Tri ženy neverného prezidenta

Prvá bola politička, vymenila ju novinárka a nasledovala herečka. François Hollande najprv dlhé roky žil so straníckou socialistickou kolegyňou Ségolene Royalovou.

20.01.2014 16:00
hollande Foto:
Valérie Trierweilerová s Francoisom Hollandom.
debata (4)

Porodila mu štyri deti. Keď sa rozišli, po boku francúzskeho prezidenta sa objavila Valérie Trierweilerová. Zdá sa však, že nová láska s novinárkou mu nestačila. Začal sa tajne stretávať s herečkou Julie Gayetovou.

Hollandova ľúbostná aféra naberá na obrátkach. Dosiaľ sa predpokladalo, že jeho intímny vzťah s herečkou trvá od marca 2013. „Milencami sú už dva roky,“ napísal včera časopis Closer, ktorý pred týždňom odhalil utajené návštevy Hollanda v dome, kde si Gayetová prenajíma byt. Znamená to, že Trierweilerovú začal podvádzať už v čase, keď kandidoval za prezidenta.

Víkendy s milenkou

Ak je pravda, čo tvrdí Closer, tak Hollande bol celkom dlho majster tajných ľúbostných výletov. „S Gayetovou si dopriali spoločné víkendy na juhu Francúzska,“ uviedol časopis. Dodal, že Hollande sa dokonca vlani ospravedlnil Trierweilerovej, že s ňou nepoletí na dovolenku do Grécka. Kým ona oddychovala pri Egejskom mori s tromi synmi, ktorých má z druhého manželstva, on si vo Francúzsku urobil romantický výlet s herečkou do oblasti Correze.

Po odhalení Hollandovej aféry opozícia reagovala s veľkým odstupom. Jej predstavitelia sa v prvých reakciách zhodovali, že je to súkromná záležitosť prezidenta, ktorá nijako nesúvisí s jeho funkciou. Prípadne boli aj takí, ktorí sa ku kauze ani nevyjadrovali. Následne však mnohí (určite nie všetci) usúdili, že to tak zrejme nebude. Objavili sa vážne mienené obavy, ako mal Hollande zabezpečenú ochranu, keďže dom, kam chodil za Gayetovou, údajne nikto v noci nestrážil. Nevraviac o tom, že za ňou jazdil na skútri iba s jedným telesným strážcom, ako tvrdí Closer. Pribudli aj ironické poznámky, ako napríklad taká, že by stálo za úvahu zriadiť štatút druhej dámy Francúzska.

Prirovnaný ku Casanovovi

Pohľad opozície na Hollandovu tajnú lásku nie je jednoznačný. „Viditeľne je rozdelená na dva tábory. Jej predstavitelia sa pohybujú medzi dvoma názormi – dodržiavanie ochrany súkromného života a oslabenie funkcie prezidenta,“ poznamenal týždenník Le Nouvel Observateur.

Niektorí tvrdia, že nemienia politizovať ľúbostnú aféru, ale v skutočnosti to robia. Nájdu sa aj uštipačné komentáre. „Kto si predstavoval, že z Françoisa Hollanda sa stane François Casanova?“ povedal niekdajší minister kultúry Frédéric Mitterrand pre televízny kanál RTBF. Poslanec Pierre Lellouche sa pozastavil nad tým, čomu sa Hollande venuje v čase, keď hospodárstvo prežíva neľahké chvíle. „Kým štátu sa nedarí, prezident má čas na také veci… Je to dodatočný dôkaz, že Francúzsko je viac naklonené ľúbostným pletkám ako ekonomickým reformám,“ poznamenal pre rozhlasovú stanicu Europe¤1.

Mlčanie ako priznanie

Ak spočiatku mohlo patriť k Hollandovej afére slovíčko údajná, týždeň od jej vypuknutia sa dá jasne povedať, že je pravdivá. Prezident nič nepoprel. Iba sa posťažoval na zásah do svojho súkromia a preto zvažoval žalobu. Nakoniec sa však vzdal myšlienky súdiť sa s časopisom. Gayetová tiež mlčí o tom, čo ju spája s Hollandom. Na rozdiel od neho chce dostať odškodné. Rozhodla sa žalovať Closer, žiada 50-tisíc eur za porušenie súkromia.

Zaujímavé je, že aféra nijako nevyrušuje výraznú väčšinu francúzskych obyvateľov. Z viacerých ankiet vyplynulo, že to považujú za výlučne osobnú záležitosť prezidenta, ktorá nesúvisí s verejným životom. Podľa agentúry LH 2 dokonca Hollandovi stúpla o tri percentá popularita medzi ženami. (Celkovo ho však Francúzky hodnotia slabo, pozdáva sa len približne štvrtine z nich.) S čím súvisí jeho malý skok v obľúbenosti? S tým, že Trierweilerová už dlhší čas nie je populárna medzi väčšinou a že Gayetová, naopak, má renomé obdivovanej herečky? Ktovie…

Vysvetlenie by mohlo byť aj politické. „Môže to súvisieť s návrhmi zákonov, ktoré sú zamerané na rovnosť v práci, proti násiliu páchanému na ženách a na lepších správach o zamestnanosti,“ domnieva sa socialistická poslankyňa Axelle Lemairová.

Rovnaký ako Sarkozy?

Keď Hollande kandidoval za šéfa Elyzejského paláca, zastrájal sa, že bude „normálny prezident“. Týmto označením za pasoval za iného štátnika, ako bol podľa neho aj podľa mnohých Francúzov nakoniec neúspešný obhajca prezidentského kresla Nicolas Sarkozy. Zdalo sa, že informáciami o vzťahu s exmodelkou Carlou Bruniovou skôr zaťažuje verejnosť.

V prípade Hollanda je skutočnosť iná, ako si želal. „Máme tu muža, ktorý o sebe takmer nikdy nerozprával, ale napriek tomu Francúzi poznajú osudy jeho vzťahov so ženami,“ podotkol týždenník L'Express.

S neverou mal skúsenosť už pred vznikom súčasného ľúbostného trojuholníka. Royalovú, s ktorou ho spájalo štvrťstoročie v spoločnej domácnosti, začal v roku 2005 podvádzať s Trierweilerovou. Popri tom svoju vtedajšiu oficiálnu družku o dva roky neskôr podporoval v prezidentských voľbách, keď kandidovala proti Sarkozymu, ktorý nad ňou zvíťazil. Onedlho si zbalil veci a odsťahoval sa od nej. Hovorilo sa, že Royalová ho poslala za Trierweilerovou.

Žena môjho života

O novej láske začal Hollande rozprávať v novembri 2009, keď vydal životopisnú knihu zameranú na svoju politickú kariéru. Odkryl pritom kúsok zo súkromia. „Je pravda, že v mojom živote je niekoľko rokov nová žena. Som šťastný, určite je to vidieť,“ zdôveril sa stručne.

Neskôr, bolo to v októbri 2010, vyrukoval s priznaním, aký je zaľúbený. „Je mimoriadne šťastie tešiť sa z osobného života a spoznať ženu svojho života. Takéto šťastie môže preletieť, ale ja som sa ho chytil,“ pochvaľoval si v rozhovore pre týždenník Gala. Valérie je žena môjho života – udrel do očí titulok na obálke časopisu.

Prichádza herečka

Netrvalo dlho a okolo Hollanda zase niečo preletelo. Lepšie povedané niekto. A presne? Herečka. „Začalo sa to v roku 2011,“ tvrdí Closer. Vtedy sa Hollande spoznal v jednej parížskej reštaurácii s Gayetovou. O rok neskôr, keď kandidoval za prezidenta, nakrútila videoklip, v ktorom mu vyjadrila podporu.

Tešila sa aj Royalová, ktorá zostala politickou kamarátkou svojho bývalého druha a mala veľké ambície vo verejnom živote. Gayetovú označovala za najsympatickejšiu herečku vo Francúzsku, ktorá podporovaním Hollanda môže pomôcť v prezidentskej kandidatúre.

Na základe toho, čo tvrdí Closer, Hollande sa vtedy začal oddávať ľúbostným pletkám s Gayetovou. Ženy okolo neho spolu s ním pritom vlastne nemožno označiť za ľúbostný trojuholník, ale skôr za štvorec. V júni 2012 Royalová kandidovala do dolnej komory parlamentu s veľkými vyhliadkami. Neúspech si nepripúšťala, pomýšľala na to, že Hollande ju presadí za šéfku Národného zhromaždenia.

Trierweilerová neprestala žiarliť na Royalovú, hoci Hollande s ňou už dlhšie intímne nič nemal. Na sociálnej sieti Twitter podporila pravicového poslanca. Vyhral, Royalová zostala bez poslaneckého kresla. Jej deti sa verejne obuli do Trierweilerovej a Hollande ako prezident prvý raz pocítil to, čo nechcel. Kritici sa mu vysmievali, že veci z jeho súkromia možno viac zasahujú do politiky, ako to bolo v prípade Sarkozyho.

Briti sa čudovali

Hollande doteraz len raz priamo reagoval pred médiami na informáciu, že do jeho života vstúpila nová žena. Bolo to na veľkej tlačovke, ktorú venoval ekonomickým plánom. Pripustil ťažké obdobie v súkromí, ale odmietol hovoriť o detailoch. Na všetky otázky súvisiace s osobným životom vrátane tej, kto je vlastne prvá dáma Francúzska, sľúbil odpovedať do 11. februára, keď odletí na oficiálnu návštevu USA.

Britské médiá prekvapilo, že francúzski novinári na tlačovke nebúšili do prezidenta. Zhodujú sa, že keby sa do nevery namočil britský premiér alebo tiež americký prezident, tak by to malo vážne politické dôsledky. Zrejme vedúce k odstúpeniu. „V Británii alebo v USA by sa v podobnej situácii hlava štátu z aféry len tak ľahko nevyvliekla. Vo Francúzsku sa veci robia inak,“ poznamenal noviny The Guardian. „Hollande sa zatváril ako inkvizítor prekvapený tým, že taká otázka vôbec mohla padnúť,“ komentoval jeho reakciu denník The Daily Telegraph, keď prezident čelil otázke o vzťahu s Gayetovou.

Napínavý dej

Ťažko predvídať, ako sa skončí ľúbostná zápletka. Dajú sa však tušiť možnosti. Keď sa Trierweilerová pozviecha zo šoku, po ktorom leží v nemocnici, odpustí Hollandovi, alebo ho opustí? A čo urobí on? Želá si žiť len s oficiálnou partnerkou, alebo ju verejne vymení za utajovanú herečku? „Niektorí poradcovia mu hovoria, aby oznámil rozchod s Trierweilerovou, ale jej hospitalizácia ho presvedčila, aby tomu dal čas,“ tvrdia noviny Le Parisien.

Kto na odhalení ľúbostného príbehu zarobil, je Closer. Časopisu klesala predajnosť, sexuálna aféra mu zdvihla tržby. „Odhaduje sa, že ľudia si kúpili až 600-tisíc výtlačkov Closeru, čo je dvojnásobok zvyčajného nákladu,“ napísali noviny Le Monde. Záujem bol taký veľký, že redakcia si musela objednať dotlač 150-tisíc kusov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Francúzsko #nevera #Francois Hollande