Investor kúpaliska sľubuje: Novostavby už neplánujem

Chátrajúce kúpalisko na bratislavskej Železnej studničke sa stalo ďalším symbolom večného boja developerov a ochranárov.

18.04.2014 10:00
kupalisko zelezna studnicka, zelezna studienka Foto: ,
Kúpalisko na bratislavskej Železnej studničke dnes.
debata (3)

Na jednej strane je tu snaha súkromného investora oživiť nefunkčné torzo dvoch prázdnych bazénov. Na druhej organizovaná petícia, v ktorej sa stovky občanov ostro stavajú proti. Nie preto, že by azda Bratislava mala prebytok plavární. Skôr z obavy, že toto je len predzvesť nežiaducej rozsiahlej výstavby v rekreačnej oblasti.

„Nie, už nemáme záujem stavať tu nové objekty, tých plánov sme sa vzdali. Chceme iba opraviť kúpalisko, ktoré tu fungovalo od vojny do 90. rokov minulého storočia. Areál sme totiž zakúpili so zámerom investovať v ňom – čo máme aj potvrdené,“ uvádza Marek Gaži z investorskej firmy Arca Capital. S rekonštrukciou za 1,5 milióna eur mieni firma začať čo najskôr, hotová by mohla byť do roka. Zámer sa práve podrobuje posudzovaniu vplyvov na životné prostredie EIA.

Sfunkčniť kúpalisko nebude podľa Gažiho ťažké. Do starého 25-metrového plaveckého bazéna sa vsadí antikorová vaňa a možno ho napúšťať. Vodu zabezpečí samostatný vodný zdroj, moderná technológia ju umožní cyklicky čistiť a meniť len raz za rok. „S vodou budeme aj vo vlastnom záujme narábať efektívne a šetrne. Aj spotreba chlóru bude nízka a jeho únik do okolia úplne vylučujeme,“ tvrdí zástupca investora. Detský bazénik doplní šmykľavka, drevená palubovka a ležadlá majú zlepšiť hygienu a zvýšiť komfort návštevníkov, toalety a sprchy stačí vynoviť.

Poslanec mestskej časti Rača a občiansky aktivista Michal Drotován sa však k týmto plánom stavia s iróniou. „Oprava chátrajúceho kúpaliska pre ľudí za 1,5 milióna eur je od developera skvelý nápad – však prečo nie?! Počkať, 1,5 milióna eur?! Otvorené kúpalisko so sezónou tak dva mesiace a bez prístupu áut v lese?!“ pochybuje o rentabilite projektu aj úprimnosti investora.

Drotován pripomína, že Arca Capital pred časom predložil projekt Vydrica Bath za 25 miliónov eur, kde to isté kúpalisko označoval iba za „prvú etapu“ budúcej novej výstavby. V ďalších etapách chcel obnoviť aj bývalé štátne sanatórium v susedstve, vybudovať pri ňom oddychové centrum či postaviť 12 apartmánových domov na rekreačné bývanie. Podľa Drotována, keďže vtedy dostal stop, dnes sa svoje predstavy chystá naplniť postupne.

„Kúpalisko si na seba určite dokáže zarobiť,“ oponuje Gaži. Areál môže podľa neho ponúkať aj iné atrakcie, ktoré sezónu predĺžia aspoň na šesť-sedem mesiacov. Lezecké steny a lanové dráhy s inštruktormi lezenia, detské preliezačky, ihriská a prírodnú telocvičňu, chránené ohniská na pikniky, náučný chodník na koloch, saunu s výhľadmi do prírody, bufet či stojany pre 60 bicyklov. V zimnom období by sa dal využiť na korčuľovanie. Cez Vydricu by sa opravil pôvodný kamenný most, za ním je plošina na postavenie stanov.

zväčšiť Kúpalisko na bratislavskej Železnej studničke a... Foto: ARCA CAPITAL
železná studienka, kúpalisko vydrica, bazén Kúpalisko na bratislavskej Železnej studničke a jeho budúca tvár na vizualizácii.

„Všetko potrebné na šport, rekreáciu a opekanie by si návštevníci mohli objednať, požičať či kúpiť priamo tu. Chceme pritiahnuť turistov, bežcov aj cyklistov, rodičia by mohli deti zveriť skúseným animátorom a urobiť si vlastný program, pracovné kolektívy tu nájdu priestor na teambuilding,“ vymenúva Gaži. Počíta s dennou kapacitou 150 až 200 návštevníkov, ktorí sa k areálu nedovezú autami, ale využiť budú môcť posilnenú verejnú MHD či kyvadlový elektrovláčik od záchytného parkoviska. V zahraničí podľa neho bežne fungujú kúpaliská ponúkajúce aj zážitkové aktivity.

Naopak, Drotován varuje, že „podsúvaním kúpaliska pre mamičky s deťmi“ opäť len ožívajú plány na zničenie chráneného územia európskeho významu. Zdôrazňuje, že tomu, aby sa už dávno nezastavalo viladomami a hotelmi a cesta sa nezaplnila autami, zatiaľ bránia len dve okolnosti – obmedzená dopravná dostupnosť a nejestvujúca kanalizačná sieť. Po povolení prvej väčšej výstavby by však developerských projektov začalo pribúdať a charakter mestského lesoparku by sa časom úplne zmenil. Práve na toto nebezpečenstvo aj s inými ochranármi upozornil petíciou Proti zastavaniu Železnej studničky.

Mestská aj miestna samospráva však už k revitalizácii kúpaliska vydali súhlasné stanovisko. „Signatári tvrdia, že kúpalisko na Železnej studničke nemá byť. Mnohí pritom ani nevedia, že tam vyše pol storočia bolo. Veď si ho obľúbil aj Alexander Dubček, ktorý tu tiež rád skákal zo skokanského mostíka,“ zdôrazňuje Gaži. Pýta sa, čo je vlastne lepšie: Aby túto lokalitu ďalej znehodnocovali rôzne ruiny, alebo aby konečne ožila? Sú krajšie zvyšky reštaurácie Snežienka, alebo opravený mlyn Klepáč? V stredu sa navyše začala ďalšia sezóna lanovky na Kamzík, no neprepravila by aj tá oveľa viac ľudí, keby mali v tejto zóne viac možností na šport a oddych?

História Kúpaliska Vydrica

  • Malo slúžiť armáde vojnového slovenského štátu, projekt v roku 1943 v štýle „nautického funkcionalizmu“ vypracoval architekt František Prchlík.
  • V 50. rokoch minulého storočia prešlo do majetku Ministerstva zdravotníctva ČSR a stalo sa rekreačným zariadením pre straníckych funkcionárov.
  • Od 70. rokov ho prevádzkoval susediaci Ústav srdcovo-cievnych chorôb a využívala široká verejnosť. Po roku 1989 upadalo, v roku 1996 ho zatvorili.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba