ste mu lásku, hovoríte psovi, že má byť vzrušený celý čas. Ak ste psa nenechali, aby si odmenu zaslúžil nejakou prácou – disciplína – potom ho odmeňujete za to, že vás nepočúva. Ale ak je všetko v správnom poradí, potom odmeňujete svojho psa za to, že je pokojný, submisívny a dobre vychovaný.

Viete si poradiť aj so psími pudmi?
Verím, že áno, veď práve to robím! Podľa toho, o aký pud ide, môžete ho buď blokovať, presmerovať, alebo povzbudiť. To znamená, že buď psa celkom zastavíte, alebo odvediete jeho pozornosť v prípade neželaného správania, pričom želané správanie odmeňujete.

Máte najlepšiu prácu na svete? Vždy sa usmievate a ste pokojný alebo máte aj vy niekedy zlú náladu?
Ak je „najlepšia práca na svete“ definovaná ako „živiť sa tým, čo milujete a v čom ste dobrý, pričom stále máte čas na svoju rodinu a priateľov,“ potom áno, mám. A hoci sa vždy snažím usmievať a byť pokojný, som len človek, takže, samozrejme, občas mám aj zlú náladu – ale mám úžasnú snúbenicu, ktorá ma udržuje v realite a vie ma zo zlej nálady dostať.

Cesar Millan

César Felipe Millán Favela sa narodil 27. augusta 1969 v Culiacáne v Mexiku. Vyrástol na farme svojho dedka v Sinaloe, kde pracoval so zvieratami. Vďaka svojmu prirodzenému citu pre psy získal prezývku el Perrero, „psí chlapec“. Ako 21-ročný ušiel bez víz do USA, pracoval tam vo výcvikovom centre pre psy, ako šofér limuzíny sa zoznámil s Jadou Pinkett Smith, ktorá mu ako prvá zverila svojho psa.

Z Cesara Millana sa postupne stal úspešný cvičiteľ psov, ktorého si obľúbili mnohé celebrity. Celebritou sa stal aj on sám – vďaka tv programom Dog Whisperer with Cesar Millan a Cesar to Rescue na kanáloch National Geographic a Nat Geo People. Má vyše 25-ročné skúsenosti z kynológie, je držiteľom viacerých čestných doktorátov, jeho stránka je najnavštevovanejším webom o výcviku psov na svete. Na Facebooku má vyše 9 miliónov fanúšikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pes #Cesar Millan