Číňania vytvorili vojenské tábory pre rozmaznané deti

V Číne prevádzkujú vojenské tábory pre rozmaznané deti, napísala agentúra DPA. "Malých cisárov", ako ich tu prezývajú, vytvorila prevažne dlhodobá čínska politika jedného dieťaťa. Takýchto rozmaznaných detí sú v krajine milióny; niektoré z nich ich rodičia posielajú do vojenských táborov, kde sa majú naučiť disciplíne a veciam potrebným pre život. Učitelia a vychovávatelia sa na rozmaznané čínske deti sťažujú už dlhé roky.

23.09.2014 10:35
debata (6)

Napríklad minulý rok vyšla v odbornom časopise Science štúdia austrálskych vedcov, ktorá ich sťažnosti potvrdila a doložila, že v dôsledku čínskej politiky jedného dieťaťa sa v Číne zvyšuje počet málo zdatných jedincov. Z výsledkov tiež vyplýva, že nie sú také súťaživé ako iné deti, majú strach riskovať a nedôverujú toľko ostatným ľuďom.

Rodičia i starí rodičia svojich jedináčikov často rozmaznávajú. Niektoré z menších detí nie sú napríklad zvyknuté sa samy ani umývať. Vojenské tábory tak majú tieto rozmaznané deti lepšie pripraviť na život. „Vštepujú deťom disciplínu,“ konštatoval podľa DPA zakladateľ táborov Čao Che-šan. Pred piatimi rokmi založil prvý takýto tábor v južnej časti Pekingu, dnes ich má po celej krajine.

Cez tohtoročné prázdniny výcvik v tábore v Pekingu absolvovalo asi 2 000 detí vo veku sedem až sedemnásť rokov. „Naši chlapci sú zženštilí. Tu dávame ich životu opäť jasný poriadok. U nás sa naučia patriotizmu, tímovému duchu a disciplíne,“ vypočítava výhody výcviku jeden z inštruktorov tábora Kan Šao-sung, ktorý sám prešiel skutočným vojenským výcvikom. „Každému tretiemu decku sa tu cnie po domove. Hovorím im: Ste vojaci a vojaci neplačú,“ dodal inštruktor.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #tábor Čína #rozmoznané deti #vojenské tábory