Theremin je hudobný nástroj labužníkov

Je to predchodca elektronických hudobných nástrojov, volá sa theremin a je to výnimočný a podivuhodný nástroj vydávajúci tóny bez toho, aby bolo potrebné sa ho dotýkať. V Európe má hŕstku zapálených obdivovateľov a dvadsiatka vyznávačov hry na tomto mimoriadne náročnom nástroji sa toto leto stretla vo francúzskom meste Colmar.

19.09.2014 06:40
theremin, Eva Amaral Foto:
Eva Amaral, speváčka skupiny Amaral, hrá na nástroji theremin počas hudobného festivalu v Barcelone.
debata (1)

„Sú všetci pripravení? Začneme znovu od dvanásteho taktu!“ Vo svojom starom dome v centre Colmaru necháva profesor Thierry Frenkel kvarteto hudobníkov znovu zahrať Vivaldiho partitúru, ktorú sám upravil pre tento nástroj. Hráči z Liverpoolu, Kodane či Hamburgu hýbu rukami vo vzduchu nad nástrojom, akoby chceli brnkať na struny neviditeľných hus­lí.

Theremin vynašiel v roku 1919 Lev Sergejevič Termen, známy tiež ako Léon Theremin. Prístroj funguje podľa princípu rádiových interferencií. Hráč ovláda zvuk tým, že pohybuje rukami v blízkosti dvoch antén. Pravá kontroluje výšku tónu, ľavá modeluje silu a hudobný výraz, vysvetľuje profesor Frenkel.

Zariadenie dopĺňa tlačidlo regulácie farby zvuku, čím sa dosahuje farba pripomínajúca husle, flautu alebo klarinet. „Zložité je na tom to, že musíte hrať vo vzduchu. Nemáte žiadnu značku, kam položiť prsty, aby ste dosiahli taký či onaký tón,“ hovorí päťdesiatročný profesor, ktorý je v Európe jedným z mála odborníkov, ktorí sú schopní theremin opraviť či ladiť. V jeho kancelárii ležia partitúry klasickej hudby vedľa tranzistorov. „Pán profesor upravil môj nástroj tak, že má teraz väčší rozsah, namiesto štyroch oktáv zahrám osem,“ raduje sa jeden zo stážistov.

Pre theremin bolo napísaných len málo skladieb. Občas sa používal vo filmoch, najmä v hororoch. Kto sa k nástroju priblíži prvýkrát, zažije prekvapenie. Z thereminu sa namiesto hudby totiž linie len kňučivý lomoz.

Nástroj vyžaduje minimum hudobného sluchu. „Podarilo sa mi zahrať stupnicu, ale bolo to ťažké,“ priznáva dvadsaťsedemročná klarinetistka Coline Pierréová, ktorá prišla do Colmaru na svoju prvú lekciu. Mladá žena, ktorá snívala o hre na tomto podivuhodnom nástroji od tej doby, keď ho objavila vo filme Tima Burtona, chce v hre na theremine vytrvať. „Ale asi sa budem musieť učiť sama,“ hovorí.

Theremin má aj svojich virtuózov. Patrí k nim aj Nemka Carolina Eycková, považovaná za jednu z najlepších hráčok na tomto nástroji na svete. „Na tomto nástroji milujem to, že môžem dať dynamickú formu jeho tónu, ako pri husliach,“ vysvetľuje dvadsaťšesťročná umelkyňa, ktorá učí hru na theremine v Lipsku. Sama na ňom hrá už od siedmich rokov. „Predovšetkým na ňom možno vyjadriť veľa emócií, lebo každý drobný pohyb má svoj tón a je počuť každé zachvenie,“ hovorí Eycková, ktorá práve nahrala svoje CD.

Nech je to akokoľvek, hranie na theremine človeka po nabitom dennom programe veľmi upokojí, je to určitá forma meditácie, tvrdí šesťdesiatdvaročný inžinier Terry Bowler z Liverpoolu. „Sme tu všetci trošku strelení, ale inak by sme na tomto nehrali!“ smeje sa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektronická hudba #theremin