Moskovskij komsomolec: Putin, to je láska Rusov k sebe samým

Ani počas spomienky na Deň víťazstva nebolo v Rusku vidieť toľko svätojurských stužiek, symbolov ruského vlastenectva, ako teraz na moskovských bulvároch. Stužky vejú na všetkých autách, od hrdzavých žigulíkov cez neutrálne Volvá až po Hummery a Porsche.

25.09.2014 15:15
Rusko, Vladimir Putin, Alina Kabajeva Foto: ,
Vladimir Putin a gymnastka Alina Kabajeva na kremeľskom bankete.
debata (168)

„Teraz si ich vešajú všetci. Znamená to, že sme za Rusko, za Putina, skrátka za nás!“ vysvetľuje jeden päťdesiatnik z mercedesky, ktorého citoval populárny ruský denník Moskovskij komsomolec.

Žiadny sovietsky vodca po Stalinovi sa nemohol chváliť takou obľubou. Kričať „Za Sovietsky zväz, za Chruščova!“, Alebo „Za vlasť, za Černenka!“ by znelo smiešne. Aj „Za Jeľcina!“ sa volalo zvlášť, bez Ruska.

Nikdy, od začiatku 50. rokov, nepovažoval ruský ľud s takým nadšením, a úplne vážne, svojho vodcu a vlasť za synonymá. To je hlavné víťazstvo Vladimira Putina. Nie ako prezidenta s cieľom urobiť národ silnejším, samostatnejším, dospelejším a voľnejším, ale ako autokratického vládcu celého Ruska s úlohou získať maximálnu, možno doživotnú moc, založenú na úprimnej podpore väčšiny ľudu.

Aká chemická reakcia sa odohrala medzi väčšinou a človekom, ktorého ešte pred tromi rokmi nazývali národným vodcom leda s iróniou a v úvodzovkách? Teraz – akokoľvek by menšina protestovala – úvodzovky zmizli.

Dôvodom sú emócie

Putin je národný vodca pre väčšinu Rusov. Nielen pre proletárov a penzistov, ale aj pre slušnú väčšinu tých, ktorí sa považujú za príslušníkov „tvorivej triedy“. Odpoveď na otázku, ako sa to mohlo stať, leží skôr v psychológii a emóciách, ako v sociálnej politike.

Vďaka pripojeniu Krymu, vyhláseniu Západu za... Foto: SITA/AP, Mikhail Klimentyev
Vladimir Putin, Rusko, glóbus Vďaka pripojeniu Krymu, vyhláseniu Západu za úhlavného nepriateľa sa Putin v očiach väčšiny Rusov premenil na konečne odhalený zmysel života.

Vďaka pripojeniu Krymu, vyhláseniu Západu za úhlavného nepriateľa a opozície za vlastizradcu sa Putin v očiach väčšiny spoluobčanov premenil na konečne odhalený zmysel života. Na dlho očakávanú odpoveď na otázku „prečo som taký“, a to v zmysle: „Áno, vskutku som úplne normálny, dobrý a hodný. Zato oni stoja za h…o!“

„Oni“ sú všetci tí, ktorých sme považovali za múdrejších, úspešnejších, šťastnejších, skrátka lepších.

Poriadny výprask dostalo ono intelektuálne príslovie, že „každý národ má vládu, akú si zaslúži“. Už sme toho mali dosť, cítiť sa podradnou časťou podradného celku, ktorý si bohvieprečo zaslúži vládu, s ktorou je každý chytrák večne nespokojný. Ľudová väčšina sa nakoniec zachovala podľa skvelej zásady „Keď nemôžeš zmeniť okolnosti, zmeň svoj názor na ne“.

Zmeniť Putina sa nikto nepokúšal. V posledných rokoch, s totálnou zlodejinou, pokrytectvom a beztrestnosťou režimu, ľudia neprechovávali k vodcovi práve vrelé city. Dokonca ich nechali v roku 2011 vyvrieť až na ulicu. Ale opozícia sa zdiskreditovala, vášne sa otupili a všetko zostalo v rovine „aj tak ho niet kým vystriedať“.

Konečne sa Rusi mali do koho „zamilovať“

A náhle, v priebehu niekoľkých mesiacov, sa naskytla príležitosť zamilovať sa celou šírkou ruskej duše. Tým, že ho milujú, majú radi v skutočnosti sami seba. Národ sa dočkal tej vlády, akú si zaslúži. Silnej, nezávislej na Západu, dobrej, spravodlivej. Každý, kto je za Putina, sa cíti súčasťou tej veľkej a spravodlivej sily.

Putin je národný vodca pre väčšinu Rusov. Foto: SITA/AP, Mikhail Klimentyev
Vladimir Putin, Rusko, Putin je národný vodca pre väčšinu Rusov.

Väčšina Rusov sa chová ako žena, ktorá sa tak bála, že zostane sama, že ustavične ospravedlňovala správanie svojho zradného muža. Stačilo počkať na priznanie – a hneď mu odpustila. Teraz sú zasa spolu a je ochotná ho nasledovať kamkoľvek.

Pre ruské paternalistické vedomie je taký sebaklam lepší ako zabijacká pravda so strašným poznaním: ak tvoje problémy niekto zavinil, tak až v poslednom rade Západ, židia či Putin; ale v prvom rade ty sám. Priemerný Rus v tejto chvíli chápe akúkoľvek kritiku na adresu svojho vodcu ako ujmu na vlastnej cti a snahu vrátiť ho do stavu podradnosti.

To je hlavné Putinovo politické a psychologické víťazstvo, ktoré mu pomôže zostať dlho pri kormidle moci. Putin urobil to, čo sa podarilo len jedinému sovietskemu vodcovi: spojil svoju politickú prosperitu s pocitom vlastnej dôstojnosti ruského ľudu.

Nič nie je zadarmo

Je tu ale problém, na ktorý mnohí zabúdajú: čo to stojí. Teraz je touto cenou mravný úpadok, láska dosiahnutá hrou na temné a slabé stránky ľudu, a nie cestou jeho svetlých a silných stránok.

Ruský prezident Vladimir Putin. Aká chemická... Foto: SITA/AP, Maxim Shemetov
Vladimir Putin, Rusko Ruský prezident Vladimir Putin. Aká chemická reakcia sa odohrala medzi väčšinou a človekom, ktorého ešte pred tromi rokmi nazývali národným vodcom leda s iróniou a v úvodzovkách?

Faktom ale ostáva, že historický uzol je zviazaný, a to silnejšie, než sa zdá. Rozuzliť ho môže len sám Putin; a rozťať – len ten vodca, ktorý ho predčí charizmou a skutočným, nielen falošným vlastenectvom.

Takých však zatiaľ nevidno, čo budí naivné a nezmyselné domnienky, že v dohľadnej budúcnosti možno beh dejín v Rusku zmeniť len zvonka. Možno tiež špekulovať, či údajne neodvratný ekonomický kolaps priblíži koniec režimu. Je však skutočnosťou, že Putin zničil alebo odstránil všetkých súperov. Ak nedôjde k nejakej katastrofe, bude vládnuť najmenej ešte desať či pätnásť rokov.

A to je ešte pozitívny scenár. Bieda tkvie v tom, že skorú budúcnosť možno vidieť skôr ako éru neskorého Stalina, ako neskorého Brežneva, a tak nás azda čaká fiasko družby s Čínou, hospodársky krach, uťahovanie opaskov a záverečná scéna, keď sa Rusko lúči s nevďačným svetom takým tresknutím dverí, až sa strecha globálneho domu rúca a múry sa chvejú.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vodca