Vďaka vynálezu študenta ušetrí energiu celý svet

Denník Pravda pripravuje seriál Úspešní Slováci. Vždy v stredu prinášame príbeh o ľuďoch, ktorí sú vo svojej oblasti výnimoční, aj keď nemusí ísť o mimoriadne známe osobnosti. V aktuálnej časti prinášame príbeh Martina Ferianca, ktorý už v osemnástich rokoch vyhráva medzinárodné súťaže a pozná už aj patentový úrad.

31.05.2014 07:00
martin ferianc, fyzik, matematik Foto: ,
Gymnazista Martin Ferianc žne v mladom veku úspechy za vedomosti a vynálezy vo fyzike či v matematike.
debata (65)

Hrozilo mu, že prepadne cez okraj závislosti od počítačových hier. Za klávesnicou strávil bez prestávky aj dvanásť hodín denne, aby bojoval s protivníkmi či plnil vo virtuálnom svete rôzne úlohy. Rozhodol sa však vymazať obľúbenú hru a svoju energiu investovať do netradičného koníčka – zlepšovania efektívnosti rôznych prístrojov. Keď sa jeho prvý vynález začne vyrábať, ľudia budú môcť úspornejšie vetrať svoje príbytky, a pritom budú vypúšťať do atmosféry oveľa menej tepla ako v súčasnosti. K úvahám o vynáleze ho priviedli slová otca, ktorý mu raz vyčítal že cez otvorené okno vypúšťa priveľa tepla. „Rozhodol som sa preto postaviť vetraciu jednotku, ktorá bude oveľa efektívnejšia ako tie, ktoré sa využívajú v súčasnosti,“ spomína študent bratislavského Gymnázia Jura Hronca Martin Ferianc.

„V súčasnosti využívané rekuperačné vetracie jednotky, ktoré získavajú teplo z odpadového vzduchu odvádzaného z príbytkov a odovzdávajú ho privádzanému čerstvému vzduchu, využívajú pasívny výmenník. V mnohých prípadoch je to obyčajný plech. Ja som však do takejto jednotky osadil aktívnu časť, ktorá prevádza teplo medzi odvádzaným a privádzaným vzduchom,“ vysvetľuje Ferianc. Súčiastka má odborný názov Peltierov článok. Keď ním preteká prúd, teplo z jednej strany odvádza na druhú stranu. „Ešte pred niekoľkými rokmi boli tieto články relatívne málo výkonné, a tak neboli veľmi efektívne. V súčasnosti sa ale ich účinnosť značne zlepšila,“ mieni mladý vynálezca.

Výhra na medzinárodnej súťaži

Stavba aktívnej vetracej jednotky trvala Feriancovi asi dva roky. Keď ju úspešne vyskúšal, rozhodol sa prihlásiť s ňou do celoštátnej súťažnej prehliadky bádateľských projektov – Festival vedy a techniky, ktorý organizovala mimovládna Asociácia pre mládež, vedu a techniku. Odtiaľ postúpil do medzinárodnej súťaže stredoškolákov I – Sweeep 2014, ktorá sa konala v americkom Houstone. Súperil so študentmi zo 66 krajín sveta, ktorí prihlásili celkovo 385 vysokokva­lifikovaných projektov. Súťažné projekty posudzovala medzinárodná hodnotiaca komisia, ktorá si vypočula zhruba 600 prezentujúcich. Mladý gymnazista si zo súťaže priniesol zlatú medailu, jeho projekt bol najlepší medzi vynálezmi zameranými na energetiku.

S jednou výhrou v medzinárodnej konkurencii sa však Ferianc neuspokojil. „Už v súčasnosti pracujem na inom vynáleze, ktorý sa týka zlepšenia efektívnosti v automobilovom priemysle,“ vraví študent. Bližšie informácie však nechce poskytnúť. Obáva sa, že niekto by mu nápad ukradol a prihlášku na patentový úrad by podal skôr.

Úspory desiatky eur

Pri vynáleze efektívnejšieho vetrania bol sám autor zaskočený nízkou spotrebou vetracieho zariadenia. „Súčasné jednotky dokážu pracovať s účinnosťou približne šesťdesiat percent, pretože čerstvý vzduch musia ešte prihrievať alebo ochladzovať. V praxi to znamená, že na vyvetranie bežného domu spotrebujú energiu asi za 150 eur mesačne. Môj vynález vďaka oveľa vyššej efektívnosti spotrebuje elektrinu približne za 15 eur,“ vyčísľuje gymnazista. Navyše vynájdená vetracia jednotka nie je drahá. „Náklady na kúpu všetkých dielov boli asi 350 eur. Keď sa tieto jednotky začnú vyrábať vo veľkom, náklady ešte viac klesnú, pretože pri veľkých odberoch získajú potenciálni výrobcovia zľavy,“ očakáva Ferianc. Na porovnanie, ceny v súčasnosti predávaných menej výkonných rekuperačných jednotiek sa začínajú na tisícke eur.

Už sa hlásia aj výrobcovia

Mladého vynálezcu už oslovili aj potenciálni výrobcovia z rôznych štátov. Medzi prvými sa prihlásila slovenská firma, ktorá ponúkla aj pomoc pri ďalšom vývoji. Technológiu by chceli využiť aj odborníci v Amerike. Mená potenciálnych partnerov však gymnazista prezradiť nechce, zatiaľ prebiehajú rozhovory.

Ferianc však zároveň za účasť na medzinárodnej súťaži, ktorá mu priniesla takýto záujem, zaplatil nemalú daň. Keďže študuje v medzinárodnom programe, kde je vyučovacím jazykom angličtina, mal skladať skúšku dospelosti práve v čase, keď bol v Spojených štátoch amerických. „Pravidlá tohto programu neumožňujú maturitu v inom ako presne stanovenom termíne a navyše všetky skúšky pozostávajú z písomných testov. Pred maturitnú komisiu sa teda dostanem až v novembri,“ vzdychne si vynálezca. Žiadne problémy pri maturovaní zrejme nenastanú. Gymnazista bol totiž celý život jednotkár.

zväčšiť Matrin Ferianc preberá medzinárodné ocenenie. Foto: Archív
martin ferianc, fyzik, matematik Matrin Ferianc preberá medzinárodné ocenenie.

Budúcnosť je v zahraničí

Mladý vývojár sa už od útleho detstva zaujímal o fyziku. „Keď som dostal svoj prvý bicykel a neskôr aj motorku, chcel som sa pozrieť dovnútra a presne vedieť, ako to funguje. To isté platí aj o počítačoch. A práve vysvetlenia na tieto otázky mi fyzika poskytla,“ spomína Ferianc. Jeho obľúbeným predmetom bola aj mnohými zatracovaná matematika. Medzi humanitnými vedami je aj Feriancov obľúbený predmet – dejepis, vďaka ktorému má prehľad o vývoji ľudstva až do súčasnej podoby.

Tradičnej predstave študenta typu „kockatá hlava“ však Ferianc vôbec nevyhovuje. Pred nástupom na gymnázium bol totiž vďaka svojej výške úspešným basketbalistom. Na strednej škole však tento koníček musel opustiť, a tak sa venuje najmä bicyklovaniu vo voľnej prírode, džogingu či plávaniu. Naopak, v zime zas využíva bežky, snoubord. „A v neposlednom rade veľa času som strávil aj klasickým a latinskoamerickým tancom. No to bolo ešte v dobe, keď som mal priateľku…“ ponorí sa do spomienok Ferianc.

Jedna výhra za druhou

Ešte než sa študent dostal k uvažovaniu o zlepšení vetrania domácností, venoval sa okrem iného aj rôznym školským súťažiam. Stal sa tak viacnásobným úspešným riešiteľom matematickej, chemickej, fyzikálnej aj zemepisnej olympiády, získal ocenenie Univerzity Komenského za najlepší projekt, prešiel Univerzitou moderného Slovenska či vyhral prvé miesto v súťaži Veľvyslanec mladých. Jeho projekty sa však nezameriavali iba na techniku. Pripravil tiež model, ako by sa mohlo upraviť okolie jazera v Ivanke pri Dunaji, tesne pri hraniciach s Bratislavou. Tento projekt by sa mal začať realizovať už čoskoro.

Už po pár sekundách strávených konverzáciou s Feriancom človek začne tušiť, že ide o veľmi inteligentného a šikovného človeka. Vynálezca si však svoje skúsenosti a vedomosti nenecháva iba pre seba. Delí sa o ne napríklad prostredníctvom projektu Scolaris pro Scolaris, čiže Študenti študentom. „Študenti si môžu navzájom pomáhať, zdieľať svoje nápady, ale aj problémy a iní na ne môžu poskytnúť ich riešenie alebo poradia,“ zdôvodňuje vynálezca. Na webových stránkach venovaných tomuto projektu vysvetľuje napríklad, ako vypočítať, koľko kociek ľadu je potrebné hodiť do pohára s nápojom, aby nebol príliš studený ani nepríjemne teplý. „Mnoho ľudí má problém s pochopením kalorimetrickej rovnice. Video im ukáže, že výpočty nie sú vôbec zložité,“ uzatvára Ferianc.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Úspešní Slováci #Martin Ferianc