KĽDR plánuje nové turistické mesto s podmorským hotelom

Severná Kórea chystá ďalší ambiciózny stavebný projekt. Prístav Wonsan na východnom pobreží sa má premeniť na "turistické mesto", okrem iného aj s podmorským hotelom. Píše o tom denník The Guardian s odvolaním sa na severokórejský štátny týždenník vydávaný v angličtine The Pyongyang Times.

25.07.2014 14:00
KĽDR, Severná Kórea, prístav, Wonsan, loď Foto:
Prístav Wonsan v KĽDR
debata (1)

„Podmorský hotel, kvetinový park, medzinárodná konferenčná sála, výstavná sála, štadión, to všetko vznikne na polostrove Kalma,“ uvádza sa v článku. V centre mesta má vraj tiež vyrásť „veľký počet mrakodrapov a ďalších budov v modernom štýle“. Správy o novom rozvojovom programe pre Wonsan prichádzajú len dva mesiace po tom, čo výkonná riaditeľka Svetového programu pre výživu (WFP) Ertharin Cousinová povedala reportérom v Soule, že programy pomoci KĽDR ohrozuje kritický nedostatok financií.

„To posledné, čo hladujúci Severokórejčania potrebujú, je podmorský hotel, ktorý privíta prvých hostí prinajlepšom za niekoľko rokov,“ uviedol Joshua Stanton, autor blogu One Free Korea. „Severná Kórea nie je chudobná krajina, hlad je priamym dôsledkom rozhodnutia vodcu Kim Čong-una,“ dodal Stanton s tým, že si nie je istý, či KĽDR myslia spomínaný projekt vážne a akým spôsobom ho chcú financovať. „Takéto projekty vysvetľujú, prečo zahraniční darcovia vzdávajú (programy pomoci KĽDR). Kim Čong-un by ľahko mohol z vlastného vrecka financovať celý dvojročný program potravinovej pomoci vo výške 200 miliónov dolárov,“ konštatuje Stanton.

Severokórejčania na pikniku v prístave Wonsan. Foto: SITA/AP, Eric Talmadge
KĽDR, Severná Kórea, prístav, Wonsan, loď Severokórejčania na pikniku v prístave Wonsan.

Leonid Petrov z Austrálskej národnej univerzity s humorom poukázal na rozpory medzi rastúcimi investíciami do turistického priemyslu v KĽDR a súčasným zatýkaním zahraničných návštevníkov v Severnej Kórei. „Podmorské hotely sú najvhodnejším turistickým ubytovaním v KĽDR. Zahraničný turista z nich nebude môcť uniknúť. Neuvidia tiež, čo sa deje mimo hotela, a nebudú si môcť ani tajne zaobstarať žiadne snímky z okna hotela,“ vyhlásil. „Držať zahraničných hostí v akváriách je dokonalé orwellovské riešenie, ako ich izolovať od miestnych, a pritom dosiahnuť maximálne príjmy v hotovosti,“ do­dal.

Podmorské hotely sú novinkou, no nákladnou investíciou

Konštrukcia podmorských hotelov je v globálnom hotelovom priemysle relatívne novou záležitosťou a podobných zariadení, malého rozsahu, existuje vo svete len niekoľko. Bohatšie krajiny, ako napríklad Spojené arabské emiráty, zverejnili v minulých rokoch architektonické návrhy veľkých podmorských hotelov. Kvôli prílišným nákladom na stavbu však boli tieto komplikované plány zrušené. Jedným z príkladov je zamýšľaný hotel Hydropolis v Dubaji odhadovaný na 300 miliónov dolárov.

Severokórejská štátna cestovná agentúra Korea International Travel Company (KITC) neoznámila podrobnosti o financovaní či rozsahu podmorského hotela. Ale napríklad podmorská reštaurácia Ithaa na Maledivách má menej ako desať metrov štvorcových a jej výstavba stála päť miliónov dolárov. Budova sa stavala v Singapure a potom bola prepravená na Maledivy.

Severekórejský prístav Wonsan Foto: SITA/AP, Itsuo Inouye
KĽDR, Severná Kórea, prístav, Wonsan, loď Severekórejský prístav Wonsan

Ako sa k projektu postaví Severná Kórea, môže trochu naznačovať nedávne budovanie prvého severokórejského lyžiarskeho strediska, na ktoré boli nasadené desaťtisíce vojakov.

Rovnako aj ostatné časti Wonsanu sa majú v budúcich rokoch zásadne premeniť. Podľa denníka The Guardian je mesto vzorom severokórejskej iniciatívy smerovať rozvoj aj mimo metropoly Pchjongjang. Iba na provinciu Kangwondo s mestom Wonsan sa údajne upriamuje vysoká pozornosť a významné štátne zdroje.

„Poloha mesta ďaleko od čínskych hraníc smerom k Južnej Kórei a Japonsku znamená, že je Wonsan dobre geograficky umiestnený, aby pritiahol investície a doláre turistov z oboch susedných krajín,“ hovorí Geoffrey K. See, šéf singapurskej mimovládne organizácie Choson Exchange.

Vzhľadom na zlé diplomatické vzťahy však teraz turisti z dvoch krajín najbližších Wonsanu nemôžu KĽDR navštevovať. V roku 2013 však boli odhalené architektonické návrhy pre výstavbu medzinárodného letiska v hodnote 200 miliónov dolárov vo Wonsane, ktoré by sa malo stať hlavnou dopravnou križovatkou oblasti a širšie vzaté „zvláštnou turistickou zónou“. Napriek investíciám hongkongskej firmy PLT bolo budovanie letiska v júli 2013 pozastavené kvôli „politickej nestabilite“ a ešte nebolo obnovené.

Či bude realizovaný projekt podmorského hotela a ďalších prvkov rozvoja Wonsanu, ukáže čas. „Ako to často v prípade Severnej Kórei býva, majú miestne úrady gigantické plány, ktoré veľmi závisia na vysokých investíciách. Vo Wonsan nepochybne nejaké takéto veci vyrastú, pretože je teraz na mesto upriamená národnej pozornosť,“ domnieva sa Andrae Abrahamian, výkonný riaditeľ Choson Exchange.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #more #KĽDR #hotel