Proti islamským radikálom v Iraku bojujú aj kurdské ženy

Príslušníci kurdských jednotiek pešmergov obsadili v severnej časti Iraku oblasti opustené armádou, aby tam čelili postupujúcim povstalcom vedeným islamskými radikálmi. V predných líniách bojujú aj členky elitnej ženskej bojovej jednotky, píše na svojom webe spravodajská stanica BBC.

16.07.2014 15:30
Irak, ženy, bojovníčky, Pešmegrovia, Kurdi,... Foto: ,
Bojovníčky zo ženského bojového oddielu pešmergov.
debata (7)

Aj napriek spaľujúcej vyhni irackého leta sú členky ženského bojového oddielu pešmergov počas ranného nácviku sústredené. Stoja vzpriamene vo svojich uniformách a s kalašnikovom cez ramená. Cvičenie sa koná na predmestí Sulejmáníje, mesta, ktoré leží v autonómnej oblasti irackého Kurdistanu. Výcvikový tábor sa nijako nelíši od tých ostatných. Rozdielom sú iba dlhé vlasy zviazané dozadu a stopy líčenia na tvárach niektorých bojovníčok.

Bojovníčky zo ženského bojového oddielu pešmergov.
Výcvik elitnej ženskej jednotky
+3Ženská bojová jednotka pešmergov podstupuje...

Ženská bojová jednotka pešmergov podstupuje intenzívny výcvik. Niektoré členky sa pritom pripravujú na boj v prednej bojovej línii proti radikálom z islamistickej organizácie Islamský štát (IS).

Veliteľka jednotky, Plukovníčka Nahída Ahmadová Rašídová, uvádza, že jednotka vznikla v roku 1996 s cieľom bojovať proti jednotkám verným vtedajšiemu irackému prezidentovi Saddámovi Husajnovi. Tvorí ju niekoľko stoviek príslušníčok, ktoré vstúpili do jednotky dobrovoľne. Niektoré sa už vojny priamo zúčastnili. Tie ostatné sa rozhodli zapojiť po tom, čo islamisti minulý mesiac obsadili značnú časť územia na severe a západe Iraku.

Ženy v jednotke majú tvrdý výcvik

Plukovníčka Rašídová tvrdí, že jej ženské bojovníčky podstupujú každodenný tréning a sú pripravené. „Výcvik prebiehal aj po boku amerických policajných oddielov SWAT a špeciálnych jednotiek. Niektoré z nich už dokonca bojujú v prednej línii po boku svojich mužských kolegov. Čoskoro do Kirkúku vyšlem ďalšie,“ hovorí.

Pešmergovia sú pre zaistenie bezpečnosti kurdského regiónu kľúčoví. Počas posledného mesiaca sa presunuli na sporné územia, ktoré opustili iracké bezpečnostné zložky po tom, čo tam dorazili jednotky islamistov.

Pomerne nedávno tiež získali kontrolu nad zariadeniami na ťažbu ropy v okolí náleziska Badž Hasan a v Kirkúku. Ženské bojovníčky pešmergov sa teraz stanú súčasťou misie, ktorej cieľom je zaistiť bezpečnosť mesta a okolitých ropných nálezísk.

„Berú do ruky zbraň a odchádzajú do bitky, aby ochránili Kurdistan, ale tiež aby dokázali, že neexistujú rozdiely medzi mužmi a ženami. Stávajú sa členkami, pretože chcú priniesť bezpečie ostatným ženám žijúcim v oblastiach, v ktorých konflikt prebieha,“ dodáva Rašídová.

Rodiny sú na bojovníčky hrdé

Kapitánka Mudždát Hamídová, ktorá velila dnešnému výcviku, je pripravená vyraziť do Kirkúku. Je matkou troch detí, ktoré sú rovnako ako jej manžel hrdé na to, čo robí. Radová členka jednotky, Avas Taufíková, sa tiež chystá zamieriť do prvej bojovej línie. Je rozvedená a má dvoch dospievajúcich chlapcov. Tvrdí, že sa nemôže dočkať chvíle, kedy vyrazí. „Nebojím sa. Viem, že budem brániť svoju krajinu.“

Predtým musela absolvovať osemročný výcvik, počas ktorého trávila dva dni v týždni vo výcvikovom tábore a štyri dni doma so svojimi deťmi. Pocit, že bojuje za dobrú vec, ju povzbudzuje. Mnoho ľudí žijúcich v Kurdistane verí, že región vďačí za svoju bezpečnosť práve jednotkám pešmergov.

Plukovníčka Rašídová uvádza, že rodiny väčšinou podporujú rozhodnutie svojich dcér alebo iných ženských príbuzných pripojiť sa k jednotke. „Mám desaťročnú dcéru, ktorá keď na Facebooku videla videá znázorňujúce útoky IS, hovorí: ‚Mami, keď pôjdeš bojovať, vezmi ma prosím do prednej línie so sebou‘.“

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #Irak #Kurdi #Kurdistan